Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Férfiakt: nem divat?

Mezítelen férfitestet ábrázoló festménnyel, fotóval és szoborral ritkán találkozunk, ezért jogosnak érezhetjük a kérdést: nem divat a férfiakt? Szobrásztól és fotóművésztől vártuk a választ.

Csaknem két évezreden át a férfiakté volt a főszerep. Gondoljunk csak az ókori görög és római világ atlétáit és isteneit ábrázoló alkotásokra, vagy Michelangelo Dávid-szobrára, amely az izmos férfitest mellett egy elszánt és bátor fiatalembert testesít meg. Míg a férfitest ábrázolása közéleti jellegű volt, politikai, vallási, erkölcsi jelentéstartalmakat hordozott, addig a női akt sokkal inkább magánemberek erotikus ízlését és fantáziavilágát szolgálta. Manapság az aktról a legtöbb embernek egy szép női test jut eszébe.


Visszataszító a mezítelen férfitest?

Akkor most nem divat a férfiakt? ˝Egy korunkbeli férfi testét nem szívesen nézegetném csupaszon. Egy pornómagazinban például visszataszító a meztelen férfitest látványa, de műalkotás formájában komolyabb érzelmeket is kiválthat˝ – amikor a női közönséget kérdeztük, egyértelmű válaszokat kaptunk.


Mezítelen nőkkel zsúfolt férfimagazinokat is nyomnak, de női magazinban valószínűleg még sosem találkoztunk teljesen mezítelen férfitesttel. Úgy tűnik, a teljes kitárulkozásra nincs igény. Pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a legújabb őrület, az Újhold című amerikai misztikus thriller, hogy a kidolgozott mezítelen férfitest látványát a nők is szeretik: az egyik főszereplő, Taylor Daniel Lautner szinte végig félmeztelenül látható a mozivásznon.


Megfordulhatnak a férfi-női szerepek

Egy internetes magazin szerint a férfiak tudat alatt attól féltek, ha megadják a nőknek azt a lehetőséget, hogy mezítelenül nézegessék őket, megfordítják a szerepeket: nemcsak a vágy tárgyának tekintik majd őket, hanem bírálják, megítélik a férfit. Ha nézik a testüket, egyben birtokba is veszik, megpróbálnak uralkodni rajta.

– Mi a valódi oka, hogy híján vagyunk férfiaktoknak? – művészektől vártuk a választ.

– Mostanság nincsenek férfi hősök, olyanok, akik nagy dolgokat visznek véghez. Viszont a női test gyönyörűsége örök, a férfi legfőbb vágyálma.
A klasszicizmus után fordultak visszájára a dolgok, egészen addig a férfiaktoké volt a főszerep – igazított el bennünket a művészet világában Kalmár Márton szobrászművész, aki művészeti szakközépiskolásokat is okított. Elmesélte: óráin nagyjából ugyanabban az arányban rajzoltak a diákok mezítelen női és férfitestet, hiszen ahhoz, hogy valakiből jó művész váljék, az emberi test anatómiáját, izmainak és bőrének apró rezdüléseit is meg kell ismernie. A reneszánsz művészek például gyakran a nőket is férfi modellek segítségével festették, hiszen a férfi művész saját testének ismerete alapján próbál eligazodni.

Fotó: Eifert János
Fotó: Eifert János

A közízlés a női testre helyezi a hangsúlyt

– A férfiakt egyáltalán nem ment ki a divatból, csak a közízlés a női testre helyezi a hangsúlyt: nyilvánvalóan a reklámokban, a naptárokon vagy akár egy kártyapakli dobozán sokkal szebb, lágyabb vonalakat képvisel egy gyönyörű, fiatal női test, de az évszázadok során nemcsak az emberek, a kultúrák is más-más véleményt alkottak a kérdésben. Monet Reggeli a szabadban című képe – amelyen a férfiak talpig felöltözve láthatóak, egyetlen női alak mezítelen csak – olyan felháborodást keltett, hogy az alkotás csak a párizsi kiállítóterem előcsarnokában kapott helyet – mesélte Eifert János fotóművész.


Csak szerényen az aktokkal!

A világ negyvennégy országában állították már ki a műveit, de például Indiában és Kalkuttában megkérték, hogy bánjon szerényen az aktképekkel. Egy hazai szállodában sem tehette ki az aktfotóit, nehogy megbotránkoztassa az arab, illetve japán közönséget.

Nem érti az effajta álszenteket, hiszen a televízióban, a pornófilmekben és az újságokban ennél sokkal lényegre törőbb képekre bukkan a néző. Az Aktfotográfia című könyv szerzője szerint az akt nagyon fontos műfaj, nem csak az esztétikumot képviseli, tele van szimbólumrendszerekkel.

Egy meztelen test érzékeltetni tudja az emberi érzéseket: fájdalmat, szeretetet, gyötrődést, szerelmet és szárnyalást. – Izgat a férfitest ábrázolása is: az erőt, a küzdelmet és a bátorságot testesíti meg, de én leginkább a férfi és a nő kapcsolatát igyekszem megmutatni. Egy jól beállított pillanatban minden benne van: az ösztönök, a boldogság és a szerelem, a legszebb érzés, amire az ember képes.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. maradando 2010. február 22. 00:14
  „Férfi akt készitéséhez:egy" elfogulatlan" női tagot zsűrizsés céljából keresek !Feltétel:jó "szem" !”
 • 26. maradando 2010. február 13. 01:22
  „23-24.
  A női titkok tudójának lenni ,majdnem olyan mint a bölcsek kövét birtokolni.
  Nincsenek rendkivűli titkaim amit nem lehettne megosztani veled. De nyitott voltam másokkal is.
  Sokaknak pont ez a hihetetlen ,mert nem hiszik el ,hogy mindig a valóságot mutatom magamból .
  A lelkiekben gazdag nő JÓ. Csak a pletykásak esnek folyton saját verműkbe.(Melyik vagy ?)
  "Mond te kit választaná l?"
  .”
 • 25. maradando 2010. január 31. 00:57
  „Férfi akt+ kemény szív+puha pech. Női akt+lágy szív+kemény ellenálás.
  Szobrászat örök divat marad ! Egész a sírig .”
 • 24. macskaszem 2010. január 21. 13:30
  „22. Bocs nem akarok faggatózni mert nincs rosszabb a kíváncsiskodó meg lelkiző nőknél csak érdeklődtem.
  Úgyis mindenki annyit mond el a másiknak amennyit akar.”
 • 23. macskaszem 2010. január 21. 07:57
  „Tudod vonzanak a titokzatos férfiak mert igazi kihívás számomra. És nagyon értékelem ha csak nekem súgnak meg valamit a titkaikból. Minden jót neked!”
 • 22. maradando 2010. január 20. 23:32
  „22.Köszönöm egyébbként az érdeklődésedett.Igazán jól esett. Gond űzőként vagyok fent jelenleg.”
 • 21. maradando 2010. január 20. 23:25
  „20."A hiba nem az én készűlékemben van." Hádész akart borsot törni az orrom alá. Jövö héten kiderűl,hogy örömöm lesz,vagy padlót fogok !”
 • 20. macskaszem 2010. január 20. 15:43
  „19. Ezek szerint arra sem emlékszel hogy együtt szerepeltünk. :D Na és jól vagy már , néha úgy eltűnsz.”
 • 19. maradando 2010. január 20. 00:55
  „18.Jesszusom ! Te még férfi és női nemnek ajánlott, kendözetlen örömű ,és fedetlen testű extrém torna mutatványokat bemutató,gyermek áldást előkészitő oktató ,18 éven felűlieknek való oldalon is reám leltél ?
  El sűllyedek szégyenemben,hogy erröl a kalandozásomról még nem számoltam be.De lebuktam ,igy nem is fogok számot adni kisfiúi kiváncsiságomról.”
 • 18. macskaszem 2010. január 16. 08:01
  „17.
  Társkeresőn én se vagyok meg nem is rég netezek. Egy másik újságtól ismerem a neved de ezt Te is tudod.”
 • 17. maradando 2010. január 16. 01:16
  „14.Jut eszembe találkoztál már velem ,vagy nevemmel valahol ? Magyarország,vagy Szerbia ?
  -Társkereső újság nem jöhett számitásba.- (Semmi keresni való nincs a számomra.)-”
 • 16. macskaszem 2010. január 15. 19:30
  „15. maradando
  Sikerül teljesen összezavarni mert lassan már én sem tudom ki vagyok.”
 • 15. maradando 2010. január 15. 14:49
  „14.macskaszem.
  Miért is? Honnan is?
  Érdekes emberek vannak.Jó és kevésbé jószándékúak,sokszinű hovatartozással.Engem vonzanak a szines egyéniségek,de az egyszerű kisember véleményére is kiváncsi vagyok.Engem nem szeretni kell,csak fogadjanak el olyannak amilyen vagyok.Bárhol e világon. (Téma az utcán hever ) § (haver)”
 • 14. macskaszem 2010. január 14. 18:34
  „maradando De nagyon átpártoltál erre az újságra. Érdekesebb témák vannak? :-)”
 • 13. maradando 2010. január 14. 15:21
  „????silenzio?”
 • 12. maradando 2010. január 14. 14:59
  „11.macskaszem.
  Egyedi! Amit csak egy női álomban jelenik meg . Azután le is dönthet a lábamról .”
 • 11. macskaszem 2010. január 14. 13:08
  „10. maradando
  Azért jól elbeszélgetsz magaddal. És milyen szobor lenne? Talán akt? :-)”
 • 10. maradando 2010. január 13. 00:46
  „Ideje lenne szobrot késziteni rólam. Hogy legyen mit ledönteni majd az utókornak ! :-))”
 • 9. maradando 2010. január 07. 13:15
  „8.macskaszem.
  Belső értékeim "maradando"-ak.A vadmacskák a nöi evolució csúcsragadozói,ezért érdemes "elkábitásukkal" megszerezni ritka trófeájukat. Zene a fűlnek dorombolásuk,de ha lepedőt szétmarcangolják azt sem bánom.
  (A nők a legjobb oktatók,mert azt mutatják amit testűk lelkűk a legjobban kiván !) :D”
 • 8. macskaszem 2010. január 06. 18:17
  „7.maradando
  Szóval ezért ez a neved most már értem. Vigyázz a macskával mert tud karmolni is és nem mindegy hogyan bánsz vele. Annyira azért nem rajongok a férfiaktért hogy oktató filmet nézzek. Ha nem haragszol.:-)”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szex, zene, kísértet, állatságok - A kisalfold.hu legjobb videói

Válogatásunkban: a győri szellem, a megye legszebb lányai fürdőruhában, a gitárhős, a Mediawave… Tovább olvasom