Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Felülírja a testvérféltékenységet a szeretet

Nem ismeri a testvérféltékenységet Müller Juli színművész, Müller Péter Sziámi húga. A Miskolci Színház tagja azt mondja: sosem dúlt közte és nála 13 évvel idősebb bátyja közt testvérháború. Sőt.

– Nagyon nagy köztünk a korkülönbség, ezért nekünk korban össze kellett érni. A bátyám is szabad szellemű volt, és sosem veszekedtünk vagy vitáztunk. Mindig felnéztem rá. Nagyon jó testvérek voltunk és vagyunk. Egész életemben nagy felelősséget érzett irántam, mintha a második apukám lenne.

A Müller testvérek szerencsések. Nagyon sok családban a testvérek ugyanis rivalizálnak egymással. Ami természetes, sőt, a testvérféltékenységen szinte kötelező átesni: ebből tanulják meg a gyerekek, milyen az, amikor versengünk a másikkal. Ez segítséget ad ahhoz is, hogy később, felnőttként le tudjuk küzdeni a féltékenység érzését.

Müller Péter Sziámi
Müller Péter Sziámi

– A nagyobb gyerek, bár először féltékeny, megszereti a testvérét. A negatív érzést felülírja egy pozitív. Aki beleragad a testvérféltékenységbe, az egész életében szembe fogja magát találni a rivalizálással, és nem tudja majd megoldani ezeket a helyzeteket – mondja Almási Kitti klinikai szakpszichológus.

Amikor megszületik a kis testvér, természetes, hogy a nagyobb féltékeny. Hiszen a mama elmegy a kórházba, egy újszülöttel tér haza, akit a karjában tart, másképp fürdet, sokkal több időt tölt vele. Ráadásul a szoptatás intimitásából őt kizárják, olyan egység van az édesanya és a kisbaba között, amibe a nagyobb nem tud bekapcsolódni.

A pszichológus említ néhány alapszabályt is: a legfontosabb, hogy ne szűnjenek meg azok az időszakok, amelyek csak a nagyobb testvérről szólnak. Legyenek olyan programok, amikor az anya vagy az apa csak vele foglalkozik, eltölt vele néhány órát a játszótéren, a moziban. A kisbaba ellátásába is be lehet vonni a nagyobb testvért, a lányok már 2–2,5 éves kortól tudnak segíteni. Az anyuka megkérdezheti tőle, melyik rugdalózót adja rá a kicsire, hogy jó lesz-e szerinte ez a zokni vagy az a sapka. A fürdetésben, pelenkázásban is lehet kérni a segítségét. A lányoknál a rivalizálás hamar anyáskodásba fordul, de a fiúk is szívesen babáznak kisebb testvérükkel még óvodáskorban is. A helyzetet fel lehet oldani mesével: olyan történettel, amiben a kis süninek kis testvére születik. Más figurák által megélheti a gyerek a saját helyzetét, így könnyebben feldolgozható a féltékenység érzése.

Müller Juli
Müller Juli Fotók: Frank Yvette

A másik alapszabály: nem szabad állandóan rászólni a gyerekre, hogy ne zajongjon, ne szaladgáljon, ne játsszon a kicsivel, amikor az aludna. Meg lehet vele beszélni, hogy mi történik majd a testvére érkezése után, hogy mire kell odafigyelni.

Almási Kitti személyes tapasztalata – két kislánya van – az, hogy a kis testvér születésénél a gyerekek könnyebben elfogadják a jövevényt, ha az más nemű. Ha a nagyobb gyerek kislány, és a kicsi is az, akkor azt úgy éli meg: eddig csak én voltam, most van még egy lány. Később azonban a közös játék hamarabb összekovácsolja az egynemű gyerekeket, mint a fiú-lány testvérpárt.


Korkülönbség

Ha a két gyerek között nagyobb a korkülönbség, mint öt év, akkor már két egykéről beszélünk – mutat rá Almási Kitti. Ebben az esetben nagyon ritka a testvérféltékenység, mert a nagyobb gyerek másképp kér és kap figyelmet, nem igényli már a babusgatást, szívesen segít a kicsi ellátásában, nem érzi riválisnak sokkal fiatalabb testvérét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakított Szorcsik Viki és Mester Tamás

Mindössze négy hónapig tartott a gyönyörű színésznő, Szorcsik Viktória és a különc zenész, Mester… Tovább olvasom