Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Flört, folytatás és sok talán

Ha a szerelem komoly dolog, akkor a flört a ˝lájtos˝ változata. Attól élvezetes, hogy kockázat nélkül játszhatunk a tűzzel, attól izgalmas, hogy mégiscsak benne van az igazi megtalálását ígérő, talán nagy lángra lobbantó szikra is.


A hölgy az oroszlánok közé ejtette kesztyűjét, a lovag utánavetette magát. Az ilyen apró momentum a férfi áldozatkészségét jelzi. Siker esetén boldogsághormonok szabadulnak fel mindkét nem szervezetében és a teljesítőképesség megsokszorozódik. Középkori példával így modellezhetjük a flörtölést, ám még érdekesebb lehet a netovábbja és az esetleges hogyan továbbja, azaz hogy meddig érdemes egy ilyen játékba belemenni és mikor válhat komollyá.

Pajkos összekacsintás

Szakmai szemmel a flört nem más, mint elsősorban metakommunikációs módon történő pajkos összekacsintás, pillanatnyi összehangolódás. Dr. Feller Gábor pszichiáter szerint nem értékelhető sem jó, sem rossz dologként. Magyarázata alapján ugyanis eredendően nem tudatos jelenség. A személyiségre jellemző tulajdonság, hasonlóan a vérmérséklethez, a befelé vagy kifelé forduló típusjellemzőkhöz. S mint minden személyiségvonás, akkor válik problémává, ha túlságosan tért nyer. Hiánya nem kóros, akkor viszont meglehetősen unalmassá válhat az ember.


Nem tudatosan

Tehát a sok, a kevés is megárthat belőle, és annak ellenére, hogy alapvetően nem tudatosan végezzük, lehet fejleszteni, racionális gondolkodással el lehet nyomni, vagy éppen fel lehet használni, ne adj’ isten, visszaélhetnek vele az emberek. Mindannyian ismerünk olyanokat, akik tudatosan flörtölve hódítanak, de ezzel mintegy a hétköznapi kommunikációjuk is prostituálódik a szakember szerint.

Felébresztheti a féltékenységet

Randikommandók

A mozi- és a tévéfilmek divatossá tették a csajszis bulikon a randik kitárgyalását, a férfiak élve boncolását. Dr. Feller Gábor pszichiáter szerint viszont minden párkapcsolatnak vannak olyan intim részei, amelyek nem tartoznak sem a barátnőkre, sem a szülőkre, sem a gyermekekre. Hiba, ha ilyesmit a nők – vagy akár a férfiak egymás közt – kibeszélnek. S másképp se csaljuk meg párunkat, ne hagyjuk cserben a mindennapokban!
– Érdekes, hogy pont a környezet veszi először észre, előbb, mint maguk a flörtölők, hogy tekintetük hosszabban összeakad, a mosoly gyakrabban jelentkezik arcukon, míg ők tán még nincsenek ennek tudatában – jegyezte meg dr. Feller Gábor, és hozzátette: nem ördögtől való dolog ez a könnyed páros játék, amit el kellene ítélni vagy ami miatt bárkit rossznak kellene minősíteni. Tanácsa alapján azonban mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy egy bizonyos határ után kicsúszhat az ember kezéből az irányítás, és az események hatására az önállósuló érzések komoly érzelmekké dagadhatnak. Persze ez éppen jót hozhat, hiszen egy párkapcsolat kezdetét jelentheti, de ha már az ember mással van kapcsolatban, az ˝összegubancolódás˝ komoly problémákat okozhat.

Ezért fordul elő, hogy az ártatlan flörtölés is a zöld szemű szörnyeteget ébreszti fel egyesekben. A féltékenység, a megcsalás rémképét hívhatja elő.

Netes csevej

Sokan ezért úgy vélik, soha nem tennének ilyesmit, és ezt várják el párjuktól is. De a flörtölés egy nagyszerű készség, amellyel barátságossá tehetjük magunk körül a világot. A chatszobákban elterjedt ismerkedés is flörtnek számít. Netes csevej is megalapozhatja a folytatást, a későbbi érzelmi összehangolódást, amihez fontos a szinkronba kerülés. Ennek jele például, ha az egymáshoz közeledők egyszerre néznek egymásra, egyszerre mosolyodnak el, hajolnak közel egymáshoz.

A mindennapokban is sokkal vonzóbbak a jó kedélyű, vidám emberek. A mosolygó ajkaknak – bármennyire egyszerű kommunikációs technika – erejük van. Bizalmat gerjesztenek, közel hoznak egymáshoz, jelét adják a szimpátiának. Használjuk gyakran a partner nevét is. A megszólítás szavak szintjén a simogatás. A személyes megszólítás bizalmasságot teremt két ember között, közeledési szándékot jelez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség, harap a gyerek!

Szinte minden gyermekközösségben van legalább egy olyan gyermek, aki harap. A közismert… Tovább olvasom