Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Fóbia: a kisebb rossz?

Több százféle fóbiát jegyeztek már le eddig is a pszichológusok, pszichiáterek. A sornak talán sosem lesz vége, hiszen bármikor, szinte bármivel szemben kialakulhat egy traumatikus élmény nyomán.


Több elmélet is létezik, hogy miért félünk kóros mértékben valamitől.

Freud esettanulmánya

Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus szerint szinte mindennel kapcsolatban kialakulhat fóbia, amelyet először Freud elemzett részletesen. A ˝kis Hans˝ néven elhíresült esettanulmánya egy ötéves fiúcskáról szól, aki a lovaktól félt. Freud ezt az apával való kapcsolatára és Ödipusz-komplexusára vezette vissza.


Szorongásos betegség

A pszichológus elmondta: a fóbia egy szorongásos betegség, és attól más, mint a ˝sima˝ szorongás, hogy egy konkrét dologhoz kapcsolódik. – Az úgynevezett evolúciós elmélet szerint az ember túlélése szempontjából előnyös, ha könnyen megtanul félni bizonyos mérges állatoktól, mint a pók vagy a kígyó, illetve életveszélyes helyektől, helyzetektől, mint a magasság vagy a repülés. Azaz szinte magunkban hordozzuk a tudást, hogy ezektől félni kell, hiszen ˝megölnek˝ bennünket.


Pókiszony – érintéssel leküzdhető a fóbia

Az arachnofóbia pókokban gazdag virtuális valóságot alkalmazó terápiája során a bolyhos, hátborzongató lábak megérintése jelentősen növeli a kezelés hatékonyságát. A terápia során néhányan megérintettek egy valósághű műpókot, míg mások csupán a virtuális ízeltlábút ragadták meg. Azok, akik valóban hozzáértek egy pókszerű modellhez, három kezelés után kétszer közelebb merészkedtek egy valódi pókhoz, és nagyobb mértékű szorongáscsökkenésről számoltak be, mint azok, akik csak a levegőbe markoltak.

Pókok, vadállatok, kígyók


A fóbiákat másként is meg lehet magyarázni. Bár nem lehet kijelenteni, hogy ha valaki ettől vagy attól fél, akkor az ezt vagy azt jelenti, azonban a pók gyakran egy sötét, félelmetes anya szimbóluma, hasonlóan a cápához, krokodilhoz, mindahhoz, ami elnyel, bekebelez. Ez alapvetően abból adódhat, hogy énünk gyermeki részében másképp asszociálunk, fantáziálunk, mint felnőttként. Előfordulhat, hogy az anya féltő, óvó viselkedését egy szorongó típusú gyermek lerohanásként éli meg, holott nem ez volt az alapvető cél – magyarázta. A pszichológus szerint ugyanígy a férfias, vad állatok, mint az oroszlán, az orrszarvú, a kutya az apai fenyegetést jeleníthetik meg.

Rettegés a haláltól

A kóros mértékű halálfélelem nagyon gyakran az elszigeteltséget, az egyedül maradástól való rettegést jelképezi, azt a félelmet, hogy a szerettei nem állnak mellette. A fertőzéstől, betegségtől, kosztól való félelmek pedig az éntudatunk bizonytalanságával állhatnak kapcsolatban. Ha valaki például meglepő módon undorodik a saját köldökétől, ami az anyához való testi és lelki kötődés eltüntethetetlen jele, akkor feltehetőleg az ezzel kapcsolatos feldolgozatlan konfliktusok, traumák állhatnak a háttérben.


Tehermentesített lélek

A fóbia a külső szemlélő számára tulajdonképpen egy elkerülő magatartás. Ezzel az illető kijelöl valamit az életében, amitől félhet, és az elkerüléssel kizárhat, így a többi részt szorongás nélkül élheti meg. A fóbia sokszor többről szól, mint ami a félelem konkrét tárgya, de ezzel a szimbólummal az ember tehermentesíti a lélek többi területét. Ha úgy tetszik, ez a kisebbik rossz – mondta a pszichológus.


Erotika és halál Dalínál

Salvador Dalí is fóbiás volt, ő gyermekkorától kezdve viszolygott a sáskáktól, amit számos festményén, például ˝A nagy önfertőzőn˝ is megörökített. Egyik könyvében hosszú oldalakat szentelt az imádkozó sáska szimbolikus jelentésének, ami az erotika és a halál összekapcsolódását jelképezte számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári ˝immuntuning˝

Az édesanyák 88 százaléka nyáron és a járványokkal teli időszakokban jobban félti gyermekét a… Tovább olvasom