Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Gyors ütemben terjed az új influenza a világban

Gyors ütemben terjed az új influenza Németországban.
Szerdai értesülések szerint a fertőzésben megbetegedettek száma megközelíti a 76 ezret, és 20 fölé emelkedett a halottak száma.

Szakértők úgy vélik, hogy ennél jóval többen, akár félmillióan betegedtek meg a H1N1-vírus következtében, csak épp a megbetegedések túlnyomó többségéről a hatóságoknak nincs tudomásuk. Az új betegek száma egy hét alatt megduplázódott az országban. A német gyermekorvosok szövetsége a gyermekek mielőbbi védőoltását szorgalmazza.

A szövetség ezzel egy időben figyelmeztetett arra is: mielőbb oltassák be magukat azok a személyek, akiknek újszülött csecsemőkkel van dolguk - jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudóstója. Ukrajna-szerte és a kontrollként szolgáló tíz városban az elmúlt héten stabilizálódott az influenzával és a felső légúti megbetegedésekkel kapcsolatos helyzet. Az egészségügyi minisztérium által közölt adatok szerint a járvány kezdete óta összesen 1,4 millió megbetegedést regisztráltak.

Az elmúlt héten ugyanakkor csökkenésnek indult a ragály terjedési üteme, november 10-én ugyanis még mintegy 90 ezren fordultak orvoshoz, november 12-én és 13-án rendre 61 és 55 ezren, míg november 15-én csak 17 ezren. Járványügyi illetékesek úgy vélik, eredményes volt a karantén és járványszünet elrendelése az oktatási és gyermekintézményekben, mivel a járvány sújtotta megyék többségében az érintett korosztályokon belül a megbetegedések száma nem éri el a járványküszöböt - jelentette Varga Béla, az MTI ungvári tudósítója.

Megérkezett Csehországba a H1N1-es új influenzavírus elleni oltóanyag első szállítmánya - jelentette be Dana Jurásková cseh egészségügyi miniszter Prágában. A tárcavezető szerint a 95 ezer adag vakcinát kedden kapták meg. Ebből mintegy 45-50 ezer adagot már csütörtökön és pénteken szétosztanak az előre kijelölt háziorvosoknak, akik vasárnap megkezdik a krónikus betegségekben szenvedő személyek oltását.

A cseh kormány egymillió adag vakcinát rendelt, amellyel elsősorban a krónikus betegségben szenvedőket (250 ezer), az egészségügyi személyzetet (137 ezer) és a fontos állami tisztségekben, válságstruktúrákban dolgozókat (113 ezer) oltják be. Juráskovának meggyőződése, hogy a kormány által megrendelt vakcina elegendő lesz, és fedezni fogja a szükségleteket. A kormányzat a lakosság mintegy 20 százalékának beoltásával számol. Csehországban eddig három emberéletet követelt az új vírus, s összesen mintegy 400-an kapták meg a fertőzést. Az orvosok és a lakosság hozzáállása az oltáshoz aránylag bizalmatlan - jelentette Kokes János, az MTI prágai tudósítója.

Svájcban meghalt az első H1N1 vírussal fertőzött beteg, egy csecsemő - közölte szerdán a svájci egészségügyi minisztérium. A tárca szóvivője szerint a csecsemő az észak-svájci Bázel kantonból való, és halála a H1N1 vírus okozta új típusú influenzának tudható be. Svájcban rohamosan terjed az új típusú influenza, a védőoltások a múlt héten kezdődtek. Iránban elérte a százat az új influenza halálos áldozatainak a száma - közölte a teheráni egészségügyi minisztérium, hozzáfűzve, hogy az áldozatok közül 42-en az elmúlt egy hét alatt haláloztak el.

A hatóságok óvintézkedéseket tesznek a vírus terjedésének a feltartóztatására. Az oktatási intézményeket bezárták. Emellett jelentősen csökkentik azoknak a hívőknek a számát, akik a szaúd-arábiai Mekkába, a muzulmánok november végén esedékes szent ünnepére, a háddzsra, vagyis az éves nagy zarándoklatra utazhatnak. A hatóságok aggodalma szerint a 65 ezer iráni zarándok hazatértével tovább nőhet a fertőzöttek száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb rekordszámla a France Télécomnál: 160 ezer euró

Egy lakás árát, közel 160 ezer eurót (42,6 millió forintot) követel a France Télécom egy… Tovább olvasom