Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Gázfüggők: Megépítjük Bős-Nagymarost?

A hazai villamosenergia-termelésben és -szolgáltatásban jelentős és szinte azonnali változások kellenének, akár a Bős-Nagymarosi vízlépcsőrendszer megépítése is előkerülhet -mondta Kiss Péter, a KPMG energetikai szektorának kelet-közép-európai vezetője.


Magyarországon hárommillió háztartásban használnak gázt, alapvetően nincs alternatívája a földgáznak - mondta Kiss Péter, a KPMG energetikai szektorának kelet-közép-európai vezetője a Napi Online-nek adott interjúban.

"A hazai villamosenergia-termelésben és -szolgáltatásban jelentős és szinte azonnali változások kellenének. A mostanihoz hasonló helyzetekben válik világossá, milyen hasznos az atomenergia, mennyire lényeges a hazai lignitvagyon felhasználása és így tovább.

Ennek fényében újra kellene gondolni az egész magyar villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú működését, (...) és talán a politikai okokból eddig tabuként kezelt egyéb témák is terítékre kerülhetnek."

Kiss Péter
Kiss Péter

- Mit ért politikai tabuként kezelt témákon?

- Mindazt, ami kimaradt az energiakoncepcióból, elsőként említve a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer kérdését. Nekünk nincs szabályozható, vagyis szivattyús-tározós erőművünk, és az ország természeti adottságai nem is igen teszik lehetővé az építését, ugyanis nincsenek olyan hegyeink, gleccsereink, mint osztrák szomszédunknak. Itt van viszont a Duna Bős és Nagymaros közötti szakasza, mely 2004. május elseje óta immár két uniós tagállam (Magyarország és Szlovákia) területe.

A Bős-Nagymarosra tervezett vízlépcsőrendszer az elektromos áram termelése mellett a nemzetközi dunai hajózás javítását, az árvízvédelmet, a regionális fejlesztést is szolgálná, de pusztán energetikai okokból sem lehet tovább tabuként kezelni ezt a kérdést, még ha a politika ódzkodik is a felvetésétől, ez ugyanis átvezet a megújuló energiaforrások kérdéséhez.

A teljes interjú >>

Olvasóink írták

 • 8. load 2009. január 13. 23:08
  „7. colomano
  Talán csak annyi, hogy Magyarországon ma 15 gázturbinás erőmű üzemel összesen 3.500 MW kapacitással.
  Ha a megtermelt vizi energia kapcsán néhányukat nem kellene elindítani, az csökkentené a földgáz függőségünket és a villamos energia árát.”
 • 7. colomano 2009. január 12. 13:53
  „Mi köze a gázfüggőségnek Bős-Nagymaroshoz?”
 • 6. matriné 2009. január 12. 13:39
  „A szénbányákat nem kellene ismét beüzemelni? Vagy jó e birkatürelmű népnek a drága gáz is? Eszi, nem eszi nem kaphat mást a saját hazájába!
  A képre pillantva azt hittem,hogy a kancellár miniszterünk fogyókúrázott! De a cikket olvasva, lám nem csak egy Kiss Péter van. Sőt okosabb is van!”
 • 5. Gab2000 2009. január 12. 12:27
  „Hyundai

  A természet védelem is érdekel mindenkit, DE anno a nagy szakembereink mint Hajós adrienn és a most regnáló köztáéőrsasági elnökünk tiltakozott ellene legjobban és azt hangoztatták, hogy a szlovákok nem képsek a Dunát elterelni mégis megcsinálták és olcsó áramot termel nekik a a Szgetközbe meg nem jut elég víz.

  Így maradt volna víz és áramunk is lenne”
 • 4. aha. 2009. január 12. 11:45
  „TancsKaszabell!

  Nehezemre esik leírni,de minden egyes szavával egyetértek!”
 • 3. hyundai 2009. január 12. 11:37
  „A természetvédelem meg kit érdekel...Szigetköz...
  Biztos vagyok benne, hogy van más alternatíva is, csak az senkinek nem éri meg...
  Mindig ez van, és ez lesz.
  Szerintem.
  A politika meg kit érdekel ilyen témában? Engem nem.

  üdv, Hyundai”
 • 2. TancsKaszabell 2009. január 12. 10:11
  „Késésben vagyunk!
  Akkoriban az aktuális éves energetikusi konferencián ezt az egész ügyet politikai manipulációnak neveztem felhívva a figyelmet néhány már akkor is látható, várható kárra és az elmaradó bevételekre,szabályosan "leugattak",utána a szünetben sokan,sorban személyesen jelezték,hogy egyetértenek velem.
  Hogy ez mennyire politikai kalandorok műve volt arra akkor az adott igazolást számomra,hogy a cégem vezérigazgatóját értesítették, megvitattuk a kérdést és egyetértettünk!!A vezérigazgató nem politizált hanem szakember volt.Nyugodjék békében!Belehalt abba a küzdelembe amit a cég 750 Millió Forintba kerülő sikeres rekonstrukciója után a cég fennmaradásért folytatott,sikertelenül.
  Rövid időn belül a gazdálkodó szervezetek energiagazdálkodását biztosító szervezetek alól kihúzták a jogszabályi alapokat, deregularizáció címén.

  "A Bős-Nagymarosra tervezett vízlépcsőrendszer az elektromos áram termelése mellett a nemzetközi dunai hajózás javítását, az árvízvédelmet, a regionális fejlesztést is szolgálná,"

  Így igaz !!”
 • 1. Muaddib 2009. január 12. 09:49
  „Már rég kellett volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pornó Oscar 2009 - Az ipar legjobbjai

Las Vegasban adták át a hétvégén a pornó legjobbjainak járó trófeákat. A legjobb film a Cry Wolf… Tovább olvasom