Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Féljünk az öregedéstől?

Életmód - Mikor kezd el öregedni egy nő? Amikor meglátja az első szarkalábakat a szeme sarkában? Szily Nóra televíziós műsorvezető szerint nem érdemes versenyeznie az embernek a korával.

Szokásos heti csevegésünk alkalmával barátnőim mesélik: kezdik érezni a korukat. Negyvenen innen és túl már nem rugalmas a bőr, gyűlnek a szarkalábak, kialakul a ránc a száj sarkában. Megjelennek az ősz hajszálak, felcsúszik egy-két-öt pluszkiló. Amikor tükörbe nézünk, nem azt a húsz-harminc éves arcot látjuk viszont, amelynek képét magunkban őrizzük.


Nem érdemes versenyezni

Szily Nóra televíziós műsorvezető azt mondja: nem érdemes versenyeznie az embernek a korával, ugyanis a nézők sem ostobák. Tudják, hogy több mint 15 éve képernyőn van, gyorsan kiszámolható, nagyjából hány éves.

– 2005-től három éven át szóvivője voltam a ˝Kampány a valódi szépségért˝ mozgalomnak: azt próbáltuk megértetni, hogy méltósággal is múlhat az idő. Vigyázok a formámra, szeretnék egészséges, sugárzó maradni, nőnek tartom magam minden sejtemben – mondja Szily Nóra. – Mindenkinek saját korának, alkatának, lehetőségének megfelelően ki kell hoznia magából a maximumot. Én nem török pálcát a plasztikai sebészet felett: előfordul, hogy valaki korrigáltatni akar valamit magán, csak önmaga karikatúrájává ne váljon.


A tükör nem hazudik

A 44 éves televíziós úgy véli: egy tinédzser lánynak nagyon rossz lehet látni, ha a mamája annyira próbál fiatal maradni és szinte riválisa lesz kamasz lányának. Szerinte tudomásul kell venni: ha a tükörbe néz, nem húszéves arc néz vissza rá.

– Sporttal az izmok feszesen tarthatók, jó ízléssel öltözve tetszetős, érett nő vagyok, én így szeretek élni – teszi hozzá. Ugyanakkor nevetségesnek tartja, hogy a reklámokban az időseket csak prosztatagondokkal és a műfogsorral kapcsolják össze.

– Nem a bölcsességet, türelmességet, érettséget kapcsoljuk az idő múlásához. Ennek az üzenetét hiányolom. Sok műsorban kell a fiatalok rácsodálkozása, vannak viszont műsorok, amelyekben hitelesség kell, ami nincs tapasztalat nélkül.

Szily Nóra
Szily Nóra

A média torz képet mutat

Szily Nórával ért egyet Fodor Sándor pszichológus, szerinte a nőkre mindenfelől az zúdul: maradjanak fiatalok.

– Próbálom megfejteni, hogy száz évvel ezelőtt az akkori nőkön is ekkora nyomás volt-e, hogy a negyvenéves nőnek úgy kell kinéznie, mint egy húszévesnek – véli a szakember. – A média torz vágyakat ültetett az emberekbe, ami arról szól, hogy aki öreg, az értéktelen.

Szerinte az alapvető probléma nem az, hogy elfogadjuk az öregedés mivoltát, hanem az: rájöttünk, muszáj az életkorunkkal is felvennünk a versenyt és azért dolgozni, hogy jól nézzünk ki 40, 70 évesen is. A pszichológus felhívja a figyelmet arra: ez téves út. A valódi kérdés nem a test öregedése, hanem az, hogy a lelkünk és szellemük friss, ép marad-e.

Azok az egészséges emberek, akik egész életükben tanulnak, olvasnak, rejtvényt fejtenek, egészen hosszú ideig frissek maradnak a gondolkodásban, mert naponta tornáztatják az elméjüket. Akik viszont megfeledkeznek erről, sokkal hamarabb válnak rugalmatlanná, öregszenek meg.


Harc az életkor ellen

Egy felmérésből kiderült: a német nők többsége már tizenöt éves korától használ ránctalanító krémeket. A francia hölgyek közül kevesebben használnak öregedés elleni termékeket, mint a németek, mégis ők költik a legtöbbet kozmetikai termékekre az Európai Unióban: évente több mint 2 milliárd eurót. Az olaszok ennek éppen a felét, a britek csak 791 millió, a spanyolok pedig félmillió eurót.


A média görbe tükre

A média címlapokon hozza az ötévente megfiatalodó sztárokat: Demi Moore-t, aki még a térdeit is megműttette, Nicole Kidmant, aki tagadja a botoxkezeléseket, ám homloka sima, mint a tükör.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fecseg a felszín, hallgat a mély...

Csodálatosan gazdag és szép ez a hivatás. A pszichológus az emberismeret, a segítés, a… Tovább olvasom