Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Gyógyító gandzsa: a marihuána gátolja a poszttraumás stressz kialakulását

A megfelelő időben adagolt marihuána megakadályozta patkányoknál a poszttraumás stressz kialakulását - közölték állatkísérleteik eredményét a Haifai Egyetem kutatói.
A megfelelő időben adagolt marihuána megakadályozta patkányoknál a poszttraumás stressz kialakulását - közölték állatkísérleteik eredményét a Haifai Egyetem kutatói.

A Neuropsychopharmacology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy amikor a traumás élményt követően 24 órán belül marihuánával kezelték a patkányokat, akkor sikerült megelőzni náluk a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tüneteinek kialakulását.

Irit Akirav kutatásvezető kiemelte, hogy az "időablaknak", amelyen belül el kell kezdeni a szer adagolását, nagy jelentősége van. A kísérlet első részében extrém nagy stresszhatásnak tették ki az állatokat, amelyek ezt követően az emberi PTSD-hez hasonló tüneteket mutattak. A következő szakaszban négy csoportba osztották a patkányokat, az első csoportban lévők nem kaptak marihuánát, a második, harmadik és negyedik csoportban lévők viszont kaptak, rendre 2, 24, illetve 48 óra elteltével.

Egy héttel később valamennyi állat viselkedését megvizsgálták a kutatók, és úgy találták, hogy azok a patkányok, amelyek nem kaptak marihuána injekciót és azok, amelyek 48 órával a stresszhatás után kapták csak meg, egyaránt mutatták a PTSD tüneteit, valamint erős szorongásra utaló tüneteket is.

A második és a harmadik csoportba került patkányoknál eltűntek a PTSD tünetei, noha szorongást náluk is tapasztaltak. Akirav magyarázata szerint az időben alkalmazott marihuána nem törölte ugyan ki a megélt tapasztalatot, de segített megelőzni a PTSD tüneteinek kifejlődését a patkányoknál. "Azt is megállapítottuk, hogy a kannabinoidok hatását az agy amigdala nevű területén lévő receptorok közvetítették" - tette hozzá a kutató, aki reméli, hogy eredménye humán alkalmazásában is előrébb lépnek a pszichiáterek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Náci stop! - betiltották a legnagyobb német újfasiszta szervezetet

Betiltották szerdán a legnagyobb német újfasiszta szervezetet, amely formailag a bebörtönzött… Tovább olvasom