Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ha nem alussza ki magát, könnyen megfázhat!

Akik 7 óránál kevesebbet alszanak, 3-szor könnyebben kapnak náthát, mint azok, akik legalább 8 órát alusznak minden nap - állapították meg amerikai orvosok.
A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói Sheldon Cohen vezetésével két héten át naponta rögzítették kérdőíves módszerrel, hogy a 153 kísérleti alany hány órát aludt, az ágyban töltött idő hány százaléka volt alvás, és ki mennyire érezte magát reggel kipihentnek. Ezután mindenki náthavírust tartalmazó orrcseppet kapott. Kiderült, hogy akik kevesebbet aludtak, azok könnyebben fertőződtek meg a náthavírustól. Akik rosszabbul aludtak, azoknál is nőtt a nátha kockázata. Számít az alvás hatékonysága is. Akinél az ágyban töltött időnek kevesebb mint 92 százaléka volt az alvás, több mint 5-ször nagyobb valószínűséggel lettek betegek, mint akiknél az alvás hatékonysága 98 százalék fölött volt. A kipihentség érzése nem mutatott összefüggést a megfázással. A részvevők mind jó egészségnek örvendtek, átlagos életkoruk 37 év volt. Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az alváshiány csökkenti a szervezet immunképességét, de eddig csak kevés kísérleti adat bizonyította, hogy az elégtelen alvás fokozza a közönséges megfázás kockázatát. A kutatásról az Archives of Internal Medicine január 12-i számában jelent meg tanulmány.

Olvasóink írták

 • 7. k 2009. január 13. 18:56
  „"Ha nem alussza ki magát, könnyen megfázhat!"<------Jelzem a főnökömnek, hogy az egészségem érdekében ne piszkáljon, ha elszundítok.”
 • 6. tricse 2009. január 13. 17:23
  „Aludhatok én vaze akármennyit, akárhogy ha a munkahelyemen 0 fok alatt van a hőmérséklet és még huzat is van!”
 • 5. elemér 2009. január 13. 13:32
  „USA-ban nem ál meg az élet és sokan dolgoznak 3 müszakban. Ez zavarja az alvás ritmust legjobban és rákot is okoz. Éjeli müszakot meglehet szokni, de nem egészséges. Itt ahogy fejtegetig szerintem valóban az immun rendszert befolyásolja az alvás. Töb foghagymát kell enni, C vitamin pedig nemsokat segit. Természetes ami narancs, citrom az job. Dr.Sanjay Gupta a CNN-en, majd ad tanácsot.”
 • 4. MTT 2009. január 13. 12:30
  „Olyan multikhoz, mint a NOKIA, a dolgozók úgy járnak dolgozni, hogy 3szor megy nappalra, 06-18.-ig, majd 3 pihenő után 3 éjszakai műszak (?!) 18-06.-ig. Már a második éjszaka alatt olyanok mint az alvajárók. Egyáltalán nem csodálom.”
 • 3. Túrabakancs 2009. január 13. 11:06
  „HAAPPCÍÍÍÍÍÍÍ!
  VAZZE! :(”
 • 2. miracle 2009. január 13. 10:14
  „Hogyan lehet eleget aludni, ha nálunk még mindig a régi beidegződések miatt, akkor kell kezdeni a munkát, amikor a tyúkok kelnek. Nagyon sokan járnak 5-re, 6-ra, 7-re, de legfeljebb fél 8-ra, ehhez meg már legalább 9-10 körül ágyba kéne dőlni. Az USA-ban ill Ny-Európában 9-kor kezdődik a munkaidő, kisebb magánvállalkozások meg 10-kor nyitnak. Az meg nem érv, hogy 2-kor meg otthon van a delikvens, szédeleg csak, olyan mint a mosott rongy minden nap, este meg már csak bóbiskol a híradó előtt.”
 • 1. elemér 2009. január 13. 09:12
  „Amiban megfizetik az embert még az alvásér is, meg hogy kattingat a net-n.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanítványával szexelt a tanárnő

Szexbotránya miatt kellett bíróság elé állnia Christine McCallumnak (29). Az Abington nevű amerikai… Tovább olvasom