Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Győzzük le az ünnepek utáni depit!

Miért vagyunk depressziósok az ünnepek után? Munka, stressz, elvárások - ismét, aztán az a ronda téli szürkeség és fényhiány is megviseli az embert. A felszedett pluszkilókról nem is beszélve.

Elmúlt a karácsony, a szilveszter, az újév ünnepe és velük együtt elszállt az ünnepi hangulat is. Visszatértünk a mindennapokhoz. Reggelente hiába szeretnénk még szundítani, vár a munka, az iskola, sietni kell, gyötör a stressz, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Egyszerűen vissza kell rázódnunk a megszokottakba (ráadásul be kellene tartani az újévi fogadalmakat is).Valljuk be, nem könnyű dolog. Még akkor sem, ha esetleg az ünnepi időszakban a megszokottnál is több dolgunk volt, mint a „munkás" hétköznapokon, de az a pörgés tele volt jó érzésekkel, szeretettel, örömöt adtunk és kaptunk, többet lehettünk együtt a családdal, a párunkkal, barátainkkal, talán arra is maradt időnk, hogy saját magunkkal foglalkozzunk. Most pedig tudomásul kell venni, hogy húsvétig vagy a nyári szabadságig aligha lesz hasonlóan feldobó időszak az életünkben. Sokaknál ez fásultságot, kedvetlenséget okoz, ami egész lényükre, tevékenységükre rátelepedhet. Ha nem is az orvosi értelemben, de egy fajta depresszióval kell megbirkóznunk. És erről nem is csak az ünnepek tehetnek.


Tudományosan is bizonyított, hogy létezik úgy nevezett szezonális depresszió. Ennek oka a fény hiánya, ami ezen a télen talán a megszokottnál is nagyobb mértékben befolyásolta közérzetünket. Reggel sötétben indulunk munkába, délután szinte nincs is, csak este, ködös, szürke a világ, nap közben is legtöbbször villanyfénynél kell tevékenykednünk. Pedig nem csak a növényeknek van szükségük fényre, hanem nekünk is, de sajnos sem a Föld forgását, sem a fellegek járását nem tudjuk megváltoztatni – a saját állapotunkért viszont sokat tehetünk.
Ha kevesebb időnk jut is az együttlétre, igyekezzünk azt olyan szeretettel eltölteni, mintha most is a karácsonyfa gyertyái égnének. Fél óra alatt is lehet meghitten beszélgetni, a gyerekekkel társasjátékozni, mesét olvasni, a párunkkal összebújni, este együtt fürödni, a tévében a kellemesebb, vidámabb filmeket nézni. Keressük a baráti társaságot, igyekezzünk a környezetünkkel szemben megértően, nyíltan viselkedni. Nem csak a kézzel fogható ajándék, hanem egy-egy kapott vagy adott kedves, elismerő mondat is sokszor átsegíti az embert a depressziós hangulaton.Hangulatunk javítására igénybe vehetünk segédeszközöket is. A fürdőnkbe csepegtessünk narancsos illóolajat, ez is ünnepivé varázsolhatja a nemszeretem hétköznapot. Ha meg különösen nehéz napunk volt, tanácsolom az aromaterápiás gyertyákat és a masszázsolajat, ami ha együtt jár néhány simogató érintéssel, mindenkinek csak jót tehet.


Van a téli „kedélybetegség"-nek olyan következménye is, ami valóban szorosan kapcsolódhat az ünnepekhez: megnő az étvágyunk. A felszedett fölösleg pedig mint egy spirál még rosszabb hangulatúvá tesz. Ez ellen egyetlen orvosság van: a mozgás. Bármilyen ronda is az időjárás, a napi sétát mindenképpen programba kell iktatni. Munkába, iskolába menet vagy onnan jövet nem kötelező a legközelebbi megállóban felszállni a buszra, néhány száz méternyi gyaloglással a szabadban felfrissíthetjük a szervezetünk oxigénkészletét. A szakszerűen irányított intenzív mozgás pedig – különösen közösségben egy kis diskurálással is párosítva – nem csak testünknek, hanem lelkiállapotunknak is érezhetően javára válik - munkámból adódóan ezt nap mint nap igazolva látom.

Kácser Kata, személyi edző, SpeedFit Stúdió

Írjatok nekünk, kérdezzetek, javasoljatok témákat. Igyekszünk mielőbb személyre szabott, de esetlegesen másoknak is hasznára váló tanácsot adni kérdéseitekre: traccsparty@kisalfold.hu.

Olvasóink írták

  • 1. macskaszem 2011. január 15. 19:20
    „Győzzük le! Együnk egy jót! A csokoládé csodát tesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2005 és 2010 volt az eddigi legmelegebb év

Az éghajlati adatok amerikai központjának (NCDC) szerdai közleménye szerint 2005-tel együtt 2010… Tovább olvasom