Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Halálos betegség az internetfüggőség?

A szakemberek szerint az internetfüggőség legalább olyan káros élettani hatásokkal jár mint a drog vagy az alkohol. Interjúalanyunk saját betegségéről is mesélt protálunknak.

Manapság szinte bárki hozzáférhet a világhálóhoz. Kávéházakban, üzletekben pár forintért akár órákig is szörfözhetünk. Elsősorban a fiatalok körében elterjedt ez az időtöltés, ám az idősebb korosztály is egyre gyakrabban kattintgat a weben - tudhatjuk meg egy kommunikációs tanulmányból.

"Elértük azt a kort, amikor a google képkeresője, az "egér" címszóra nem az állatot, hanem a számítógépes eszközt dobja ki"

A felhasználók ötöde nem tudja magáról, ha függő

Dr. Tóth Gábor, fővárosi pszichológus portálunknak elmondta: az internetfüggők szellemileg és fizikailag is hozzá vannak láncolva a világhálóhoz. A függés akár olyan erős is lehet, mint az alkoholisták vagy a kábítószert fogyasztók esetében. Az elvonás depresszióval, ingerlékenységgel jár. Az internetfüggők ebbe a virtuális világba menekülnek, mert azt sokkal izgalmasabbnak, tartalmasabbnak tartják a saját életüknél.

illusztr
Fotónk illusztráció.


Egyes munkakörökben elkerülhetetlen az egész napos számítógépezés - teszi hozzá a szakértő - ám a kritikus magját mégsem ők adják a számítógépfüggőknek.

Manapság egyre kevesebben térnek be internet kávézókba - mesélte portálunknak Szabó Tímea, egy megyei internetes kávéház munkatára.

Egyre többen hozzájutnak a világhálóhoz otthon is. Így a "krónikus" esetek ritkán jönnek hozzánk. Még mindig akad azonban olyan vendég, akik nyitástól zárásig a gép előtt ül. Volt olyan, aki az ebédidőt is kivárta az üzlet előtt.

A 2009-as év végére az internetezők száma hazánkban meghaladta a 2 és fél millió főt. A számítógéppel rendelkező háztartások 84 %-a rendelkezett internet hozzáféréssel, és szinte minden második háztartásban akadt legalább egy számítógép - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréseiből.

Számítógép miatt a kórházba került

A győri Szilágyi Alex, 20 éves egyetemista, saját függőségéről beszélt portálunknak. A szájber élet eredménye nála trombózissal végződött.

"Reggeltől estig képes voltam a számítógép előtt ülni. A tavalyi nyaram nagy része ezzel telt. Gyakorlatilag az interneten éltem az életemet. Emellett nagyon keveset mozogtam. Rendszertelenül és alig ettem valamit. Később kórházba kerültem, vérrög képződött a lábamban a sok üléstől" - meséli Alex.

ljh
Fotónk illusztráció.
Tudtam, hogy be kell húzni a féket, és más elfoglaltságot kell keresnem magamnak. Idén elsőéves vagyok az egyik megyei egyetemen. A tanulás leköti a figyelmemet, és ez jó. Még mindig késztetést érzek arra, hogy internetezzek vagy játszak a számítógépen. Próbálok mértéket tartani. Húsz évesen könnyebb belátni a veszélyeket, mint 15 évesen. Ugyanis akkor estem a virtuális világ "bűvkörébe". Négy éven át a neten éltem az életem - zárta történetét Alex.


Olvasóink írták

 • 16. elemér 2010. október 11. 08:26
  „Tony Judt meghalt és Charlie Rose-nak adott elötte interjut. A spanyolviaszt azt nem Mo.-n találták fel, és ami az életben fontos azt én az USA-ban megtalálom. Tapasztalatom hogy Mo. az egy kis ország és ott sok a szükfejü ember.

  http://www.charlierose.com/view/interview/11185

  Egyik legjelentősebb könyvében, a magyarul is megjelent Háború után című művében Európa 1945 utáni történelmét dolgozta fel. A 2005-ben publikált, 900 oldalas könyvben azzal foglalkozik, miként alakult ki a második világháború romjain Kelet- és Nyugat-Európa.

  http://www.mult-kor.hu/20100809_meghalt_tony_judt_brit_tortenesz”
 • 15. elemér 2010. október 11. 08:08
  „Ilyesmi engem nem zavar, mert virtálisan az ember örökké él. Feltehed magad a Youtube-ra, vagy beiratkozol a Facebook-ba.”
 • 14. pityesz 2010. október 11. 05:48
  „Vigyáz élet veszély.barát,szerető.család.csak vizuálisan létezik.A temetéseden nem lesz senki csak a géped.Én vagyok rá a példa.”
 • 13. humer 2010. október 10. 19:17
  „BigDawe: sajnos nem túlzás a cím. Nagyon komoly függés alakulhat ki főleg a tizenéves korosztályban. A távol keleten már több halálos áldozata van érdemes rákeresni.
  Egy kialakult személyiségnek természetesen nem lesznek problémái, de egy kamasz, vagy depresszióra hajlamos ember könnyen belezuhan a virtuális létbe, ahol minden kiszámítható és beszabályozott.
  Ma egy fiatal a legnagyobb nagyobb tragédiának azt éli meg, ha elromlik a telefonja, vagy kikapcsolják a netet.”
 • 12. knifemaster 2010. október 10. 13:27
  „10. hozzászólás AHA 2010.10.10. 13:04
  Hát majd a mások által rám aggatott jelzők megmondják..:)”
 • 11. Mankapunka 2010. október 10. 13:21
  „Csukós

  Majd,ha tanultál egy kis agolt,meg majd a csemetéd is tanul,akkor majd rájöttök,hogy miért fogalmaz így Amerikából.

  Amúgy még az itteni magyarok sem tudnak helyesen megírni egy "sírólevelet" a Kisalföldnek,pedig itt lakik jó pár 10 éve.

  Egyik jó példa a "Macska fel van mászva a fára" Ha szó szerint fordítanak egy mondatot,akkor így nézki.

  Azért írja így "Aztán sokan vannak dagadtak akik nem interneteznek" Ez is ilyen szószerin leírt mondat.

  Ajánlok neked egy kis angol tanulást,meg vannak kifejezések,amiknek nincsenek magyar megfelelői.”
 • 10. AHA 2010. október 10. 13:04
  „knifemaster
  Azért vagy olyan amilyen!
  Milyen is??”
 • 9. knifemaster 2010. október 10. 12:42
  „Javítás: lógOk..:)”
 • 8. knifemaster 2010. október 10. 12:41
  „3. hozzászólás Mankapunka 2010.10.10. 11:01
  Én erre a provokátori munkakörre gondoltam.

  A cikkhez szólva, 10 éve lógók a drót végén,és még élek.
  ..
  Igen ,most jöhetnek a fikázók,hogy azért vagyok olyan amilyen...:)))”
 • 7. SC 2010. október 10. 12:35
  „Én már nem is teszem szóvá a helyesírási,fogalmazási hibáit elemérnek...
  Viszont soha nem értem meg ámeriká imádatát,amit a Baross útról művel...Miért nem költözik oda,ha ilyen gusztustalanul rajong mindenért,ami ámerikái,és nézi le a sajátjait....
  Ámeriká a történelem és a kultúra őshazája...:-)))”
 • 6. BigDawe 2010. október 10. 12:30
  „ez a cím azér túlzás. nemis kicsit... nem a netezés halálos:D van más olyan munka ahol egész nap ül mondjuk attól is lehet baj a lábával. vagy ha romlik a szeme asse biztos hogy a gép miatt”
 • 5. Csukós 2010. október 10. 11:54
  „moderálva”
 • 4. Mankapunka 2010. október 10. 11:27
  „Commodore 64-től sem haltunk meg,pedig nagyon sokat játszottunk azzal is.”
 • 3. Mankapunka 2010. október 10. 11:01
  „knife

  Kossuth utca,szobor. A lomis teherautnál kell jelentkezni reggel 5-kor. Indulás 5::30-kor Ausztriába,ott motyó összeszed,Kedden lead,és utána egész héten hawaii -”
 • 2. knifemaster 2010. október 10. 10:43
  „hozzászólás elemér 2010.10.10. 10:05
  Elemér én is akarok ilyen munkakört.
  Hol lehet jelentkezni?”
 • 1. elemér 2010. október 10. 10:05
  „Aztán sokan vannak dagadtak akik nem interneteznek csak a Baross uton sétálgatnak. Nemtudnak semmihez hozzászolni, fogalmuk sincs a nagyvilágrol. Ha nem lenne nekik CNN meg BBC, teljesen sötétben lennének. ;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szüleivel él minden harmadik harmincas férfi

Minden harmadik 25 és 34 év közötti férfi és minden ötödik hasonló korú nő az Európai Unióban a szüleivel él. Tovább olvasom