Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Gojko Mitić, az NDK-s indián 72 éves - videó

Gojko Mitić több mint egy tucat indiánfilmben játszott úgy, hogy soha nem látott indiánt. A filmek mégis sikert arattak, egy egész nemzedék nőtt fel rajtuk. Az NDK-s indiánfilmek főszerepeiben tündöklő híresség sokak számára ma is a gyerekkori hű barátot testesíti meg, sok országban elég csak keresztnevét említeni, és mindenki tudja, kiről van szó, noha évtizedek teltek el első sikerei óta.
Csoda lett volna, ha az indiánok bőrébe bújó színész érdeklődése nem támadt volna fel a valódi rézbőrűek iránt. Jónéhány éve egy chemnitizi fiatalember megszervezte, hogy felkeressen egy észak-amerikai rezervátumot Seattle-ben. Az indiánoknak előtte levetítették Mitić egy filmjét, mire azok teljesen a szívükbe zárták. - Már a reptéren Testvéremnek neveztek, és teljesen befogadtak - mondta meghatottan egy interjúban. Lelki társai egyébként Farkasnak keresztelték.

Kaszkadőrként működött éppen, amikor a Jugoszláviában utazgató keletnémet filmesek felfigyeltek rá egy válogatáson. Véletlenül németül is tudott, így egy kisebb szerepet rábíztak. (Keselyűk karmaiban - 1964, Old Shutterhand szerepét Lex Barker, Winnetout Pierre Brice játszotta).

Az egykori NDK hivatalos kultúrpolitikájában Karl May, az indiánkönyvek szerzője akkortájt nem számított kedvelt szerzőnek. Nem elég, hogy az értelmiség ponyvaírónak minősítette, de a szabadságukért küzdő indiánok és a fehér imperialisták barátsága (Winnetou és Old Shatterhand között) sem passzolt a hivatalos politikai irányvonalba. Egészen addig, amíg az első Mitić-film, A Nagymedve fiai (1966) nem aratott zajos közönségsikert. Tíz millióan tódultak a mozikba, így Walter Ulbricht sem tehetett mást, mint hogy kiadja az utasítást: "csak így tovább, elvtársak". Winnetou és vele Gojko Mitić a fiatal keletnémet (kelet-európai) fiatalok hőse lett.

Gojko Mitić egykor...
Gojko Mitić egykor...

1966 és 1985 között az akkor még jugoszláv színész 15 alkalommal köthette hátra indiánként fekete haját, a potsdami Babelsberg filmstúdióban sorra készültek az indiánfilmek, amelyekért milliós közönség rajongott. A 180 centi magas színész megnyerő kisugárzásával könnyedén bújt Csingacsguk, Ulzena és Tecumseh bőrébe, és még a veszélyesebb jelenetekben sem tűrt meg kaszkadőrt, aki helyettesítette volna. Igazi indiánnak tűnt, ahogy megülte a lovat, noha paripáival nem a prérin, hanem valahol Brandenburg tartományban vágtázott.


szólj hozzá: Gojko Mitic mint Sólyom

Valódi sztár lett belőle, az indiánfilmek után játszott D'Artagnant és Robin Hoodot, énekelt, sőt tévéműsort is vezetett.

Meglepetésre a berlini fal leomlása után is mutatkozott kereslet indiánokra, de ezúttal nyugatról. A Bad Segeberg-i Karl May-fesztiválokon korábban a francia Pierre Brice, a nyugati Winnetou-filmek hőse alakította a rézbőrűeket, de 1992-ben visszavonult. Mitić a szerb német, rézbőréből nem tudott kibújni, hiszen népszerűségét az indiánfilmeknek köszönhette, 1992-től 2006-ig a fesztiváljátékok Winnetou-ja lett, és meghódította a nyugati közönséget is. (Érdekesség, hogy azelőtt filmen soha nem játszotta Winnetou szerepét.)

... és Gojko Mitić ma.
... és Gojko Mitić ma.

Ma Berlin mellett él 1993-ban született lányával egy tóparti házban, és evezéssel konzerválja az izmait.

A 72 éves színész kora ellenére még mindig jó formában van, igaz, fekete haja mára őszbe váltott. A titkait faggató kérdésekre rendre azt válaszolja, hogy fiatalosságának nyitja a dohányzásról való lemondásban, a sok zöldségen és kevés zsíron alapuló egészséges étkezésben, a rendszeres sportban és a mérsékelt alkoholfogyasztásban rejlik. Na meg abban, hogy szigorúan nemet mond a szépészeti beavatkozásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángcsóvák és extrém show a színpadon - holnap VIVA Comet!

Csütörtök este beköltözik a fény és a csillogás a Papp László Budapest Sportarénába. Tovább olvasom