Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Fogyasztóvédelmi program a turizmusban

A Tudatos Vásárlók Egyesülete(TVE) fogyasztóvédelmi programot indított a turizmus területén, amelynek célja a turisták és a vállalkozások ismereteinek bővítése.
Az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkársága a fogyasztóvédelmi szemlélet erősítését célzó pályázatot írt ki a fogyasztói érdekek képviseletet ellátó társadalmi szervezeteknek, amelyet a Tudatos Vásárlók Egyesülete nyert meg.

A Turisztikai Célelőirányzat 19,5 millió forint támogatásával megvalósuló programnak három eleme van: az egyesület weboldalt indított és működtet legalább két évig www.tudatosutazo.hu címen, fél millió példányban megjelenteti a tudatos utazók kalauza kiadványt, továbbá az ország 15 pontján továbbképzést tart turisztikai szolgáltatóknak - mondta Haraszti Anikó.

A sajtótájékoztatón Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója hangsúlyozta: a kormány középtávú fogyasztóvédelmi programjában szerepel, hogy a hatóságok, civilek tegyenek meg mindent a tudatos fogyasztóvá válásért. Felmérések szerint a magyar fogyasztók egyre tudatosabbak, egyre jobban figyelnek a jogaikra, és élnek is azokkal.

Wittich Tamás kitért arra, hogy a több hatóság együttműködésével rendszeresen ellenőrzik az idegenforgalmi szezonban a különböző rendezvényeket, szolgáltatásokat, így például az idén az Utazás kiállításon részt vevő mintegy 100 kiállító programfüzeteiben szereplő információkat is áttekintették. Megállapították, hogy 37 százalékuk nem a jogszabályi előírásokban szereplő tájékoztatási kötelezettségnek megfelelő információkat szerepeltette a kiadványában.

Tipikus hiányosság volt, hogy a programfüzetben az utazásszervezők nem hívják fel a figyelmet a jogorvoslat módjára, nem tisztázták a részleteket, köztük a részletfizetés nagyságát. Az NFH főigazgatója hozzátette, hogy összességében csökkent a kifogásolási aránya az idegenforgalmi ellenőrzéseken. Tavaly a turisztikai szezonális ellenőrzéskor az esetek 67 százalékában találtak hibát, most csak 39 százalékánál.

Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár úgy vélte, a fogyasztóvédelem oktatása hiányt pótol a turizmus területén. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a "Tudatos utazók - felkészült szolgáltatók: fogyasztóvédelem a hazai utazási kultúrában" című szakmai program megvalósításában a TVE szakmai partnere a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által összefogott civil szervezeteket tömörítő Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Érdekképviseleti Ernyőhálózat (IKUVÉH), a Magosfa Alapítvány és a Pannon Egyetem turizmus tanszéke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy dózis sugárzás szívroham után

Hétszázhuszonöt mellkas-átvilágításnak felel meg az a sugárdózis, amelyet a szívrohamon átesett… Tovább olvasom