Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Füredi Nikolett: ˝rózsaszín˝ szerepekről álmodik

A képernyőn dögös ügyvédnőt, a színpadon hercegnőt alakít Füredi Nikolett (34), ám a való életben ennél sokkal visszafogottabb. A musicalszínésznő fél éve állt először kamerák elé, de nem bánta meg – örömmel bújik Sarudi Lilla bőrébe, sőt, öltözködési tippeket is „lop" tőle. Van persze még szerepálma – színésznőként és nőként is.
– A Budapesti Operettszínházban hat darabban játszik, mindemellett a Barátok köztben is szerepet vállalt. Nem sok ez egyszerre?
– Ezek a darabok évek óta mennek, van, amelyiket nem is játsszuk minden hónapban. Hiába van szerepem hat darabban, havonta hat-hét előadásom van, ez nem olyan sok. Ideális volt az időpont, amikor a sorozatba hívtak, belefért az életembe az új feladat. Igaz, hogy néha kompromisszumokat kell kötni, össze kell egyeztetni a színházat és a sorozatot, de olyan ütközés nincs, ami kizárná bármelyiket is. Eddig jól alakulnak a dolgok.


– Élvezi az új szerepkört?
– Egészen más, mint a színpadi játék, de nagyon élvezem. Eddig nem tudtam, hogy miként zajlik egy felvétel, milyen egy forgatás, ezért izgalommal vártam. Nem könnyű, korán kell kelni, nagy koncentrációt igényel, de szeretem. Színpadon sokkal hangosabban, plasztikusabban, erősen artikulálva kell beszélni, a kamera előtt pedig a természetességre kell törekedni. A sorozatban sokkal bensőségesebb egy párbeszéd, mint a színpadon. Szeretem a kihívásokat, nagyon jól érzem magam.

– Hogy kerül televíziós sorozatba egy musicalszínésznő?
– Elmentem egy próbafelvételre egyik kolléganőm unszolására. Magamtól meg sem fordult a fejemben, hogy sorozatba jelentkezzem, de miután szólt, úgy gondoltam, hogy kipróbálom magam. Nem volt bennem görcs, hogy nagyon akarom, de végül is sikerült. Pár hónap múlva hívtak, hogy van egy szerep, ami nekem való. Boldogan mondtam igent a felkérésre.

– Tudta, hogy milyen szerepre „nézték ki"?
– Nem. Nem szerepre jelentkeztem, általános válogatás volt.


– És valóban önnek való a szexi ügyvédnő, Sarudi Lilla szerepe?
– Megtisztelőnek éreztem, hogy csinosnak és dögösnek tartanak, hogy úgy érzik, ez nekem testhezálló. Picit féltem tőle, mert magánemberként sokkal visszafogottabb vagyok, de színésznőként természetes, hogy szerepet játszok. Kíváncsian vártam, hogy hogyan tudom kihozni magamból ezt a típusú nőt. Most pedig, hogy már pár hónapja ebben a szerepben vagyok, sok mindent át is vettem Lillától. Nagyon csinos, szép ruhákat hord – megtetszettek, vettem magamnak néhányat. Az ember minden eljátszott karakterrel gazdagodik, Lillával is gazdagodtam.

– Ennek gondolom, a férje örül a leginkább.
– Szereti, ha csinosan öltözöm. Eddig is vettem fel alkalmakkor nőiesebb darabokat, de kevésbé kihívóakat. Most sem az a célom, hogy olyan dögös legyek, mint Lilla, csak felveszek olyan ruhákat és magas sarkú cipőket, amikről eddig úgy gondoltam, hogy nagyon kényelmetlenek. Rájöttem, hogy ha a hosszú forgatások alatt ki lehet bírni a magas sarkút, akkor alkalmanként a hétköznapokban is.

– Olyan címszerepeket játszott már, mint az Evita és az Elisabeth, de országosan ismertté a sorozattal válhat. Számít ez önnek?
– Még nem érzem a sorozat hatását, nem szólítanak le az utcán, ahhoz még keveset láttak a képernyőn. Azért számít az ismertség, mert bízom abban, hogy ezután kíváncsiak lesznek arra is, hogy mit csinálok még, hogy mi mindent értem már el, és talán eljönnek egy színházi előadásra. A Barátok köztön keresztül talán a színházi munkámra is több fény vetül.

– Az Evita főszerepét először német nyelven játszotta, majd később magyarul is alakította Eva Perónt. Ritka, hogy valaki idegen nyelvterületen kezdi a pályáját, inkább fordítva szokott lenni...
– Ritka, de így hozta az élet. Tanulóéveim alatt jutottam ki egy osztrák turnéra csoportos szereplőként, két év múlva pedig – darabváltáskor – engem kértek fel Eva Perón szerepére. Sokat profitáltam ebből, pótolhatatlan tapasztalatot szereztem a német nyelvi színjátszásban. Nagyon nehéz volt, mert egy szót sem beszéltem németül. Azon gondolkodtam, hogy először a dallamot tanuljam vagy a szöveget kezdjem magolni. De megérte az energiabefektetés, rengeteget köszönhetek ennek. Később az operettszínházzal voltam Münchenben, Mozartot játszottunk, és azóta is gyakran járok német nyelvterületre. Egy éve – szintén az operettszínházzal – a Szépség és a szörnyeteget játszottuk németül, Németországban.

– Melyik a legkedvesebb szerepe?
– Az Elisabeth. Kétezer-hétben játszottam először ezt a szerepet, és nemsokára újra műsoron lesz. Várom, hogy újra találkozzak Sisivel. Ez a szívszerepem, de Eva Perónt is szeretném még egyszer eljátszani. Nagyon fiatalon bújtam a bőrébe, most, tizenöt évvel később, úgy érzem, hogy másként csinálnék dolgokat, más szűrőn keresztül engedném át ezt a figurát. Minden szerepnek jót tesz az idő, pár év múlva mindenki kicsit más ugyanabban a szerepben. Az idő érleli a szerepeket.

– Nőies szerepekben láthatjuk a színpadon és a képernyőn is, de a hétköznapokban – mint már mondta – nem ez jellemző önre. Hobbija sem túl nőies: korábbi nyilatkozata szerint a barkácsolás az egyik kedvenc időtöltése.
– Így van. Édesapám asztalos, talán tőle örököltem a barkácsolás szeretetét. De alapvetően szeretek aprólékos dolgokkal foglalkozni, több fellépőruhámat én díszítettem, saját kezűleg varrtam rá a flittereket. Az, hogy a hétköznapokban sportosan elegáns vagyok, egyébként nem azért van, mert nem vagyok nőies, hanem mert egész nap futkározok. Nem akarom a testemet kényelmetlen ruhával, cipővel sanyargatni, ezt meghagyom a színpadi fellépésekre és a különleges alkalmakra.

– Van olyan ruha, amit még mindenképp meg szeretne magának varrni? Van szerepálma?
– Az Anna Karenina főszerepe régóta izgatja a fantáziámat, ez a szerepálmom a magyar lehetőségek közül. Külföldi viszonylatban a Wicked című musical, ami az Óz, a csodák csodája előzménye. Ebben szívesen eljátszanám a nyugati boszorkányt, ami egy nagyon kedves, nagyon rózsaszín karakter, szépek az általa énekelt dalok.

– Mi a helyzet az anyaszereppel? Egy interjúban „fontos tervként" említette a gyermekvállalást.
– Úgy gondolom, hogy egy nő számára ez a legcsodálatosabb szerep, amit az életben megkaphat. Nem tudom még, hogy mikor jön el a gyermekvállalás ideje számomra, de semmiképpen nem akarok lecsúszni róla, szeretnék majd édesanya lenni. Szerintem minden nő érzi azt a pillanatot, amikor már az anyaság a legfontosabb feladat. Biztos én is érezni fogom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Charlie dupla koncert-CD-t készített négy új dallal

Dupla CD-t készített Horváth Charlie a tavaly december 29-én a Sportarénában adott 65. születésnapi… Tovább olvasom