Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Ha a szexre IGEN, babára NEM a válasz...

Sok baba születik még ma is nem kívánt terhességből, sok abortusz oka a nemtörődömség, a nem megfelelő tájékozottság.

Ráolvasás helyett számtalan modern természetes és mesterséges fogamzásgátlási módszer létezik, melyek nemcsak egy nem akart gyermekfoganás megakadályozása végett, de a nemi betegségek elleni védekezés szempontjából is fontosak. Nem árt ismerni őket, tudni róluk. Vegyük sorra, egyik sem boszorkányság.Jó XV. század választ el már azoktól az időktől, amikor az asszonyok zacskóban amulettként macska heréjét vagy máját viselték a terhesség megakadályozásáért. A tudomány fejlődése túllépett azokon az időkön is, amikor különböző növényi főzetek fogyasztása a fogamzásgátlás helyett a nők halálához vezetett. Mára nemcsak a nők, de a férfiak számára is többféle mesterséges fogamzásgátlási módszer létezik, a természetesekről nem is beszélve. Nem annyira elfogadott, pláne nem magától értetődő még 2010-ben sem, hogy a férfiak gondoskodjanak a nem kívánt terhesség megakadályozásáról, a legtöbbször női feladat ez, valamiféle ki nem mondott megállapodás/elrendezés folytán. Pedig egy szerelmi, mély, tartalmas, őszinte kapcsolatban erről beszélni nem szabad, hogy gondot okozzon. Alkalmi együttlét esetében már céltudatosabbak a férfiak, és a közgondolkodásban a nemi betegségek elleni védelem is egyre inkább előtérbe kerül – szerencsére.


Természetes módszerek,

melyekhez segédeszköz, hatóanyag, külső beavatkozás nem szükséges

Megszakított közösülés
A legelterjedtebb módszer és a leghatástalanabb is: 25 százalékos a sikertelenségi mutató, ami azt jelenti, hogy évente négy nő közül egy teherbe esik. „Az utolsó pillanatban nincs más lehetőség" módszerének is nevezhetnénk.

Naptármódszer
Időszakos tartózkodás a nemi élettől – ez az Ogino-Knaus-módszer. Ha a szexuális kapcsolat a menstruációs ciklus 19. és a következő ciklus 9. napja között történik, elvileg elkerülhető a terhesség. Nem árt azonban tudni, hogy kevés nőnek ilyen szabályos működésű a szervezete.

Hőmérőmódszer
Szigorú önfegyelmet, pontos napi mérést és feljegyzést igényel, viszont hatékony. A fogamzóképes időszak a testhőmérséklet-változásból kimutatható. Ovuláció után az ébredési alaphőmérséklet reggel felkelés előtt, még az ágy melegében mérve 37 °C-ra vagy annál magasabbra emelkedik. Ha a hőmérséklet három napon át magas, a teherbe esés esélyes.


Mesterséges módszerek,

segédeszközök, egyéb beavatkozások

Gumióvszer
Egyszerű, megbízható fogamzásgátló eszköz férfiak számára. 95 százalékos eredményesség érhető el vele. Megakadályozza, hogy a hímivarsejtek a hüvelybe kerüljenek és nagy előnye, hogy védelmet nyújt a nemi betegségek ellen, ami igen fontos érv lehet mellette.Hüvelyi fogamzásgátlás - irrigálás
Ma már kevésbé alkalmazott módszer, amikor is a nő vízsugár kíséretében spermaölő szert juttat a hüvelyébe egy applikátorral az ondó kilövellése után. Problémás. Egyrészt a vízsugár az ondósejteket esetlegesen a méhbe is jutatthatja, másrészt megfosztja a nőket az orgazmus teljességétől, harmadrészt a hüvelynek sem tesz jót.

Hüvelyi fogamzásgátlás - film
A „film" egy hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmény, a kondomhoz hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz. A hüvelybe helyezve, a film ott feloldódik, és egy órára biztosítja a védelmet.

Spermaölő szerek
Habok, kenőcsök, zselék, szivacsok tartoznak ide. Úgy tíz perccel a közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni őket s elpusztítják a hímivarsejteket. Hatásuk átlagosan három órán át megmarad. Kivétel a szivacs, amely huszonnégy órán keresztül nyújt védelmet. Hatékony eljárások.

Diafragma
A pesszárium óvszer gumiból, amit a nő helyez fel a hüvelyébe, elzárva vele a méhnyakat. Bár hatékony módszer, hátránya a nehéz felhelyezés, és hogy csak az erős hüvelyizomzatú nő tudja megtartani.

Hormonális fogamzásgátló tabletták
A hormonális fogamzásgátlók a fogamzásgátlás hatékony és biztonságos eszközei. A tabletták hormontartalma mára a kezdeti mennyiség töredékére csökkent, így a mellékhatások előfordulása is jóval kevesebb.

 


Hormontartalmú nem tablettás készítmények

- nőknek
A hüvelygyűrű és az injekció hasonlóan a tablettákhoz, hormonális úton fejti ki a hatását, de nem kell naponta beszedni őket. A hüvelygyűrűt 21 napig kell a hüvelyben hagyni, majd egy hét szünet után újat kell behelyezni. Az injekció háromhavonta alkalmazandó.

-férfiaknak
Öt éven belül kerülhet piacra a férfiak számára kikísérletezett fogamzásgátló szer, nem tabletta, hanem injekció formájában. A kutatók úgy gondolják a hormoninjekciót kéthavonta kellene beadni a férfiaknak ahhoz, hogy a nők által szedett tablettához hasonló hatást érjenek el az anyaggal.

Spirál
Műanyag vagy fémből készült eszköz, melyet a nőgyógyász helyez fel a méhszájon keresztül a méh üregbe. Megakadályozza a pete beágyazódását. A modern spirálokat 5 évre, sőt még hosszabb időre is behelyezhetik. Hatásfoka megközelíti a tablettákét.

Sterilizáció
Végleges fogamzásgátlási módszer: a nőknél a petevezeték, a férfiaknál az ondóvezeték elkötését jelenti, műtéti úton.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. macskaszem 2010. augusztus 20. 09:15
  „pistihun

  Úgy látszik egyedül maradtam, mert a többi nő már nem reagál de igazuk is van. Nem hiszem hogy meg tudnál ítélni hogyan döntök mint nő vagy anya. Ha mindenkinek csak ennyi bűne lenne mint nekem sokkal jobb lenne a világ. Gyerekgyilkos meg főleg nem vagyok
  Próbálj meg lehiggadni nem tesz jót az egészségnek a sok gyűlölködés.”
 • 35. pistihun 2010. augusztus 19. 19:32
  „Amúgy ha valaki vallásos, nem jelenti azt, hogy nem hibázik.
  Én is vétkezem, hiszen "szeresd felebarátod, mint tenmagad", de nekem ez nem megy. Téged, és a mocskos fajtádat nem tudom.
  de ez legyen a legnagyobb bűnöm”
 • 34. pistihun 2010. augusztus 19. 19:01
  „moderálva sértő”
 • 33. macskaszem 2010. augusztus 19. 09:54
  „Pistihun
  +Van ám olyan ember aki az Isteni parancsolat alapján próbál élni"
  Magaddal kerültél ellentétbe ,mert igazán vallásos ember nem beszél ilyen alpári módon. Akkor hogy is van ez?
  Melyik Úr szavát ismered te?”
 • 32. prettywoman 2010. augusztus 18. 14:40
  „tricse! Nálad a pont. A következő életemben én is férfi szeretnék lenni. De nem(csak) a szülés/nem szülés miatt.
  Pistihunnak meg bele kéne törődni, hogy manapság a nőknek is van önálló akaratuk, döntési joguk. És nincs akkora nagy pofon, hogy ezt a jogot elvegyék tőlünk. Hála isten.
  Az abortusz egy szükséges rossz. Nyilván nem örömükben választják a nők. Én hála isten, nem tudom, milyen az. De még mindig egy fokkal jobbnak érzem, mint kényszerből világra hozni egy gyereket. Úgyis őrajta csattanna, holott ő semmiről se tehet. Egy gyerek se kérte az életét. Így is rengeteg olyan gyerek jön a világra, akit a kutya se tervezett. Jobb esetben elfogadja, megbékél vele a szülő. De nem mindenkinek sikerül. Aztán a szeretetlen gyerekekből lesznek az aberrált barbárok, kéjgyilkosok, akik nőket erőszakolnak meg öldösnek. Általában, mikor sikerül elfogni egy ilyen barmot, a pszichológusok megállapítják, hogy azért lettek iylenek, mert nem szerette őket az anyjuk. Hát akkor inkább ne jöjjenek a világra, ha nem akarják őket. Nekem ez a véleményem. Inkább, mint bűncselekmények ártatlan emberek rovására.”
 • 31. tricse 2010. augusztus 18. 14:06
  „hogyisne

  Először is,nem örülök,hogy nő vagyok,következő életeimben férfi szeretnék lenni!:)
  Másodszor 45 évesen már én is ismerem a testem abból a szempontból amiről Te beszélsz,de erre egy fiatalabb nő még nemigen lehet képes! Szerintem!”
 • 30. hogyisne 2010. augusztus 18. 09:55
  „Tricse, inkább örülj, hogy nő vagy :) Én örülök!
  Az a baj, hogy nem tanuljuk meg a testünk működését, pedig nagyon jól ki van találva!!! ...és nem elcseszve.
  Ha figyelünk a testünkre (de nem arra a testünkre, ami tele van hormonokkal és más mérgekkel - a gyógyszerekből, élelmiszerekből), akkor igenis észrevehető egy ciklus alatt a női test változása, és kifigyelhető, mikor van az a pár nap, amikor lehetséges a fogamzás. Minden nőnek ki kellene tapasztalnia a saját ciklusát - nem azt, ami a gyógyszer mellett van - megjegyzem, az nem is normális havi vérzés, az "megvonásos vérzés" :(
  Csakhogy a mai embernek erre se ideje, se igénye - EZ A SZOMORÚ!”
 • 29. tricse 2010. augusztus 18. 08:59
  „Nézzétek meg a fenti módszereket! Az óvszer kivételével az összes a nőknek macera,a nők szenvednek tőle,a nőket kell műteni,a nőket kell hőmérőzgetni,irrigálni,meggyűrűzni és az ő szervezetüket bombázza a sok durva gyógyszer! Aztán meg a terhesség,a szülés is az ő szervezetüket rongálja! Mert bizony veszélyes ha tetszik ha nem!
  Jól kicseszett velünk a teremtő úgyhogy innentől kezdve én a pasik véleményét ebben a témában nem bírom perdöntőnek tekinteni!”
 • 28. tricse 2010. augusztus 18. 08:54
  „Vajon miért nem úgy rendelkezett a természet,hogy a pasik is alkalmasak legyenek a gyerekszülésre?
  De most komolyan!”
 • 27. pistihun 2010. augusztus 17. 20:13
  „24-hez:

  Sorry, olvasom hogy nő vagy, de csak néha nézek a gépre, s az oldal magától nem frissül”
 • 26. hogyisne 2010. augusztus 17. 20:08
  „nem gondolom úgy, hogy csak dugni vagytok jók, ez még a sorok között sem volt az írásomban....
  ha így gondolnám, megdugattam volna magam az expasimmal, úgy hogy abból az ő akartán kívül baba legyen, és nevelgetném egyedül. Csakhogy én apát is akartam.... merthogy nem csak dugni jó veletek, pasikkal :)”
 • 25. pistihun 2010. augusztus 17. 20:01
  „"így nem érdemes gyermeket vállalni, hogy egyedül is felnevelted volna. Ez a gyermekkel is kitolás!"
  Te is nő vagy gondolom. Miért gondoljátok azt, hogy mi pasik a <moderálva> kivül nem vagyunk jó semmire??? Vagyunk olyan jó szülök, mint a nők.
  Amúgy köszönöm vvígasztaló szavaid.”
 • 24. hogyisne 2010. augusztus 17. 19:35
  „Nekem a volt pasim arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a jön egy nem tervezett baba, azt válaszolta: hát, természetesen abortusz (akkor 25 voltam).
  Azóta nekem már van kettő - de nem tőle!!!!”
 • 23. hogyisne 2010. augusztus 17. 19:31
  „Ne dühöngj Pisti! így nem érdemes gyermeket vállalni, hogy egyedül is felnevelted volna. Ez a gyermekkel is kitolás!
  Te is kaptál egy pofont az élettől, majd begyógyul.
  Igyekezz másképp nevelni a leendő leányod/leányaid - fogamzásgátló tabletta + abortusz.... Ennél a kettőnél rosszabbat nem is tehet nő a testével, lelkével!”
 • 22. pistihun 2010. augusztus 17. 19:16
  „Jó lenne, ha az itten fórumozók nem csak olvasni, hanem az olvasottakat értelmezni is tudnák. Ez kb. ált.isk. 4. osztály.
  Nem vagyok sem brutális, sem agresszív.
  Írtam, hogy könyörögtem neki, még sírva is.
  A kórházba is felmentem az abortusz előtt, hátha meggyőzöm, de nem sikerült.
  A két pofont csak akkor adtam neki, amikor kijött. Plusz a böröndjeit, hogy takarodjon az életemből.
  Amiért engem el lehet ítélni az az, hogy egy tetves gyilkosnak tartom.
  Fel tudtam volna nevelni még egyedül is a gyereket, csak szülnie kellett volna. csak Ő nem akart. nem akarta "elcseszni" az alakját. Túl fiatal hozzá (23).
  De tudom, mindig a pasi hibás...
  Egy vígasztal, az ilyen nemtörődöm ribancok a pokolra jutnak.
  Kár, hogy a tettük ellenére az úr házában esküdhetnek
  "NE ÖLJ!"”
 • 21. hogyisne 2010. augusztus 17. 08:21
  „Egy olyan nőnek, aki - sajnos az oktatás hibájából - nincs tisztában a saját hormonális működésével, annak a gyógyszeripar nagyon könnyen el tud adni bármit, ami fogamzásgátló címszó alatt egy életre tönkreteszi a szervezetét, szívbeteget, keringési problémást, anyagcsere zavarost, májproblémást, rákra hajlamost, cisztást, miómást csinál belőle 40 éves korára. Azaz egy stabil gyógyszeripari fogyasztót! És mindezt annak köszönhetjük, hogy nem tanítottak meg semmit Rólunk, a saját szervezetünkről, annak működéséről, a születésről, a szülésről, és a biológiai értelembe vett ÉLET-ről semmit, ezért kénytelenek vagyunk hinni olyanoknak, akik elhitetik velünk, hogy ők jobban tudják.”
 • 20. hogyisne 2010. augusztus 17. 08:20
  „A szomorú az, hogy a hígagyú bőrgyógyászok már kisfiúknak is felírják a fogamzásgátlót (Diane 35) a pattanások ellen. És akkor miért csodálkozunk, hogy manapság ennyi feminin, metroszexuális, transz-szexuális és homoszexuális rohangál az utcán???”
 • 19. prettywoman 2010. augusztus 17. 08:12
  „Életemben először egyet kell értenem Mankapunkával. Ugyanis ez a verzió szerintem sokkal gyakoribb az életben, mint pistihun esete, bár nyilván akad ilyen is. Én valahol próbálom őt is megérteni, mégis - egy cseppet sem csodálkozom, hogy a hölgy nem vállalta a gyereket. Nem a középkorban élünk. Régen rossz lenne, ha azért vállalta volna, mert kapott két taslit. Talán barátunk úgy gondolta, hogy a verés motivál egy nőt a családi életre? Bízzunk benne, hogy tanul az esetből.
  Egyébként meg valóban, 100%-osan biztos módszer nincs, ezt maguk az orvosok is beismerik. Ha pedig a hölgy fogamzásgátlót szedett és mégis terhes lett mellette, ez azt jelenti, hogy ő nyilván nem akart gyereket, azért szedte a tablettát. Mégis teherbe lehet esni akkor is, sajnos. Ahogy az óvszer is kilyukadhat, stb. Viszont jobban tette, hogy elvetette a gyereket, mert nagyon sok baba pont azért lesz fogyatékos, mert a fogantatás után is szedték a tablettát, és nagyon káros a magzatra. Én a saját szememmel láttam szörnyű eseteket. Pl. nem voltak ujjai a kisfiúnak.”
 • 18. Agent 2010. augusztus 17. 07:36
  „16, aki brutális és durva, ráadásul parancsolni sem képes magának, sem tettek, sem a verblitás területén, annak egyelőre legalábbis - nem való gyerek, de még megérhetsz rá, reméljük.”
 • 17. omm 2010. augusztus 16. 23:41
  „"25 százalékos a sikertelenségi mutató, ami azt jelenti, hogy évente négy nő közül egy teherbe esik."

  Évi egyszeri szeretkezéssel számolva tényleg...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szexuálisan aktív tinik nem teljesítenek rosszabbul tanulmányaikban

Nem teljesítenek jobban vagy rosszabbul az iskolában azok a tinédzserek, akik stabil párkapcsolatban szexuális életet élnek, mint még szűz társaik. Tovább olvasom