Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Gyémántot bányászott a Fókusz riportere

Magyar gyémántbányászok látták vendégül a Fókusz riporterét Sierra Leonéban.
Az afrikai országban még sokan emlékeznek a húsz évvel ezelőtti kegyetlenkedésekre, többek között arra, hogyan termeltették ki a helyiekkel a "véres gyémántokat".

A 90-es években polgárháború dúlt az országban, a lázadók a gyémántüzletből finanszírozták a fegyvervásárlást. Erről szól a Véres gyémánt című film is, Leonardo DiCaprio-val a főszerepben.
Az egykori polgárháborús országból mára békés vidék lett, Londonból hetente háromszor indulnak járatok a fővárosba, Freetown-ba. A gyémántok kitermelése is legális keretek között zajlik: ebbe az üzletbe vágott bele - teljesen ismeretlenül - néhány évvel ezelőtt két magyar fiatalember.

A szombati Fókusz Pluszban Kapitány János Fuchs Richárd riporternek meséli el, hogyan szerzett barátjával állami engedélyt a kitermelésre, s találták meg első gyémántmezőjüket egy régi, angol nyelvű ásványkincs-térkép segítségével. A nézők bepillantást nyerhetnek a kitermelés részleteibe, és kiderül az is, hogyan kerül a gyémánt Sierra Leonéból az európai ékszerkészítőkhöz, majd - akár sokmillió dollárért - a leggazdagabb vevőkhöz.

A magyar vállalkozókat szeretik Sierra Leonéban, sok helyinek adnak munkát, utat építenek, agrárberuházást terveznek, sőt, ha kell, csimpánzokat mentenek meg. Életükről - a gyémántok csillogásában - a Fókusz Pluszban láthatnak érdekes riportot a nézők szombaton este héttől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakállbeültetésért állnak sorba Brooklyn hipszterei

Jake Gyllenhaal, vagy épp Ryan Gosling hanyag eleganciát akarják utánozni. Tovább olvasom