Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Füstölgő fejeket látni mindenhol - vajon meddig?

Jó ideje húzódik már a döntés a közterületeken való dohányzás betiltásáról, mellyel a passzív dohányosok egészségét védenék. Európában évente 19000 nemdohányzó hal meg a passzív dohányzás következtében.

Országos szinten még nincs eredmény a törvényalkotásról, de újabb város csatlakozott a törvénymódosítás első lépésének tekinthető szigorításokhoz. Június 1-jétől tilos a dohányzás Szeged közterületein: a játszótereken, a tömegközlekedési megállóhelyek fedett váróiban, a köztemetőkben, az oktatási, kulturális, közművelődési, egészségügyi, szociális, valamint vallási intézmények és a temetők utcai frontja előtt. Több településen már korábban életbe lépett ez a szabályzat: Dombóváron, Szekszárdon, Kaposváron, Székesfehérváron, Pécsett, Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Csongrádon.

Évente több ember hal meg a dohányzás miatt, mint az AIDS, alkohol, autóbaleset, kokain, crack, heroin és öngyilkosság miatt.
Évente több ember hal meg a dohányzás miatt, mint az AIDS, alkohol, autóbaleset, kokain, crack, heroin és öngyilkosság miatt.

Néhány európai országban már évek óta tilos a dohányzás a nyilvános helyeken, a munkahelyeken, a közintézményekben pl.: Írországban, Norvégiában, Olaszországban, Máltán, Svédországban és Skóciában. Jelenleg Angliában, Walesben, Észak- Írországban, Belgiumban és Franciaországban folynak tárgyalások a passzív dohányosok védelmében.

Ha valaki a fent említett városokban megsérti a dohányzásról alkotott rendeletet, az szabálysértésnek minősül, és akár 30000 Ft pénzbírságra is számíthat a jövőben.

Csuzi Norbert, egy dohányzó fiatalember, aki szigorítana a törvényeken
Csuzi Norbert, egy dohányzó fiatalember, aki szigorítana a törvényeken

˝Dohányosként túlzásnak érzem, hogy az összes közterülten betiltsák a cigizést, hiszen, ha az utcán sétálva rágyújtok, a környezetet sem szennyezem olyan mértékben, mint az autók. Azzal azonban egyetértek, hogy zárt terekben pl.: irodákban, ahol a munkatársak egészségét károsítom, ott megszűntessék a dohányzást, viszont szórakozóhelyeken és éttermekben elég a kijelölt dohányzó helyiség.˝ - ez Norbert véleménye.

Pusztai Zsanett, nem dohányos és a családjában senki sem az
Pusztai Zsanett, nem dohányos és a családjában senki sem az

˝Nem dohányzom, sőt a közvetlen környezetemben senki sem. Nem minden közterületen tiltanám meg, hiszen valahol a dohányosoknak is meg kell engedni, hogy rágyújtsanak. Éttermekben, játszótereken és ahol gyermekek vannak, mindenképpen betiltanám a füstölgést.˝ - Zsanett így látja ezt a témát.

Olvasóink írták

  • 1. soproni 2009. június 12. 19:17
    „Az utcán,játszótéren és közterületeken azért tiltanám be a dohányzást,mert undorítónak tartom a csikkek sokaságát ,amit a dohányosok zöme a földre dobál.A minap a városban volt dolgom és a dohányosokat figyeltem. Volt köztük babakocsit toló anyuka,terhes kismama,butikok előtt ácsorgó unatkozó eladók,tinilányok,akik azt hiszik nagyon sikkes és menő,ha már 14-15 éves korukban mérgezik a tüdejüket. Kivétel nélkül mindegyik a földre dobta a csikket. A Kisvárkerület járdájának új kövezete közt és a butikok ajtaja előtt csak cigaretta csikket látni. A zebránál állva viszont zavart,hogy a mellettem vihogó iskolából kiszabadult kislányok a képembe fújták a füstöt.Ausztriában ,ha jól tudom 50 eurós büntetést fizet az,aki az utcán dobja el a csikket. Nálunk is büntethetnék,de nem csak őket,hanem a szemetelőket és azokat a kutyásokat,akik nem nylon zacskóval a zsebükben sétáltatják kedvencüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi rózsaszín napszemcsiben látjuk a világot - fotókkal!

Győr - Szandálok után most a napszemüvegek kínálatába kukkantottunk bele. Legyen márkás vagy no name… Tovább olvasom