Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Harminc nap alatt akarta körberepülni a Földet, szörnyethalt

A 17 esztendős fiú azért indult útnak, hogy adományokat gyűjtsön pakisztáni iskoláknak. Édesapját, aki elkísérte az útra, még keresik a hatóságok.
Egymotoros gépével a Csendes-óceánba zuhant és meghalt helyi idő szerint csütörtökön éjjel egy amerikai tinédzser, aki harminc nap alatt akarta körberepülni a Földet, hogy adományokat gyűjtsön pakisztáni iskoláknak. Édesapját, aki elkísérte az útra, még keresik a hatóságok.

A 17 esztendős Haris Suleman és apja, a Pakisztánból származó Babar Suleman június 19-én indult el egy Beech A 36 Bonanza gépen az Indiana állambeli Indianapolisból és a honlap szerint, amelyen az érdeklődők követhették útjukat, július 26-ára tervezték az érkezést.

A kisgép helyi idő szerint csütörtökön 21 óra 58 perckor szállt fel jó időjárási körülmények között a Csendes-óceán egyik szigetéről, a Hawaii és Új-Zéland között fekvő Amerikai Szamoáról, de 22 óra 15 perckor az óceánba csapódott. Haris testét megtalálták a baleset színhelyén, a parti őrség és a kikötői hatóságok pedig folytatják az apa és a gép roncsai utáni kutatást.

Az elhunyt kamasz lánytestvére, Hiba Suleman elmondta: az utazás évek óta apja nagy álma volt, és fivére is izgatottan készült rá. Haris a közelmúltban szerezte meg pilótaigazolványát, amelynek birtokában repülőt vezethetett az óceán fölött. Úgy tervezték, hogy az esetleges vészhelyzeteket kivéve ő lesz a gép parancsnoka.

A nővér azt is elmesélte, hogy apa és fia gyakorolták a vízen való landolást, és az óceán fölötti repülés közben védőruhát viseltek. Hozzáfűzte: szokatlan volt, hogy éjjel szálltak fel, és nem lehet tudni, hogy ez közrejátszott-e a végzetes balesetben.

Haris arra tett kísérletet az úttal, hogy legfiatalabb pilótaként a leggyorsabban kerülje meg a Földet egy egymotoros kisgéppel. Apjával a Pakisztánban iskolákat építő Citizens Foundation számára gyűjtöttek adományokat az utazással.

Nem sikerült tartaniuk a kidolgozott harmincnapos tervet, részben élelmiszer okozta megbetegedés miatt, de 27-re, vasárnapra haza akartak érni.

A szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) szóvivője szerint egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a szerencsétlenséget. Szemtanúk arról számoltak be, hogy látták a kisgépet a vízbe zuhanni egy mérföldnyire a parttól, röviddel a Pago Pago Nemzetközi Repülőtérről való felszállása után.

Sulemanék Európában, Afrikában, Ázsiában és a Csendes-óceán déli részén is beiktattak megállókat. Haris arról beszélt július elején az Indianapolis Star újságnak, hogy élvezte ezeket a látogatásokat. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy a sűrű menetrend miatt legfeljebb két-két napot tölthettek egy helyen, és ez az idő túl rövid volt ahhoz, hogy mindent megnézzen, amit szeretett volna.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, a 10 legtöbb dislike-ot kapó YouTube videó!

A listán többször előfordul PSY, Justin Bieber, és Miley Cyrus is. Tovább olvasom