Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ha győzni akar a nő

A nők – úgy tartják – jók a megegyezésben, de a tárgyalásban is jónak kell lenniük, s itt nem üzletre gondolunk, hanem hétköznapi helyzetekre. A munkahelyi problémamegoldásra tanított fogások segíthetnek és árthatnak is otthon.

Kívülről nehéz benézni a saját ablakunkon, de mások véleménye segíthet abban, hogy igyekezzen időnként a kívülálló szemszögéből is megítélni napi rutinjait – ezt menedzsertréningeken vállalkozásvezetőknek szokták tanácsolni, oktatni, de a dolgozó nők a családi életükre vonatkozóan is leszűrhetnek belőle tanulságokat. A mindennapi megszokott ritmus közepette ugyanis előfordul, hogy nem veszik észre, a változásokhoz kell igazítaniuk terveiket, pedig kulcskérdés, hogy azokra időben reagálnak-e.

Csak akkor, amikor már kihűlőfélben van kapcsolatuk vagy még akkor, amikor elkezd ellaposodni. Ha időben kezdenek helyzetelemzésbe, még jókor alakíthatnak ki tartalék tervet, egy-egy helyzet megoldására ˝B˝ verziót. Ez nagyon hivatalosan hangzik, de tulajdonképpen akkor is tárgyalástechnikai eszközöket használunk, amikor különböző módszerekkel érvényesítjük akaratunkat a mindennapi életben a munkahelyen, a családban vagy bárhol máshol. S a válság megnövelte a stresszhelyzetek számát.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Schneider Tamás, a Mediogén trénere állítja, egy-egy tárgyalásra lelkileg kell rákészülni, az számít, győzni akar-e az ember és mennyire. Ha fél a másiktól, eleve vesztes. Szerinte mindez többet számít, mint a tárgyalási tapasztalat vagy hogy milyen pozícióból indulunk az egyezkedéskor. Érdemes ezt végiggondolni üzleti és magánügyeinkre vonatkoztatva is.

Fortélyok: kedvesség és kompromisszum

– A munkahelyen és otthon a családban másként kellene érvényesítenem az akaratomat – szögezte le Kiss Péterné osztályvezető és hozzátette: sajnos ez nem mindig működik. ˝Időm nagy részét a munkahelyen töltöm, ezért nem mindig tudom különválasztani a kettőt. Beosztásom azt kívánja, észérvekkel hassak a munkatársaimra. Ha azonban a meggyőzés nem célravezető, akkor vezetői utasítást adok ki. Otthon is észérveket használok, de bevetem a női fortélyokat is: hízelgek, kedves szavakat használok. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy a családban is utasítgatok, akárcsak a munkahelyen, ez azonban mindig vitákhoz vezet. A viták végén általában kompromisszumokat kötünk.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anett: Kammerer csúnyán átvert

Csúnyán átverte Kammerer Zoltán VV Anettet. Az olimpiai bajnok egy ideig az egykori villalakónak… Tovább olvasom