Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Használt elemek: minden kereskedőnek gondoskodnia kell róla

Júliustól gondoskodnia kell a kereskedőknek a használt szárazelemek visszagyűjtéséről. Most már nemcsak ajánlott, hanem kötelező is, akik nem teszik lehetővé a használt elemek gyűjtését, komoly bírságra számíthatnak.
Nemcsak az akkumulátorokat és szárazelemeket gyártóknak, de a forgalmazóknak, így az elemeket és hordozható készülékeket áruló kiskereskedőknek is kötelessége gondoskodnia a használt elemek visszagyűjtéséről, megfelelő gyűjtőedények kihelyezéséről, illetve a visszagyűjtött elemek szakszerű tárolásáról és elszállításáról július 1-től.


Levél a kereskedőknek

Herczog Edit EP-képviselő és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke közös levélben emlékeztette a kereskedőket arra, hogy 2009 júliusától gondoskodniuk kell a használt szárazelemek visszagyűjtéséről.

A képviselő és a kamarai elnök arra kéri a kereskedőket, hogy mielőbb vegyék fel a kapcsolatot valamelyik begyűjtést koordináló szervezettel – ezek elérhetőségét honlapjukon is nyilvánosságra hozzák – és szervezzék meg a begyűjtést üzletükben. Annál is inkább, mert az egyébként a boltoknak anyagi terhet nem jelentő begyűjtés elmulasztása esetén már az első alkalommal is százezres, ismétlődés esetén pedig 250 ezer forintos bírságot kell fizetnie a mulasztóknak.

Gyűjtenénk az elemekt.
Több helyre vihetjük az elemeket, mint eddig.

Gyűjtjük, azaz csak gyűjtenénk az elemeket

Tervek szerint 2016-ban már a forgalomba került szárazelemek 45 százalékát kell elkülönítve begyűjtenünk.

A kiskereskedők ezreit érintő változás kedvező hatással lehet a lakosság elemgyűjtési szokásaira. Egy a közelmúltban végzett kutatás szerint a magyar háztartások kétötöde nem gyűjti elkülönítve a szárazelemet, ugyanakkor 83 százalékuk megtenné, ha több helyen lenne erre lehetősége. A megkérdezettek háromnegyede szerint több elemgyűjtőre lenne szükség: a legtöbben az elektronikai áruházakban és a hiper- és szupermarketekben látnának szívesen tárolókat.

Figyelmeztető adat, hogy az évente forgalmazott közel 2000 tonna elemnek jelenleg mindössze 13-16 százalékát gyűjtik vissza, a többi a háztartási hulladékba keveredve szennyezi a környezetet.


Hol vannak gyűjtőpontok?


A R'elem Közhasznú Társaság elemgyűjtési programja Magyarországon a legnagyobb. Kereskedelmi egységek mellett számos posta, iskola, óvoda és önkormányzati intézmény is bekapcsolódott a programba. Győrben 149, Sopronban 105, Mosonmagyaróváron 37 gyűjtőedényt listáz ki a KHT honlapja. Győr-Moson-Sopron megye 105 településén lehet találni a használt elemek gyűjtésére alkalmas helyeket.

Vannak más gyűjtési módszerek is, a fővárosban például a közterület-fenntartó társaság épített ki saját hálózatot.

Ahol pedig még nem csatlakoztak semmiféle hálózathoz, ott is igyekeznek megoldani a kötelező gyűjtést, ha máshogy nem, akkor egy erre a célra rendszeresített kartondobozzal - találtunk erre is példát.


Körkép Győrben - jó eredménnyel

Rövid kis túrára indultunk, hogy Győr belvárosában megszabaduljunk három lemerült ceruzaelemtől különböző boltokban, üzletekben.

Az Arrabonában egy elemtől sikerült megszabadulni, a gyűjtőtartályt az ékszerész pultja mellett találtuk a földszinten.

Két kisebb vegyesboltba is benéztünk, az egyikben találtunk gyűjtő (karton)dobozt, a másikban viszont nem. Ha volt is, nem volt szem előtt.

Az egyetem melletti élelmiszerdiszkontban a kijárat melletti sarokban is találtunk gyűjtőedényt, így a harmadik elemtől is elbúcsúztunk.

Olvasóink írták

 • 11. szilidzsi 2009. július 06. 16:44
  „Kedves asher11!
  Meg ezt is írta:"- lasd a fekvoket ahol a gyutacs is jol latszik!!"
  Na mindegy, amúgy igen, értem. :-)”
 • 10. asher11 2009. július 06. 08:00
  „4/Szilidzsi!!
  ezt irtam; "EROSEN EMLEKEZTET!!!" erted remelem???”
 • 9. bbsc 2009. július 05. 12:00
  „A Hiper Tescoba,a Pálffy suliba és a Pálázában a Rosmann-ba is elmehetek volna ott is találtak volna garantáltan gyűjtő edényt.”
 • 8. tosa2 2009. július 05. 05:10
  „muaddib
  Szerinted ki a hibás ? a törvény, vagy az emberek ??”
 • 7. Muaddib 2009. július 04. 21:17
  „tosa2
  Hát igen ez a törvény is mint jónéhány elméletben szép de gyakorlatban elsőre megbukik.”
 • 6. tosa2 2009. július 04. 19:59
  „ahol én dolgozom, ott van elemgyüjtő ! Feltünő és még rá is van irva,
  hogy mit kell beledobni. DE : kb. 5 kg szemét van beledobálva”
 • 5. Muaddib 2009. július 04. 14:59
  „Rengetegen lesznek, akik csak azért mennek be a boltba, hogy lerakják az elemet aztán meg sohasem vásároltak ott.
  Ennek a levét kisboltok isszák meg megint.
  Engem ugyan nem érint, mert se, elemet se hordozható készüléket nem árulók de vannak hasonló tapasztalataim.
  Én szolgáltatást végzek az üzletemben, de a, ha kintről bejön egy ember nem vásárlási céllal, hanem pénzváltás vagy információ céllal még csak meg se várja, hogy te befejezd a tevékenységed.”
 • 4. szilidzsi 2009. július 04. 13:32
  „Kedves asher11!
  Ön bizonyára nagy fegyverszakértő lehet, de amit gyutacsnak vél, az csak az elem negatív pólusa.”
 • 3. asher11 2009. július 04. 09:00
  „a foton kozolt ezustszinu "elemek" engem erosen emlekeztetnek bizonyos altalunk is hasznalt robbano lovedekek
  re,lasd a fekvoket ahol a gyutacs is jol latszik!!”
 • 2. Cerwin 2009. július 04. 08:00
  „Az elemeket eddig gyűjtötték a műszaki áruházak, csak nem volt publikálva és sokan nem tudták. Reklámozni kell, hogy van ez a lehetőség!”
 • 1. zotya975 2009. július 04. 04:48
  „Hát nem tudom, aki el akarta vinni a gyüjtőbe eddíg is el tudta. Szerintem sokkal nagyobb probléma a veszélyes hulladék gyüjtése ( festékesdoboz, higítós flakon) mert ha jól tudom, ezt csak a szeméttelepnél lehet leadni nincs a városban más kijelült hely mint a papírnak, műanyag flakonnak, és nem hiszem, hogy sokan elmennek egy dobozzal, inkább megy a kukába. Az elemet, eddíg is le lehetett passzolni pölö a hipertecsónál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lilu fél a szüléstől és felkészíti a testét

A műsorvezető soha nem figyelt ilyen tudatosan az egészségére, mint az elmúlt hónapokban. Lilu… Tovább olvasom