Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Gájer Bálint Sobri Jóska nyomában

Fergeteges együttszárnyalás a Sobri Jóska Kalandparkban október 1-én, mert ez a nap Yehudi Menuhin kezdeményezésre a zene világnapja.
A Group’N’Swing, Magyarország első számú swing & boogie show zenekara nemcsak együttmuzsikálásra, hanem közös kalandozásra hívja Down-kóros és ép embertársait. Zenés csapatépítésre a másság elfogadásáért!

A zene világnapján a közös zenélés és a játékos kalandok együtt megélése köré építi fel a speciális elemeket tartalmazó programját a zenekar. Barátait hívja ehhez segítségül, a Fantasy Art Kft. Job Mojo szervezetfejlesztő programjának trénereit, Lengyel Éva Csillát és Zsoldos Gézát, akik a Sobri Jóska Kalandpark által biztosított kislődi helyszínen irányítják szakmai szemmel a program lebonyolítását.

Az emberiség a zenére évezredek óta gyógyító eszközként tekint. A sámánok énekléssel és testhangok használatával gyógyítottak. Dalolunk örömünkben és dalolunk bánatunkban. Tudományosan bizonyított tény, hogy a zenének óriási fejlesztő és terápiás hatása van, amely az értelmileg sérült emberek esetében még hatványozottabban jelentkezik.

„A zene gyógyító ereje képes kitárni az értelmi fogyatékos gyermekek lelkének kapuit. Ezen tulajdonsága miatt a zene alkalmas más pedagógiai módszerek kiegészítésére, elmélyítésére, sőt a módszer gyakran csak általa hat. A zene minden lelket megszólít!" – írta Gisela Peters német zenepedagógus. A Group’N’Swing zenekar hitvallása, hogy a zene hozzájárul a társadalmi egyenlőtlenségek, előítéletek megszüntetéséhez.

Gájer Bálint
Gájer Bálint

Magukénak vallják Jean Vanier filozófiáját: „Megosztott, gyakran kemény világunkban a sérült ember rávezet minket a bizalom, az egyszerűség, a szeretet és az egység útjára." A kalandos nap résztvevőinek a közös zenei alkotás és az érzelmi intelligenciát fejlesztő csatépítő játékokkal igazi, egymásra figyelő interaktív játékban lesz részük, amelyben mindenki találkozik a „mássággal", hiszen a fogyatékossággal élő embereknek mi egészségesek vagyunk mások.

Fogyatékosság helyett képességek! – vallja a Down Alapítvány. A nyitottság és az integráció alapvető elv a munkájukban, amely azt jelenti, hogy a sérült ember élete, a rá vonatkozó normák és életfeltételek legyenek azonosak, amennyire csak lehetséges, azonosak az adott kultúrában szokásosakkal. A fogyatékosság helyett a képességek hangsúlyozása katalizálhatja az integrációt, az elfogadást. A tőlük érkezők ezen a napon megmutatják, mit tudnak: hastáncos csoportjuk tagjai táncolnak, a Parafónia együttes tagjai színkotta alapján együtt zenélnek, a többiek pedig együtt énekelnek a Group’N’ Swing tagjaival.

Heinrich Ullrich német gyógypedagógus szembeszállt azzal az elterjedt véleménnyel, miszerint „az értelmi fogyatékosok nem képesek dallamhangszeren játszani" Kidolgozott egy olyan módszert, amely nem igényel komplex gondolkodásmódot, sőt még a színek nevének ismeretét sem, csak a színek azonosításának képességét. Speciális színes kottarendszerével és az ehhez tartozó hangszercsaláddal bebizonyította, hogy a fenti elhamarkodott vélemény csak azért terjedt el, mert a hagyományos kottarendszer megtanulása valóban nagyon bonyolult feladat az értelmileg sérültek számára. (Érdemes itt megjegyezni, hogy az úgynevezett ép társadalomnak is csak elenyészően kis százaléka tanulja meg a kottából való hangszeres játékot.)

Az örömzenélésben részt vesznek a környező települések zenét tanuló diákjai (Ajka, Kislőd, Herend). A közös muzsikálást a Group’N’Swing zenekar vezetésével zajlik majd. Ők a színpadon is mindig arra törekszenek, hogy igazi bulihangulatot teremtsenek. Kifejezetten táncparkettre szánt, boogie-s lüktetésű, de swinges, big bandes hangulatot idéző szerzeményeikkel és a stílushoz passzoló karakteres imidzsükkel vívták ki a szakma és a közönség elismerését. 2010 októberében jelent meg debütáló lemezük, a „Swing amíg élek", második nagylemezük, a „Botrány" idén Fonogram-díjas lett az Év Szórakoztató Zenei Albuma kategóriában. A zenekar énekese Gájer Bálint 2013-ban második helyen végzett a The Voice tehetségkutatóban. Szeptember elsején nagysikerű koncertet adta a MÜPA-ban.

A tíztagú zenekar nagy izgalommal készül a kalandos napra, hogy reményeik szerint bebizonyosodjék, hogy a zene az a híd, amely összeköt minket – épeket és fogyatékosokat egyaránt!

A program, helyszíne: Kislőd, Sobri Jóska Kalandpark
Időpontja: 2013. október 1. 11.00 – 16.00 óra
11.00 – 13.00 Közös zenélés, tánc, kreatív együttlét
13.00 – 14.00 Ebéd
14. 00 – 16.00 Közös élményszerzés, csapatépítés a kalandparkban

„Ne próbáljuk a zenét értelmünkkel megérteni! Még csak a szívünkkel se próbáljuk érezni! Csak engedjük spontán módon a Zene-madarat Szív-égboltunkon repülni! Mialatt repül, feltétlenül fel fogja nekünk tárni, amije van, és ami ő. Amije van, az a halhatatlanság üzenete, és ami ő, az az örökkévalóság folyosója." (Sri Chimnoy)
„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Ki nem él vele, lelki vérszegénységben él és hal. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be." (Kodály Zoltán)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszabadult melltartójától a Barátok közt Zsófija

Kiss Ramóna sorozatbeli karaktere az ágyába csalta Berényi Mikit – ennek kapcsán saját… Tovább olvasom