Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Hatvanezer dolláros nagydíj - fotók

Tausz Gábor, a jövő nagy operatőr tehetsége nyerte a napokban a IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját.
A díjat 2005-ben Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr és Romwalter Béla Richy fővilágosító alapították, akik azóta is szívügyüknek tekintik, hogy minden lehetőséget megadjanak a fiatal magyar operatőrök pályakezdéséhez. Ezzel párhuzamosan sikeresen lezajlott – s több mint 400 érdeklődőt vonzott – Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa, ahol a fiatalok meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak.A IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál díjátadó ünnepségét 2012. november 16-án tartották a Műjégpálya dísztermében. Az idei diákfilm kategória nagydíját Tausz Gábor nyerte, aki immár másodszor lett a díj boldog tulajdonosa. Tausz Gábor a saját maga által rendezett Egyenes labirintus című film operatőri munkájáért részesült a neves szakmai elismerésben. A Panavision által felajánlott 60 ezer dolláros kameracsomagot Romwalter Judit, a Sparks kamera- és lámpakölcsönző cég ügyvezető igazgatója, a Panavision magyarországi képviselője adta át.A IX. Aranyszem Fesztivál idei főtámogatója: A Magyar Nemzeti Filmalap, a díjátadó ünnepséget a Sparks Film Kft., a Scwindl kft, a Vision Team L. O. Kft., a Filmlabor, a Mafilm valamint a Digitális Révai kiadó támogatták.
A fesztivállal párhuzamosan sikeresen lezajlott – s több mint 400 érdeklődőt vonzott – a HSC Stábiskola szervezésében Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa. Az első napon az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében a fiatal résztvevők meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak. Másnap, november 16-án délelőtt műtermi munka folyt, ahol is Koltai Lajos egy folyosói jelenetben mutatta be, hogy férfi és nő viszonyát hogyan fejezhetik ki szavak nélkül a megvilágítások és beállítások. Este a Vajdahunyad vára szolgált forgatási helyszínül.A két világhírű operatőr az éjszakai forgatás rejtelmeibe vezette be a résztvevőket: egy zseblámpás alak sejtelmes mozgását filmezték, amint kinyitja a vár kapuját s elindul a lépcsőn. A mesterkurzus zárónapján a diákok a filmlaborba látogattak, ahol többek között a fényelés használatával ismerkedtek.A legtöbb résztvevő hálával és elismeréssel nyilatkozott a mesterkurzusról. Kettejük FB-üzenete hűen tükrözi a háromnapos esemény hatását. „Köszönjük ezt a fergeteges 3 napot minden szervezőnek és oktatónak, akik közreműködtek benne, hogy mindezt átélhessük! Értéket teremtettek ebben a komolytalannak és kilátástalannak tűnő világban... csak tudást és tapasztalatot átadva tudjuk tovább vinni a Filmes Mesterek Kódexet bízva abban, hogy írhatunk bele mi is pár sort...". „Ahogy sokan mások, én is köszönettel tartozom. Kivételes emberektől tanulhattunk nem csak a szakmájukról, hanem arról is, hogy milyen fontos, hogy ki áll a gép mögött. Köszönöm, hogy részese lehettem mindennek!"

Az Aranyszem Operatőr Fesztivál 2012 díjazottai
Diákfilm kategória: operatőr Tausz Gábor - Egyenes Labirintus (rendező: Tausz Gábor)
Zenés klip kategória: operatőr Polgár Csaba - Down – Fehér Balázs (rendező: Győry Balázs)
Image Film kategória: operatőr Mohi Sándor HSC – A Rózsa üzenete (rendező: Mohi Sándor HSC)
Dokumentumfilm: operatőr Kiss Rudolf Péter – Két világ közt (rendező: Nagy Viktor Oszkár)
Kisjátékfilm: Pohárnok Gergely HSC - Legenda (rendező: Szirmai Márton)
Televíziós sorozatok kategória: B. Marton Frigyes HSC – Szájhősök 1. rész (rendező: Kapitány Iván HSC) Győri Márk – Átok filmsorozat – Az éjszaka (rendező: Mátyássy Áron), és Babos Tamás HSC - Hacktion (rendező:Fonyó Gergely)
Természetfilm kategória: Tóth Zsolt Marcell - A láthatatlan madárfotós 1-3 sorozat (rendező: Molnár Attila Dávid)
Játékfilm kategória: Máthé Tibor HSC – Aglaja (rendező: Deák Krisztina)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó egy atlanti-óceáni magánsziget Bretagne partjainál

A Bretagne déli partjainál, az enyhe éghajlatú Morbihan-öbölben fekvő Boedic-sziget ára 10 millió… Tovább olvasom