Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Fél egykor lekapcsolták az analóg sugárzást

Szerdán 12 óra 30 perckor a Kab-hegyi, a Széchenyi-hegyi, a győri, a szegedi és a szentesi tévéadók, valamint a hozzájuk kapcsolódó átjátszó adók befejezték az M1, az RTL Klub és a TV2 analóg adásainak közvetítését - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs igazgatósága.
Közlésük szerint, akik ezeket az adásokat fogták, azok az elmúlt hónapban folyamatosan látták képernyőjükön a digitális átállás logóját, az átállás időpontjára figyelmeztető üzenetet és az ingyenesen hívható zöldszámot.

Akik a megadott határidőig nem álltak át a digitális adások vételére, azok a megszokott csatornák helyén még öt napig figyelmeztető üzenetet olvashatnak. Ebbe a többi közt az szerepel, hogy az eddig látott három országos tévécsatorna, vagyis az M1, az RTL Klub és a TV2 továbbra is előfizetési díj nélkül nézhető a digitális vételre alkalmas televíziókkal vagy egy jelátalakító készülék segítségével.

Az NMHH közölte azt is: a lekapcsolásban érintett területen minden, az általa felmért és támogatásra jogosult háztartásban határidőre beszerelte a szükséges digitális vételi eszközöket, vagy biztosította a kedvezményes előfizetéses csomaghoz való hozzáférést.

Az első ütem területén élők ugyanakkor továbbra is jelezhetik támogatási igényüket, és az átállás után még egy hónapig kérhetik a digitális vételi eszközök telepítését.

Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Csongrád megye valamint Budapest teljes területén, emellett Vas, Zala, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Pest és Komárom-Esztergom megye jelentős részében a lekapcsolás után már csak digitálisan foghatók a televíziós adások.  

Ilyen képet mutat az a készülék, amely nem alkalmas digitális adás vételére, és amelyhez nem csatlakoztattak set-top-boxot.
Ilyen képet mutat egy készülék, ami nem alkalmas digitális adás vételére, és amihez nem csatlakoztattak set-top-boxot.

    Az ország többi részén október 31-én kapcsolják le az analóg földfelszíni sugárzást.

A digitális átállásban azok érintettek, akik előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával tévéznek, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Nekik kell átállniuk digitális vételre ahhoz, hogy az analóg sugárzás lekapcsolása után is tévézhessenek.

Ehhez nem kell feltétlenül új televíziót vásárolni, elegendő egy jelátalakító készülék, úgynevezett set-top-box. A legjobb kép- és hangminőség eléréséhez egy új szoba- vagy tetőantennára is szükség lehet.

A berendezés segítségével az előfizetéssel nem rendelkezők a jövőben már nem csak az eddigi három, hanem további négy csatornát is ingyenesen nézhetnek: az M2-t, a Dunát, a Duna Worldöt és az Euronewst.

A korszerű televíziók már beépítve tartalmazzák a jelátalakítót. A digitális adások vételéhez válaszhatók a kábeltelevíziós és műholdas szolgáltatók csomagjai vagy az internetes tévézés is.

A modernebb set-top-boxok alkalmasak például a műsorok rögzítésére, megállítására, visszatekerésére.

A digitális televíziózással a külföldi filmek eredeti nyelven is megnézhetők, és akár a magyar feliratozás is beállítható. Általa gyermekzár működtethető a tévén és elérhető a műsorújság.

Az NMHH a 06-80-383-940-es, ingyenesen hívható telefonszámon, hét minden napján reggel 8 és este 8 óra között ad információt az érdeklődőknek, emellett a digitalisatallas.hu internetes oldalon teszi közzé a szükséges ismereteket. A hatóság ügyfélpontokat működtet Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban és Szegeden.

Olvasóink írták

 • 11. Dwatson 2013. augusztus 02. 00:12
  „5. orbison 2013.07.31. 21:38
  Analóggal az volt a baj,hogy nem tudtak rajta kódolt,fizetős csatornákat adni.”
 • 10. Dwatson 2013. augusztus 02. 00:12
  „5. orbison 2013.07.31. 21:38
  Analóggal az volt a baj,hogy nem tudtak rajta kódolt,fizetős csatornákat adni.”
 • 9. boy1970 2013. augusztus 01. 19:04
  „Sopronban még van analóg adás amit októberben kapcsolnak le!”
 • 8. Valaki 2013. augusztus 01. 07:51
  „2. Loich

  Csak nem ilyen gagyikkal mérgezed magad? :)”
 • 7. Mankapunka 2013. augusztus 01. 01:03
  „Hülyeség, nem ilyen képet mutat, hanem le van írva, szép színesen, hogy miért nincs adás.

  Ekkora gagyi cikket, te jó ég!!!!!!!!!”
 • 6. kalm 2013. július 31. 23:39
  „Az analóg adást azért kapcsolták le, mert amíg megy az analóg azon a frekvencián nem használhatnak digitális adást. Most mivel leállították a felszabaduló Mhz-en lehet digitális adást sugározni.

  Nem értem ezt a lekapcsolást. Soprontól 19km-re élek és nekem még mindig jön az rtl tv2 analóg adása. Mondjuk nem is azt nézem mivel műholdasunk van csak észrevettem, mert műholdon külön kell fizetni az M1 HD-ért mindig tv-n meg bejön ingyen. Innen is vettem észre kapcsolgatás közben hogy jön még az analóg :D :D”
 • 5. orbison 2013. július 31. 21:38
  „Mi volt a baj az analóg adással (ne kövezzetek meg, van digitális adás vételére alkalmas TV-nk, a komolyabb adásokat az ahhoz kapcsolt tetőantennával nézzük)?!

  Akkora plusz költség szolgáltatói oldalról az analóg adást tovább nyomni? Vagy megint a "jól bevált" "EU-s követelmény" az indok??!!”
 • 4. Pepe9111 2013. július 31. 21:10
  „Az egész arról szól, hogy készülékenként vehess egy dekódert!”
 • 3. miracle 2013. július 31. 20:37
  „Loich
  Kicsit el vagy tévedve.
  Az I-es csomagba a közszolgálati csatornák kerülnek (kötelező ilyen csomagot kínálniuk), de természetesen még az sem ingyenes, mert a szolgáltató sem lopja a kábelt és a berendezéseket.
  A tv2 és az rtlklub meg nem lenne köteles a földin sem ingyen adni az adást, de addig nem mer egyik sem pénzt kérni, amíg nem biztos, hogy a másik is fog. A kábelszolgáltatóknak meg eleve nem ingyen adják az adásukat, akkor a szolgáltató miért adná ingyen feléd?”
 • 2. Loich 2013. július 31. 19:34
  „Az ingyen fogható tv2 rtlklub nincsenek benne a Vidanet 1es alapcsomagjában. Vicc. HA ingyen fogahtó, miért kéne 2es csomagot fizetni. De ha már 10éve előfizető az ember, még vacakoljon egy set top box-szal hogy ne kelljen ezreket fizetni pluszba havonta az amugy ingyenes csatornákért.”
 • 1. miracle 2013. július 31. 17:56
  „Végre.
  Talán most már elhallgat a média és nem nyomja a képünkbe, mint fél éve mindennap 40 cikkben 10 bekezdésben azt, ami 3 sorban leírható lenne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkeburgerébe dugta teknősét egy kínai férfi, hogy felvihesse a repülőre

Csirkeburgerbe rejtette kedvenc teknősét egy férfi Kínában, így próbálta átcsempészni egy repülőtéri… Tovább olvasom