Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Fogy a kék Hold szilveszterkor - Ha unja a pezsgőt, nézzen az égre!

Szilveszterkor másodszor lesz telihold decemberben. A jelenséget kék holdként ismerik.


A hold természetesen nem fog színt változtatni. A múltban viszont előfordult, hogy a hold egy kitörő vulkán miatt elkékült.

Egy hónapban általában egyszer van telihold, de mivel a Hold mozgása során 29,5 nap alatt jut el kétszer ugyanabba a fényfázisba, néha két telihold esik egy hónapra. A második teliholdat „kék hold" néven ismeri a csillagászat, bár a hold színe természetesen nem változik meg. Az angol nyelvben a „once in a blue moon" kifejezés (jelentése: nagyon ritkán) utal arra, hogy a jelenség nem túl gyakori - írta az index.

2009 decemberében is lesz kék hold, ráadásul éppen szilveszterkor (a hónap első teliholdja december 2-re esett), a második teliholdat Magyarországon este 8 óra 13 perctől lehet élvezni. Legközelebb 2012. augusztus 31-én lesz kék hold, és 2028-ig kell várnunk arra, hogy megint szilveszterre essen egy kék hold.

Részleges holdfogyatkozás Szilveszter éjjelén

Mintegy megfricskázva a Csillagászat éve szervezőit, egy alig 8%-os részleges holdfogyatkozással búcsúzik ez a látványos, "eladható" jelenségekben oly' szegény esztendő. Pedig ez már a hatodik fogyatkozás lesz 2009-ben, további érdekesség pedig, hogy egy olyan hónapban következik be, amikor két telehold is lesz (az előző december 2-án).  A félárnyék 17:15:18 UT-kor érinti a Hold felületét, de jelenlétét nem lehet érzékelni egészen 18:20-ig.Ekkor már érzékelhetővé válik a félárnyék belső része okozta barnás-szürkés homály a Hold bal alsó felén. A teljes árnyék 18:51:38 UT-kor éri el a holdkorongot. Az általa okozott kis harapás bő egy óra alatt végighalad a Hold déli részén, és 19:53:51 UT-kor elhagyja azt. A legnagyobb fázis időpontja 19:22:41 UT. A részleges fázis végeztével a félárnyék még egy fél órán át halad kísérőnk jobb alsó felén.

A részleges fázis 1 óra 2 perc 15 másodpercig tart, a fogyatkozás nagysága 0,082. A holdkorong déli pereme 2,7 ívperc mélyen merül a Föld árnyékába. Kísérőnk magasan áll az Ikrekben, nemrég haladt át az ekliptika legészakibb pontján. A fogyatkozás csekély mértéke miatt sajnos nem látható, milyen szép csillagkörnyezetben tartózkodik a Hold. Az egyetlen szabad szemmel is látható bolygó a keleti látóhatár közelében tartózkodó Mars lesz.

További részletek a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán >>

Olvasóink írták

  • 2. Szalinak 2009. december 31. 12:33
    „Vauu...!”
  • 1. lolita 2009. december 31. 11:18
    „Na majd feltekintünk ra biztos erdekes lessz ez a jelenseg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keleti Györgyi más combjával ékeskedik?

Két formás, széttárt női lábbal jelentkezett Keleti Györgyi internetes közösségi oldalán, de… Tovább olvasom