Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Feltörte a NASA rendszerét: kilenc osztályt végzett Robi, a hacker

Mindössze kilenc osztályt végzett az a kolozsvári fiatalember, aki ellen az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számítógépes rendszerének a feltörése miatt indult bűnügyi eljárás
Mindössze kilenc osztályt végzett az a kolozsvári fiatalember, aki ellen az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számítógépes rendszerének a feltörése miatt indult bűnügyi eljárás. Butyka Róbertet szerda délután 29 napos vizsgálati fogságba helyezte a Kolozsvári Bíróság.

Kolozsvári lapértesülések szerint kedden délután csapott le a rendőrség a gyanúsítottra. Butyka Róbert lakásán házkutatást tartottak, számítógépeket és biztonsági rendszerek feltörésére alkalmas informatikai berendezéseket foglaltak le.

A 26 éves fiatalembert azzal gyanúsítják, hogy 2010. december 12-én a biztonsági rendszereket feltörve behatolt a NASA szervereire, ott módosította a tárolt adatokat és korlátozta az adatokhoz való hozzáférést. Hackertevékenységével jelentős zavart okozott a NASA informatikai rendszerében.

Az Adevarul című napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva internetes oldalán közölte, hogy a fiatalember internetes csatornákon dicsekedett hackertevékenységével. Ő maga fecsegte ki, hogy ezernél több informatikai rendszert tört fel, és a NASA-nak is megkeserítette az életét. Mindezt pusztán azért tette, hogy a számítógépes tudását bizonyítsa. A lap értesülései szerint a fiatalembert Iceman néven ismerik internetes körökben, korábban honlapot is működtetett ezen a néven.

A lap Butyka Róbertnek az egyik közösségi portálon megjelenő profilját is ismertette. A fiatalember 810 ismerőse között csak tucatnyi magyar nevű személy szerepel, ezért feltételezhetően román tannyelvű iskolába járt, román közegben szocializálódott. A profiljában Butyka azt jelölte meg, hogy otthon dolgozik, a tanulmányaihoz pedig azt írta be, hogy University of Weed (Marihuána Egyetem).

A Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy a kolozsvári számítógépes kalóz 200 ezer dolláros kárt okozott a NASA-nak. A behatolása által megsérült rendszerek helyreállítása további 300 ezer dollárba került és három hónapi munkát vett igénybe. A nyomozók valószínűsítik, hogy az amerikai hatóságok megpróbálják behajtani a félmillió dollárra rúgó összeget a hackeren.

Olvasóink írták

  • 2. VJR 2011. november 16. 22:21
    „inkább munkát adnának neki! :D Ha ilyen "ügyes"k,kamatoztathatná is!”
  • 1. ktl 2011. november 16. 17:31
    „ügyes kölök...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotó: űrlényt rejtegetett a fagyasztójában egy orosz asszony

Marta Jegorovnam két éve tette jégre az általa ufonautának vélt valamit. Tovább olvasom