Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Hatalmas delfinraj bukkant fel Skócia partjai előtt

Ritka jelenségnek lehettek tanúi a nyaralók egy hajókirándulás során a Skye-szigettől északra.
Jelenleg mintegy ezer delfin mozog a skóciai partok előtt. A közönséges delfin (Delphinus delphis) általában csak pár tucatot számláló csoportokban él. Olykor azonban, kiadós táplálékforrás felbukkanása esetén három, vagy akár négy számjegyű szupercsoportokká is tömörülhetnek. A minden korcsoportot felsorakoztató hatalmas delfincsoportosulás a megfigyelők szerint öt négyzetmérföldnyi területen nyúlik el.

Nemcsak az állatok száma szokatlan, hanem a parthoz való közelségük is. A közönséges delfinek ugyanis általában a nyílt vízen tartózkodnak. A tengeri emlősök minden jel szerint egy gigászi halraj nyomában úsznak, ezen kívül a Skye-sziget körüli vizek hőmérséklete jelenleg épp a delfinek által leginkább kedvelt tartományba esik - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Tavaly júniusban egy nagyjából feleekkora szupercsoportot figyeltek meg a mostani helyszíntől kissé északabbra. A kutatók akkor azt feltételezték, hogy tömeges vándorlás zajlott az Északi-tengeren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen fészkel Eurázsia legnyugatibb parlagi sas párja

Első ízben fészkel a Fertő-tó mellett parlagi sas. Az elsősorban az ország keleti felére jellemző… Tovább olvasom