Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Földi sugárzásúvá válna a Csángó Rádió

A Csángó Rádió földi sugárzásának feltételeit szeretnék minél előbb megteremteni az indulásának negyedik évfordulóját ünneplő médium üzemeltetői.
Lőrinc Cselesztin, a rádió megálmodója és szerkesztője az MTI kérdésére elmondta: azt tervezik, hogy a Csángó Rádió adását mintegy 100 kilométeres körzetben sugározzák, mert csak így tudják egész Csángóföldet lefedni.

A rádió jelenleg csak azok számára elérhető, akik számítógéppel és internetes kapcsolattal rendelkeznek, ők viszont szeretnék elérni azt is, hogy földi sugárzással, az éterben is szóljon a műsor, s hallgathassák azok a csángók is, akiknek a rádiókészülékein most csak román adók foghatók.

Ehhez azonban önálló stúdióra lenne szükségük - jegyezte meg, hozzátéve: jelenlegi a havi költségeik 35 ezer forintot tesznek ki. A földi sugárzás kialakításának pontos költségei még nem ismertek, de a részleteken már dolgoznak.

A moldvai Csíkfaluban 2009 novemberében indította el a Csángó Rádió internetes sugárzását Lőrinc Cselesztin, hogy a csángók kultúráját terjessze, s hírt adjon az otthon élő és külföldön dolgozó, vagy a Moldvából kitelepült csángóknak.

A rádió azonban nemcsak a moldvai csángóknak szól, hanem minden magyarnak és a csángók iránti érdeklődőnek is - mondta az MTI-nek
Lőrinc Cselesztin, aki azt is megemlítette, hogy mivel a csángóság egy része nyelvében már asszimilálódott a románsághoz, a rádió román nyelven is sugároz. A műsorok összeállításába több önkéntes, Duma András, Duma Dániel, Halász Péter és Takács Szabolcs is besegít - sorolta.

A rádió napi 24 órában sugároz adást, ebből a csángó népzene 15 órát tesz ki. A többi időben könnyűzene, riportok, vallásos és egyéb műsorok hangzanak el. A vallásos programokat az erdélyi Mária Rádióról veszik át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Vérdíjat˝ tűztek ki több ezer szökött lazac fejére

A lazacok egy norvég farmról szöktek meg a viszontagságos időjárási körülményeket kihasználva. Tovább olvasom