Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Ha gyanús, ne kattintsunk rá!

A felhasználóknak és a szakembereknek is állandó kihívást jelent az internet robbanásszerűen bővülő világa. Idén őszre már a háztartásokban is gyakori az elmúlt évekhez képest nyolcvanszor gyorsabb internet-hozzáférés – ez jóval több veszélyt is jelent.

A letölthető tartalmakkal párhuzamosan a veszélyek is növekedtek. Hogyan védekezhetünk ellenük? – kérdeztük Jánosik Jánost, az IRQ Hungary Zrt. üzemeltetési vezetőjét.

– A legfontosabb, hogy legyen védelem, tűzfal és vírusirtó program. Ezek nélkül másodpercek alatt megfertőződik a világhálón a számítógép, és attól kezdve ˝ajtó-ablak˝ az adattolvajoknak, valamint további számítógépeket próbálhatnak onnan feltörni – kezdte a szakértő. – A gyorsabb kapcsolat miatt jóval több fertőzésbe futhatunk böngészés közben, és míg régen gyanús lehetett, ha lassan töltődött be egy oldal, mert közben kémprogramot telepített a gépünkre, ma már ezt nem vesszük észre. A hackerek tipikusan jelszavakra, azonosítókra, a böngészőben eltárolt adatokra kíváncsiak, vagy billentyűzetfigyelőt telepítenek a gépünkre. Ilyen programok sajnos széles körben, akár ingyenesen hozzáférhetők.

Óvatosság – A böngészőben tárolt adatokat érdemes gyakran törölni, mert az adattolvajok egyik kedvelt célpontja. Fotóillusztráció: K. Cs.
Óvatosság – A böngészőben tárolt adatokat érdemes gyakran törölni, mert az adattolvajok egyik kedvelt célpontja. Fotóillusztráció: K. Cs.

– Mire jók ellenük az ingyenes védekező programok?

– Sok használható van köztük, főleg a nagyobb cégek nagyvállalati programjainak ˝civil˝ változatai. Itt is nagyon fontos azonban, ami az interneten alapszabály: mindent csak tiszta forrásból szerezzünk be! Ezért is érdemes jogtiszta szoftvereket használni, mert a gépünkön így mindig ott lesz a legújabb biztonsági frissítés. Fontos, hogy ne kattintsunk rá gyanús, ismeretlen feladótól kapott e-mailekre, vagy olyan banki üzenetekre, amelyek adatfrissítést, jelszavakat kérnek. Ezt ugyanis a bankok sohasem e-mailben intézik. Magyarországon ez a fajta csalás terjedt el leginkább.

– Mit tehet a felhasználó?

– Kevésbé kényelmes, de biztonságos, ha a böngészőben nem tároljuk a fontos jelszavainkat, és mielőtt kilépünk, töröljük az előzményeket. Aki biztosra akar menni, külön felhasználói fiókot nyithat kizárólag a hivatalos és banki kapcsolathoz, de még célszerűbb, ha a napi használat során sem rendszergazdaként használjuk a számítógépet, ugyanis ilyenkor a legvédtelenebb. A több csatorna itt is több biztonságot jelent: ha a bankszámlaterhelésekhez SMS-értesítést vagy a belépéshez SMS-kódot kérünk. A banki szerverrel már biztonságos, kódolt a kapcsolat. A virtuális kifizetésekhez, számlaadatok megadásához pedig, amelyeket egyre kevésbé kerülhetünk el, érdemes külön bankkártyát tartani, amin mindig csak az adott vásárláshoz szükséges összeg van – így elkerülhetjük, hogy az összes pénzünk veszélybe kerüljön.

Olvasóink írták

  • 1. RickCartman 2010. szeptember 16. 20:32
    „ennyit egy ötödikes is tud informatikából, valami újat esetleg (ha már egyszer újságba írunk cikket)?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem megoldás a testi fenyítés

Hiába vélik sokan: a körmös, a pofon eltüntetné a fegyelmezetlenséget az iskolából, az erőszak… Tovább olvasom