Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Háromszáz éves a meisseni porcelánmanufaktúra

Kiállítások sorozatával ünnepli fennállásának háromszázadik évfordulóját a meisseni porcelánmanufaktúra 2010-ben.

Üdvözöljük az összes nemzetet (Alle Nationen sind willkommen) címmel szombattól látható a világhírű manufaktúra jubileumi kiállítása. Összesen négyszáz kiállító fogja bizonyítani, hogy az elmúlt három évszázadban milyen sok nemzetközi hatás érte az üzem munkáját.

Az egyes országokhoz, régiókhoz és vallásokhoz különböző kiállítási tárgyak kapcsolódnak: Olaszországot például a commedia dellíarte figurái, Franciaországot pedig két porcelánkutya képviseli, amelyeket még Madame Pompadour, XV. Lajos francia király híressé vált szeretője rendelt meg. A porcelán-manufaktúra a kiállítással is a nemzetek közti dialógust szeretné előmozdítani. Már az 1710. január 23-i megnyitása is nemzetközi jelentőséggel bírt. II. Erős Ágost (1670-1733) lengyel király és szász választófejedelem a gyár alapító iratát több nyelvre is lefordíttatta.

A gyártás elindulása után az európai keményporcelán feltalálásával a kontinens függetlenítette magát az Ázsiából érkező drága importáruktól. A meisseni porcelán keresztbe tett kardokat ábrázoló márkajelzése a minőség jelképévé is vált.

Az ünnepi évben több kiállítás is nyílik az üzemben. A fő tárlattal párhuzamosan szombaton nyílik a Porcelán állatkert kis és nagy gyerekeknek című kiállítás. A kis porcelánállatok már a barokk korban is nagyon népszerűen voltak. Külön tárlaton bemutatják majd az új meisseni ékszerkollekciót is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete István író 110 éve született

Száztíz éve, 1900. január 25-én született Fekete István József Attila-díjas író, a Tüskevár, a Vuk,… Tovább olvasom