Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

George Harrison gitárja lesz a Beatles-aukció sztárja

George Harrison egykori elektromos gitárját, amelyet még a "Beatles-őrület" Egyesült Államokbeli elterjedése előtt játszott a zenész, májusban árvezerik el több relikviával együtt.
Harrison fekete-fehér színű, 1962-es Rickenbacker elektromos gitárja (425-ös modell) várhatóan 400-600 ezer dollár (90-134 millió forint) közötti áron cserél gazdát a május 16-17-ére meghirdetett árverésen a New York-i Hard Rock Cafe-ban - közölte a Julienís Auctions.

A 2001-ben, 58 esztendős korában elhunyt zenész a Ready Steady Go! és a Thank Your Lucky Stars című brit televíziós műsorokban játszott a hangszeren 1963-ban, hónapokkal azelőtt, hogy a Beatles bemutatkozott az Egyesült Államok közönségének a The Ed Sullivan Show című televíziós műsorban 1964 februárjában, elindítva a brit rock bandák amerikai invázióját.

A Ready, Steady, Go 1963-ban.
A Ready, Steady, Go 1963-ban.

A Beverly Hills-i Julienís Auctions szerint Harrison 1963-ban vásárolta a hangszert az Illinois állambeli Mount Vernonban, amikor testvérnél volt látogatóban. A zenész maga festette fekete-fehérre a gitárt, hogy az passzoljon John Lennon Rickenbackerjéhez. Harrison ezen a hangszeren játszott a banda I Want to Hold Your Hand és a This Boy című számainak felvételekor is 1963 októberében. Később barátjának, a szintén zenész George Peckhamnek adta a gitárt, aki a Top of the Pops című brit televíziós műsorban szólaltatta meg a hangszert.

Az árverési tételek közt szerepel a Beatles í65 című korong egyik példánya, amelyet Lennon, Harrison, Paul McCartney és Ringo Starr is aláírt. Az album leütési árát 200-300 ezer dollár közé becsülik, mivel ritkaság, hogy mind a négy zenész dedikált egy albumot azután, hogy a banda népszerűsége az egekbe szökött az Egyesült Államokban.Egy használt Höfner basszusgitár, amelyet McCartney az 1960-as évek közepén bérelt, várhatóan 30-50 ezer dollár között talál gazdára, míg az 1963-as Please Please Me című album mind a négy bandatag által aláírt borítója a becslések szerint 40-50 ezer dollár között cserél gazdát.

Az aukción Lennon egyik eredeti, Shroud of Tourin című alkotására is licitálhatnak az érdeklődők. A kifeszítetlen vásznon egy Lennonhoz hasonló férfi látható, akinek Batman-szimbólum és szavak vannak a mellkasán. Az 1966 körül született alkotás leütési árát 20-30 ezer dollár közé becsülik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb csatornákkal bővülhat a MinDig TV kínálata

A cég a nyár folyamán a meglévő három multiplexen túl további kettő multiplex országos elindítását… Tovább olvasom