Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Frenk új szólóleme: a bohémság megmaradt

Elkészítette harmadik stúdióalbumát Frenk, a fővárosi alternatív könnyűzenei élet jellegzetes figurája.
Elkészítette harmadik stúdióalbumát Frenk, a fővárosi alternatív könnyűzenei élet jellegzetes figurája. Mint az egykori dobosból lett frontember az MTI-nek elmondta, a Minden ellen című anyaggal talált rá igazán saját hangjára.

"Bár már tavaly nyár végére felvettük a számokat, sokat pepecseltünk az anyagon producertársammal, Sándor Danival, aztán meg új kiadót kellett keresni, később pedig az Akváriumban tartott tavaszi lemezbemutató napjára kellett időzíteni az anyagot. Most már néhány hete kint van az album és úgy érzem, a közönség jól fogadja az új számokat" - idézte fel Frenk (Torma Gábor) az MTI-nek.

A 35 éves zenész, aki a 2000-es évek első felében a tehetséges alternatív zenekar, a Hiperkarma dobosaként lett ismert, úgy érzi, harmadik lemezével talált rá igazán saját hangjára. (Korábbi két anyaga, a Szívzörejek 2006-ban, a Nagyvárosi éjszakák 2010-ben jelent meg). Mint megjegyezte, a zenék jelentősen eltérnek a két évvel ezelőtti album "kissé modoros, mesterkélt világától", a korábbi, kicsit túlgondolt ötletek helyett inkább a garázsrock felé közelít a hangzás. Persze a jellegzetes jegyek megmaradtak, az érzelmes-érzékeny megközelítés, a túlfűtöttség, a szokatlanságra törekvés.

"Kiléptem az éjszakai élet beszűkült világából, ez kihallatszik a dalokból. A bohémság megmaradt, meg az irónia is, de sokkal jobban foglalkoztatnak a mindennapok történései. Jó ideje lezárult az a szakasz az életemben, amikor sportot űztem a trófeagyűjtésből. Lehiggadtam, három éve van egy barátnőm, vége az őrültségeknek" - fejtette ki Frenk.

A lemez címe, a Minden ellen a borító tanúsága szerint önmaga ellen is értendő, hiszen a fotón Frenk sokszorosított másolatainak háttal állva néz komoran a lencsébe.

"Ahogy a szövegben is szerepel, minden ellen lázadj fel, de legfőképp magad ellen. Szerintem elég nagy bajok vannak a világban és az országban, erre a magam módján reagáltam, ezért lett egy kicsit komor a lemez" - magyarázta az énekes.

A rock and roll alapú számok szövegeiben szerepel a Blaha Lujza tér, egy munkanélküli démon és szellemek is, a jól felénekelt dalok gyorsan belemásznak a hallgató fülébe. Még az anyagot lezáró, megzenésített Kosztolányi-vers, a Lecsuklik minden pilla most is szervesen illeszkedik Frenk sajátos világába; e dal különös csavarja, hogy a megzenésítést eredetileg Gryllus Dániel készítette el és a Kaláka-verzió az együttes 2005-ös Hangzó Helikon-lemezén szerepelt.

"A dalt a Kaláka 40. születésnapjára szervezett meglepetéskoncerten adtam elő 2009-ben a Millenáris Teátrumban. Aztán a lemezfelvételek során felvetődött, hogy rögzítsük egy szál zongorával meg mikrofonnal. Szerintem záró számnak nagyon jó, a vers amúgy is gyönyörű, Kosztolányi elképesztően adja vissza az éjszakai utca hangulatát, amihez a báros hangulat passzol" - szögezte le.

Frenk a Minden ellent (kiadó: 1G Records) teljesen egyedül vette fel, valamennyi hangszeren - alapvetően gitáron, zongorán, basszusgitáron és dobon - ő játszott. "A koncerteken állandó zenésztársak kísérnek, a stúdióban viszont úgy éreztem egyszerűbbnek, ha magam csinálok mindent. A dalok vázai megvoltak, de sokat improvizáltam, több mindent a stúdióban gondoltam ki, hogy is legyen. Ettől spontán lett az egész, ami egy zenekarral nem lett volna megvalósítható" - mondta a zenész.

Frenk már öt éve énekel és dobol a Budapest Bár produkcióban is; mint kifejtette, ősszel több koncerten meglepetéssel készülnek, az énekesek egymás dalait dolgozzák fel. A Tom Waits-dalokat játszó Braindogs-szal szintén aktív és számos fellépése van.

"Szólóban a zenekarommal június 23-án a Fishing On Orfűn, utána a soproni VOLT Fesztiválon, majd július 25-én a debreceni Campus-on lépek fel" - mondta végül Frenk az MTI-nek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A benzinkútnál gyújtotta fel feleségét - videó 18+

Vérfagyasztó tragédiába torkollt egy családi veszekedés az Egyesült Államokban. Tovább olvasom