Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Felnőni a család biztonsága nélkül

Kálid Artúr színésszel beszélgettünk arról, milyen nehézségekkel jár az önálló élet kezdete annak, aki állami gondozásban nő fel.


A kétgyermekes apuka a szeretni tudás hiányát említette a legnagyobb hiányosságként.


A legnagyobb veszteség

Nem tanulják meg, mi az, hogy szeretni – Kálid Artúr szerint ez az állami gondozásban nevelkedett gyermekek legnagyobb vesztesége. A 39 éves színész Berkeszen nőtt fel, család nélkül. Afrikai származású édesapja ösztöndíjasként Magyarországon járt egyetemre, ekkor ismerkedett meg az édesanyjával, aki terhes lett Artúrral. Állítólag házasságot terveztek, de az élet máshogy alakította sorsukat. Édesapját hazarendelte a kormány, polgárháború dúlt az országban, be kellett állnia katonának. – Az anyám nem tudott, nem mert vállalni. Születésem után ott hagyott a kórházban. 18 éves koromig éltem állami gondozásban, ami sokféle lehet. Az én történetem mesébe illő – avatott be a színész, akit egyik nevelőjének biztatására meglátogatott a budapesti Winkler család, amikor kilencéves volt. A gondozó nem akarta hagyni, hogy egy ilyen érzékeny és értelmes gyermek, mint Artúr, intézetben nőjön fel.Nem mondtak le róla

– Csak abba nem gondolt bele, hogy engem nem lehetett örökbe adni, mivel az édesanyám hivatalosan nem mondott le rólam. Emlékszem arra, amikor a papámék – Winklerék – először meglátogattak, és arra, amikor becsukódott mögöttük az ajtó. A fogadott mamám sírva fakadt, nem akart otthagyni, de nem tehetett semmit. Így aztán úgy telt el a fiatalkorom, hogy minden egyes nap abban a tudatban léteztem: már csak egy hetet kell az intézetben kibírnom – mesélte a színész.


Segítség a nevelőszülőktől

A Winkler család saját rokonaival is vérre menő vitákat folytatott miatta. Nekik ugyanis már volt három gyermekük, nem valamiféle hiánypótlásból akarták őt. Egész életében támogatták, a nyári szünetek jelentős részét náluk töltötte. Szerették volna hétvégenként is meglátogatni, de az áthelyezését egy másik nevelőotthonba nem engedélyezték. Amikor betöltötte a 18. életévét, belügyminisztériumi engedéllyel felvette a Winkler nevet, hogy ezzel is erősítse az összetartozásukat.

Kálid Artúr 39 éves színész Berkeszen nőtt fel, család nélkül.
Kálid Artúr 39 éves színész Berkeszen nőtt fel, család nélkül.

– Nagyon sok segítséget kaptam a papáméktól. Nekik köszönhetem az első lakásomat, és mindig támogatták a színészi tanulmányaimat, ami régi gyermekkori álmom volt. A berkeszi intézetben akkoriban volt lehetőségem sokat olvasni, az irodalomtanárom ösztönzött, hogy verseket mondjak az iskolai rendezvényeken – beszélt a kezdetekről Kálid Artúr. A konkrét lökést egy gyerekfilm szereplőválogatása adta. Az ismertséget a Ki mit tud? hozta meg neki, hálás a tanárainak, akik rábeszélték a részvételre.


Nehezen ad szeretetet

– Bár sok szeretetet és odafigyelést kaptam, azért mégsem tartozhattam egy folyamatosan ápoló, figyelő családba. Sodródtam. Zárkózottabb, bizalmatlanabb vagyok az emberekkel, és nehezebb szeretetet adnom. De folyamatosan küzdök, ezt egy életen át tanulni és gyakorolni kell.

Amikor csak tehetjük a gyermekeimmel, mesélünk, játszunk és beszélgetünk. Úgy gondolom, jól neveljük őket, a befektetett munka gyümölcsözik: nagyon közlékenyek, elmondják a problémákat. A zene- és a nyelvtanulás kimaradt az életemből, náluk pótoljuk – mondta a színész, aki sokáig együtt járt a gyermekeivel capoeiraedzésre. Azonkívül, hogy kiváló harcművészet, jó játék, és közösségi élményt nyújt a fiataloknak. A művész fontosnak tartja a következetességet és a rendszerességet, így tanulható az önálló élet.


Találkozás az igazi anyával

Kálid Artúr egyszer már találkozott az igazi édesapjával, és évente néhányszor beszélnek telefonon is. Az édesanyjával is szokott telefonon beszélgetni. Eddig ő nem tartotta jó ötletnek, de most, hogy már nagyobbak a gyermekei, szeretné, ha legalább egyszer találkoznának a nagymamájukkal – fontos tudni, hogy kik az őseik, honnan jöttek.


Ibolya roma családban született

Oláh Ibolyáról is lemondtak a szülei. Csecsemőotthonba, majd a tiszadobi nevelőintézetbe került. Öntevékenyen kezdett zenélni, a 2003–2004-es Megasztár tehetségkutató műsor átütő sikert hozott számára. Illésné Áncsán Aranka, a tiszadobi gyermekvédelmi központ igazgatója vette a szárnyai alá, a mai napig nagyon közel állnak egymáshoz. – A mai társadalmi helyzetben a családban élő fiataloknak is nagyon nehéz megfelelni, otthont teremteni, munkát találni, de ha bármi probléma adódik az életükben, mégiscsak ott van a szülői támasz, amely biztonságérzetet, önbizalmat ad számukra. Az állami gondozásban felnőtt gyerekeknél pont az utóbbiak sérülnek, és sokszor egy egész élet kevés ahhoz, hogy az emberek iránti bizalom feléledjen. Esetükben sérül a családi minta. Ezek a fiatalok lelkileg is sokkal instabilabbak – mondta el tapasztalatait Illésné Áncsán Aranka, aki biztosított: természetesen az összes otthonban élő gyermeket szeretik, de ez nem hasonlítható össze a személyre szóló szeretettel.

Oláh Ibolyáról is lemondtak a szülei. Először csecsemőotthonba, majd a tiszadobi nevelőintézetbe került.
Oláh Ibolyáról is lemondtak a szülei. Először csecsemőotthonba, majd a tiszadobi nevelőintézetbe került.


Iván nehéz gyermekkora

Bagi Iván humorista 16 éves koráig nevelőintézetben nevelkedett, utána féltestvéreivel lakott rövid ideig. A gimnázium befejezése óta mindig máshol élt. Szüleit felnőttként ismerte meg. Sajnos már mindketten meghaltak. Apja beteg volt, ápolta is őt jó ideig. Azt nyilatkozta az egyik internetes újságnak, hogy ez volt élete legboldogabb időszaka.

Bagi Iván
Bagi Iván

Édesanyjával halála előtt békült ki. Hétéves kora óta pánikbeteg. A megkerült boldogság című könyvében szókimondó nyíltsággal mesél intézeti ˝élményeiről˝, bántalmakról, apró örömökről, amelyek meghatározóak voltak mai érzékenységére. Hét év után, tavaly tavasszal megkérte szerelme, Gizella kezét, ősszel az esküvőre is sor került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a vágykeltés eszköze a hastánc

Tévhit, hogy a hastáncnak köze van az erotikához. Nem vágykeltés vele a cél, az arab asszonyok… Tovább olvasom