Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Festő, aki jól érzi magát - megjelent Malasits Zsolt könyve

A képzőművész dolga az alkotás. Ha festő, szobrász, akkor leginkább a gondolatai plasztikus megjelenítése. Malasits Zsolt győri festőművész a napokban azonban egy könyvvel jelentkezett.

A könyv a fotók erejével mutatja be művészetét, képeit, plasztikáit, de ezen túl is feltár egy különleges világot. Barátai, a balettművész, a Munkácsy-díjas festő és egy asztrológus is írt bele egy-egy fejezetet. A rendhagyó album kapcsán rendhagyó beszélgetést folytattunk azokkal, akik a nevüket adták a különleges kép- és gondolatfüzérhez.


Demcsák Ottó, a prológus

A Győri Balett alapító tagja indítja el szívhez szóló soraival a Malasits-könyv olvasóját barangolásra a képek közé. Őt a művészet értelméről kérdeztük.

˝Minden emberi alkotásra általánosan érvényes, hogy a szándéka az, hogy lélektől lélekig hasson. Bevallom, irigykedem képzőművész barátaimra, így Malasits Zsoltra is, hiszen az ő művük megmarad. Több száz év múlva is lehet kritizálni. Mirólunk esetleg megmarad egy-egy elsárgult fotó vagy kritika a helyi újságban. De azt hiszem, Hamvas Béla gondolata erőt és tartást adhat ilyenkor mindannyiunknak, akik a művészet megmaradó erején gondolkodunk. Ha bezárnak egy börtönbe, de csak egy nemes gondolatod van, az egész világ a tied.

Demcsák Ottó
Demcsák Ottó

Egyébként a lelki rezdülések összeköthetnek embereket mind a magánéletben, mind a művészetben. Zsolttal sokat dolgoztunk együtt és remélem, még többet fogunk. Nagy álmaink vannak. Elképzeltünk egy olyan darabot, ahol az egész színpad, a horizont is egy óriási fehér vászon. A táncosok különböző festékesvödrökkel dolgoznak egy dramaturgia alapján, melynek kidolgozásában Zsolt is részt vesz. Az előadás végén nemcsak egy színpadi mű, de a széles gesztusokból, színes vonalakból egy képzőművészeti alkotás is létrejönne.˝


Szurcsik József, a méltató elemző

Szurcsik József, a Munkácsy-díjas festőművész volt az, aki a Malasits-könyvben található festmények kritikai elemzését megírta. Őszintén és érthetően gondolkodik festőről és művészetéről is.

˝Ahányszor csak találkoztam Zsolttal, szinte mindig a művészetről beszélgetünk. A műtermében ott vannak a képei, a festék illata. Azt képzelem, felkel, kávézik, körbecsókolja a családját és elmegy festeni. Igazából azért fest, azért készít szobrokat, mert egyszerűen jól érzi magát ebben a közegben.

Szurcsik József
Szurcsik József

Minden olyan jelenséget és impressziót, amit begyűjt, szétszedi alkotóelemeire, majd összerakja a maga módján. Addig nem nyugszik, míg egy témát sokszor fel nem dolgoz, amíg a tanulságot le nem tudja vonni, míg fel nem teszi művészi alkotásként az i-re a pontot.˝


Malasits Zsolt a művészet piramisán

A festőt leginkább műtermében, Győrben a Kisfaludy utcában lehet megtalálni, de egy könyvben leírt vagy a könyv kapcsán elmondott mondatai is sokat segíthetnek ebben.

 
Malasits Zsolt kezében a különleges, önmagában művészi értéket képviselő albummal.
Malasits Zsolt kezében a különleges, önmagában művészi értéket képviselő albummal.

˝Irigylésre méltó ember vagyok, mert ilyen barátaim vannak. Ha valaki, mint én, elindul egy spirituális, szellemi felemelkedés útján, vegye körül magát olyan emberekkel, akiktől megfelelő inspirációt kap. Ők ilyenek. Aztán van a számomra fontos család. Van két csodaszép lányom, csodás feleségem. Szeretnék velük is sok időt tölteni, de a hivatásom, a festés is sok időt igényel. Amikor az ember dolgozik, az idő megáll. Ez a fajta munka nem olyan, hogy fújnak a gyárban és kiesik a szerszám a kezemből. Elégedett is vagyok, már amennyire elégedett lehet az ember egy piramis megmászása közben. Nem tudom, melyik részén vagyok most. Ezt csak akkor tudom majd meg, ha a végére értem. Mert alkotói létben nincsenek stációk. Hajt a tökéletesség vágya, az elégedetlenség, hogy valamit létrehozzak, amit elfogadok. Aztán amint kiraktam azt a bizonyos pontot az i-re vagy a mondat végére, azonnal új mondatot kezdek az ecsetemmel. Ahogy azt Demcsák Ottó mondta nekem, nem mindennap jön a boldogság, hogy sikerült, de nekünk, művészeknek erre törekednünk kell magunk és azok érdekében, akik megnéznek minket.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pletyka egészséges, csak ne rólunk szóljon

A pletyka fontos része az életünknek. Az öreg nénik a padon, a kollégák az irodában, a nők a… Tovább olvasom