Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Halottak napja: vidámság és gyász

Halottaink és a gyász áll a következő hétvége középpontjában. Tudta, hogy máshol buliznak ezen a napon? Ön hol lenne halott?

Népcsoportonként eltérő az ember halálhoz való hozzáállása, emiatt országonként más és más módon emlékezünk meg halottainkról. Míg Európában jobbára a komorság, ködben pislákoló temetői mécsesek és a gyász jellemző, máshol buliznak ezen a napon.

Itthon a komorság jellemző

A halottak napja jóval későbbi eredetű, mint a mindenszentek ünnepe. A holtakért való imádkozás szokása 998-ban kezdődött Franciaországban, és a XIV. században vált általánossá.


Dr. Nagy Károly Zsolt tudományos munkatárs, Magyar Tudományos Akadémia BTK
Dr. Nagy Károly Zsolt tudományos munkatárs, Magyar Tudományos Akadémia BTK


A november 2-i halottak napja Sz. Odiló clunyi apáttól (962-1048,) ered. Ő ezt az emléknapot a Cluny anyaegyház alá tartozó minden bencés házban bevezette. Ez a rendelete (998) mindmáig fennmaradt. Hamarosan pedig a bencés renden kívül is megünnepelték, a 14. századtól Róma is átvette.

Ne lopjon sírról mécsest!

E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. Ehhez a szokáshoz azonban több népi hiedelem is kapcsolódik. Némelyik szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkek" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek.

Egy néphit szerint, aki virágot szakít a sírról, azt elviszi a halott. Az égő gyertyát nem szabad más sírra tenni, mert annak a halottnak a bűne, akinek a sírjáról elvették, átszáll a másik lelkére. Többfelé úgy tartották, hogy Mindenszentek és Halottak napja közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban.

Mexikó: Tequila a sírnál

A Los Dias de Muertos, azaz a halottak napja Mexikóban kicsit sem gyászos. A fesztivál általában három napig tart és – bár az ünnepi rítusok országszerte eltérőek – a lényeg, hogy a halottat étellel, itallal, virágokkal, füstölőkkel és más ajándékokkal várják vissza a család otthonába. A hagyomány szerint a megemlékezők ajándékokkal halmozzák el a halottakat, a halott gyerekeknek játékokat, a felnőtteknek gyakran tequilát raknak a sírokhoz, a virágok pedig arra szolgálnak, hogy odacsalogassák a halott szellemeket. A halottaknak szánt ajándékokat, ételeket a családok otthonukban is kirakják, közben pedig a halottról szóló anekdotákat, történeteket mesélnek egymásnak.


A Los Dias de Muertos alkalmából az élők is meglepik egymást. A gyerekek kis, névre szóló cukorkoponyákat kapnak, míg a barátok csontvázakat vásárolnak egymásnak. A halál ellepi egész Mexikót; az újságok, kirakatok és tévéműsorok ontják a csontvázakat. Az ünnep védjegye a mereven vigyorgó táncoló csontváz, melynek révén az emberek kifigurázzák az életüket kitöltő megannyi véges, hiú, triviális elfoglaltságot.


USA: Halloween – Európáig gyűrűzik a töklámpás-láz

A halloween az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-én.

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’ Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ez egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.


Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat! szabadon fordítva: "Cukor vagy bot!" kiáltással felszólítva a lakókat állásfoglalásra. A gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában általában baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet.

A halloween nagyon fontos ünnep Amerikában. Ezzel ellentétben a szülők nem engedik ki gyermeküket, mert félnek a várható következményektől. Az utóbbi időben ugyanis megnőtt Halloween-kor az eltünt- és megölt gyermekek száma. Így ez az ünnep, az előző 10 évhez képest, nagyon sokat vesztett a jelentőségéből.

Kínában pénzt égetnek

Nem most, hanem általában áprilisban emlékeznek meg halottaikról a kínaiak. Az emberek a város közelébe utaznak, megemlékeznek elődjeikről, takarítják a sírokat, kirándulnak vagy fákat ültetnek, és az ország különböző részeiből érkező emberek és a külföldön élő kínaiak képviselői leróják kegyeletüket Huangdinak, a kínai kultúra megteremtőjének sírjánál.

Egyes térségekben az ördög ünnepének nevezik ezt a napot, a temetőben az emberek speciális papírpénzt égetnek.

Olvasóink írták

 • 15. Imcsi 2009. október 29. 23:02
  „Asszem a Mennyország nekem megfelelne!
  És Ön, Cziráki Viktória, hol lenne halott?”
 • 14. lebeke 2009. október 29. 22:31
  „Szilágy Zsolt! Én is mindig ezt mondogatom, miszerint már várom a hálaadás ünnepét Magyarországon ,sok hülye meg boldogan ünnepelné ! Nem azokra a népekre gondolok, akik ilyetén kultúrkőrből származva élnek hazánkban ! A töklámpással kapcsolatban is igazad van, emlékszem, a nagyapám (mellesleg Horty katonája volt , nem lőtt senkit a Dunába és semmi ilyesni dolgot nem csinált) is csinált nekünk (unokáinak) gyerekkoromban töklámpást, de egyszer sem hallottam helovínezni.”
 • 13. 1olvasó 2009. október 29. 22:12
  „Üdvözlöm a cikk íróját! Én leginkább élni szeretnék és nem halott lenni. Hogy lehet ilyen buta kérdést feltenni? "Ön hol lenne halott?" Megáll az ész!”
 • 12. viryg 2009. október 29. 21:35
  „De tényleg undorító az angolszász halloween majmolás. Ez Magyarország sok magyar közben meg nincs tisztában a magyar ünnepekkel népszokásokkal, de a halloweenpartyért remeg. Ez oktatás, és nevelés kérdése is szerintem, az amerikai filmeken felnőtt generációt és azok gyerekeinek jellemét már elferdítette az amcsifilm meg a bulvárvilág. Szép lassan függetlenség napja, meg hálaadás lesz a március 15.-e, augusztus 20.-a, és az október 23.-a meg senkinek nem jelent semmi. Ez a globalizált világ. A hazaszeretet, az ősök hagyományok,szülőföld iránti tisztelet nem trendi ez van sajnos. Nem azzal van a gond ha valaki kozmopolita de ne így legyen az. Nem tudom de szerintem az európai típusu halottak napja a legszebb lehet azért mondom csak mert az európai kúltúrában nevelkedtem és élek, de szerintem a halottakról így kell emlékezni, méltóságteljesen és csöndben gyertyával mécsessel és nem idióta világító tökfejekkel.”
 • 11. viryg 2009. október 29. 21:13
  „lassan a hanukát lesz kötelező átvennünk.”
 • 10. Szilágyi_Zsolt 2009. október 29. 20:02
  „A töklámpással önmagában nincs baj, az a magyar kultúrkörben is létező, régi szokás. A színes dísztökök is szépen mutatnak a teraszokon, ablakokban. A gond ott van, amikor valaki direkt az angolszászokat majmolja, és kifejezetten a Halloweent ünnepli (pláne még maskarába is öltözik), amihez nekünk semmi közünk. A következő hülyeség meg majd az lesz, hogy a Függetlenség Napját meg a Hálaadást is átvesszük. Van nekünk annyi saját népszokásunk és ünnepünk, amennyiről az amerikaiak nem is álmodhatnak, inkább azokat kéne óvni és feléleszteni. Pár éve láttam lucázó kisgyerekeket a falumban, egészen meghatódtam tőle.”
 • 9. látó55 2009. október 29. 19:43
  „Ma a Tulipános iskola földszinti ablakaiban láttam tököket. Nem azt kellene bántani aki behozta ezt a szokást, hanem a hülye tanárokat, akik terjesztik.”
 • 8. meir 2009. október 29. 16:57
  „7-AHA!!
  a duna parton MAGYAR-ok gyalaztak meg, MAGYAR zsidok emleket!!! nem zavar az????
  azok akiket ott gyilkoltak bele a jeges dunaba 44 novembereben egytol egyig mind MAGYAR zsido volt!!!!!
  ugytunik ez eddig fel sem tunt nektek??”
 • 7. AHA 2009. október 29. 13:23
  „meir
  Tudod ez Magyarország!
  ..és utáljuk ha a magyarokat gyalázzák a hozzád hasonlók!!”
 • 6. meir 2009. október 29. 12:30
  „5-ti-a-bi!!
  ..."hogyan meri ezt tenni,....."stb-stb!!!
  Na es amikor disznolabakat raktak a dunaparti bronz cipokbe?? az nem egy kegyeleti gyalazas volt???
  azokat netan szabad mocskolni???
  akkoriban kepes voltal jokat viccelodni a dolgon!! most miert rinyalsz????”
 • 5. t-a-ibi 2009. október 29. 12:02
  „Meggyalázták a hősöket és a rájuk emlékezőket Győrben!

  Győrben 20.-ik alkalommal tartotta megemlékezését a Petőfi szobornál, az 56-os Magyar Közösség győri szervezete, a Horthy Miklós Történelmi Társaság!
  / azért a Petőfi szobornál, mert akkoriban nem volt méltó hely, amikor elkészült az 56-os Emlékmű, azt a komcsik sajátították ki maguknak!/
  A megemlékezéshez csatlakozott a Nyugdíjas Polgári kör, a Jobbik győri alapszervezet, az Új Magyar Gárda és civilek.
  Az emlékezés méltó volt, hőseinkre.
  Nemzeti fohászainkkal, beszéddel, szavalatokkal, koszorúk,-virágok elhelyezésével tisztelegtünk hőseink emléke előtt.

  Szomorú, hogy a Győri Jobbik és az Új Magyar Gárda koszorúját, vasárnap (25-én) délután már ellopták.
  De nem volt elég, a Horthy Miklós Történelmi Társaság kegyeleti koszorúját is elvitték.
  A babérkoszorút, és szegfűket otthagyták.

  Ki,-kik vetemedhetnek ilyen gyalázatos tettre? -a megélhetési bűnözök?

  Hogyan meri ezt tenni, jut valaki arra az elhatározásra, hogy a hősöket és az emlékezőket, meggyalázza?

  Köszönhetjük ezeknek, a bitang hatalmon lévő élőlényeknek, hogy itt már semmi sem szent!
  Itt már bármit meg lehet tenni?

  Tehetnénk feljelentést?-igen. Elvben tehetnénk.
  De minek, amikor az összeg nem éri el a 20.000Ft-ot.

  Érdekes,hogy a "hiperben", nincs lopási limit.”
 • 4. Misztertejfel 2009. október 29. 11:07
  „Lecseng ez is, mire jön a Santa Claus:))”
 • 3. AHA 2009. október 29. 10:48
  „Aki ezt a mocskot,amit úgy hívnak hogy" halovin" behozta az országba,azt bele kellene zárni egy rohadt tökbe,aztán beledobni a Dunába!”
 • 2. Mya86 2009. október 29. 08:43
  „Lehet azt mondani rám, hogy morbid vagyok, de ez a kedvenc ünnepem és egyben szerintem a legszebb is! Nem arról szól, hogy ki mit kap, vagy vesz a másiknak és milyen összegben! Megemlékezni azokról, akiket szerettünk, de sajnos már nem lehetnek velünk! Együtt a család és ami nálunk nagyon ritka: nincs veszekedés! Egyet értek az előttem szólóval, csak annyi, hogy nekem ez nem komor ünnep. Valentin napot is átvettük a buta amcsiktól, már csak ez hiányzott... Viszont tényleg nagyot kaszálnak belőle egyes emberek! Elmebetegség!”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. október 29. 08:24
  „Ja, egyes diszkók, klubok imádnak "helovínpartikat" rendezni ilyentájt; azzal sem törődnek, ha az adott szombat esti időpont éppen Mindenszentek vagy Halottak napja estéje, fő az amerikaiak majmolása, na meg a bevétel. Szerintem nekünk, európaiaknak tökéletesen megfelel a bár komor, de legalább módos és ünnepélyes, halottak iránti tiszteletadás, nem kell ide buli. Ez a két nap a szenteké és a halottaké, ilyenkor gyertyagyújtással, csöndes elmélkedéssel, imádkozással illik emlékezni az elhunytakra. Mellesleg úgy gondolom, nincs gyönyörűbb látvány így ősszel, mint amikor a hulló, sárga-barna-piros levelek között a sírok gyönyörűen fel vannak díszítve krizantémmal, vagy pláne amikor besötétedik, és a rengeteg sárga, piros, kék, zöld fényű mécses, gyertya díszkivilágításba öltözteti a temetőket. Egyszerre félelmetes és lélekemelő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madonna Afrikában: 9 millió angol fontot adományozott

9 millió angol fontot adományozott Madonna a Malawi Akadémia megalapítására, amelyet nem messze az… Tovább olvasom