Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fegyvereket foglaltak le Brad Pitt stábjánál: volt rendőrségi engedély

Rendőrségi engedéllyel hozták Londonból Magyarországra azokat az átalakított katonai fegyvereket, amelyeket a Terrorelhárítási Központ lefoglalt egy vecsési vámszabadterületen.
Rendőrségi engedéllyel hozták Londonból Magyarországra azokat az átalakított katonai fegyvereket, amelyeket a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfő hajnalban lefoglalt egy vecsési vámszabadterületen - közölte kedden az MTI-vel Gajdos Béla fegyverszakértő, akit a Brad Pitt amerikai színész főszereplésével Budapesten készülő film stábja a forgatáson használni szándékozott fegyverek biztonságos kezelésével, az ehhez kapcsolódó ügyintézéssel bízott meg.

Az összes fegyverben volt egy szűkítő, így mindegyik csak vaklőszerrel volt működtethető - közölte Gajdos Béla, hozzátéve: a fegyverek tulajdonosa angol, így azok az angol jognak megfelelően lettek átalakítva. "Rendőrségi engedélyünk volt a fegyverek behozatalára" - jelentette ki.

Hajdu János, a TEK főigazgatója hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a katonai fegyverek Londonból érkeztek repülővel szombaton a Liszt Ferenc repülőtérre. Az egyebek mellett katonai sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, kézi lőfegyvereket és távcsöves puskákat tartalmazó ládákat szállító gép a kirakodás után azonnal elrepült. A fegyvereket vasárnap szállítócég juttatta el egy vecsési vámszabad területre, ahol a TEK munkatársai titkos adatgyűjtés eredményeként hétfő hajnalban lefoglalták - közölte. A lefoglalt ládákban lőszert nem találtak a TEK munkatársai - említette meg.

A főigazgató újságírói kérdésre sem megcáfolni, sem megerősíteni nem kívánta, hogy a fegyverek a Brad Pitt amerikai színész főszereplésével Budapesten készülő film kellékei lettek volna. Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a brit rendőrséggel, és hangsúlyozta, hogy a fegyverek a magyar jogrend szerint nem lettek hatástalanítva. A sajtótájékoztató után éleslövészeten ezt be is mutatták.

Gajdos Béla erről kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a rendőrök kicsavarták a szűkítőket a fegyverekből, azaz ők alakították át élessé. Az angol szabályozás szigorúbb mint a magyar, ugyanakkor ott elfogadják a szűkítő alkalmazását; fegyvermester felügyel arra, hogy az ilyen fegyverbe véletlenül se kerüljön éles lőszer - jegyezte meg. Csak a magyar szabályozás szerint létezik az úgynevezett színházi fegyver kategóriája, amúgy vaklőszerrel működő átalakított fegyver van, tehát a magyar jog szerint így ez valóban nem megfelelő átalakítás - mondta. Gajdos Béla ugyanakkor hozzátette: a magyar jog szerint az a lényeg, hogy éles lőszert ne lehessen kilőni a fegyverből. Ha a Londonból behozott átalakított fegyvereket éleslőszerrel használnák, akkor szétrobbanna a csövük.

Ezek a fegyverek egyébként már egy hónapja használatban voltak Londonban - jegyezte meg. Gajdos Béla azt is elmondta, felkértek egy igazságügyi fegyverszakértőt, hogy ha megérkeznek a fegyverek, vizsgálja meg, megfelelnek-e a magyar szabályozásnak. Ezt azonban már nem tudta megtenni a szakértő, mert a fegyvereket lefoglalták - fűzte hozzá. Szólt arról is, hogy hétfő hajnalban fegyver- és lőszerrejtegetés gyanúja miatt házkutatást tartottak az otthonában.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MTI megkeresésére kedden annyit írt, hogy hétfőn a TEK "lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés tárgyában" tett feljelentése alapján az NNI "a lefoglalt tárgyak vonatkozásában a vizsgálatot szakértő bevonásával megkezdte". Az üggyel kapcsolatban az NNI egyelőre mást nem akart közölni.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. embertelen 2011. október 12. 21:20
  „Az egész ökörség hátterében az Orbán-féle TEK áll! Orbán arra született, hogy az egész világ előtt lejárasson bennünket. Nagyon tehetséges, mert ez mindig sikerül neki! Lassan már mindenki utál miatta bennünket.”
 • 22. szabo1936 2011. október 12. 17:00
  „Ekora nagy marhasagot csak ritkan lehet halani!It nem az a kerdes,hogy atlehet e a fegyvert alakitani ara,hogy eles golyot lohesen mert az nagyon konyu dolog nek kall ahoz valakinek fegyvermesternek leni.Ok azert vitek magukal a fegyvereket mert filmet forgatak vele es nem aval a szandekal,hogy megbuktasak a Magyar kormanyt!Volt is engedelyuk ra.Ez nem mas mint egy szenzacio csinalas a Magyar Rendorsegnel.Ha valaki akar ilyen fegyvereket csak menjen at Szerbiaban aztan anyit vehet amenyit akar ot van eleg beloluk.Banan koztarsasag banan nelkul.Ugy gondolom.hogy a kulfodi filmakers igen meg fogja gondolni a jovoben,hogy fognak e MO filmet forgatni.”
 • 21. okostojas007 2011. október 12. 14:43
  „Buzgó Mócsing színre lépett....
  avagy miért nem jó ha egy biztonsági őrből TEK tábornok lesz...
  még önállóan ( nem parancsra ) is intézkedett ...
  budai úr ! mi ez ha nem hivatali visszaélés nagy kárt okozó ....
  a Pitt gyerek már számszerűsítette - nem piti összeg , több száz millió ...
  még ha rögzített árfolyamon kell kárttéríteni az is sok lesz , mert nem forintban hanem dollárban számolnak...”
 • 20. stug 2011. október 12. 13:39
  „Egykori katonaként úgy emlékszem, hogy a "szűkítő" szerepe a sorozatlövés lehetőségének biztosítása vaklőszer esetén. Semmi köze a hatástalanításhoz. Normál csőszájfékkel és vaklőszerrel a gázelvételes működésű fegyver (a fotón látható AK-változatok) csak egyes lövéssel tüzel.
  Folyik ezerrel a parasztvakítás - az egész egy ütős reklám a filmnek.”
 • 19. Lone_wolf.. 2011. október 12. 13:14
  „13. adamvok 2011.10.12. 08:29
  Ha már használjuk akkor inkább egy fityisz nagygyűlésen tegyük!

  +" titkos adatgyüjtés " pff.. megnézték a rakománylistát.Marha bonyolult és " titkos"”
 • 18. elihu 2011. október 12. 12:56
  „Nem baj, megint jól leégettük magunkat! Ez aztán ám a bürokratikus ország!!”
 • 17. bojtár 2011. október 12. 10:37
  „Az egész világ a magyar zsarukon röhög
  A legnagyobb külföldi lapok, hírügynökségek gúnyolják a magyar hatóságokat, mert kommandósokat küldtek az ártatlan filmesekre. A fegyverek hatástalanítása megfelelt a nemzetközi előírásoknak.Brad Pitt dühöngve fogadta a hírt, miszerint hétfőn lefoglalták a hazánkban forgó filmjének kellékfegyvereit. A Bors úgy tudja, hogy a World War Z-et producerként is jegyző amerikai színész azt mondta: túlzás a magyar Terrorelhárító Központ (TEK) részéről ez az akció, hiszen ő biztos volt a fegyverek ártalmatlanságában.

  - Brad őrjöngött, hiszen már így is csúszik a forgatás és a tervezettnél többet is költöttek, így nem engedhetnek meg maguknak további időkiesést vagy bármi mást. Dollármilliók forognak itt kockán - mondta egy bennfentes munkatársunknak.
  Kedd reggelre pedig már az egész világsajtó azzal foglalkozott, hogy a TEK emberei a vizsgálatok után azt állapították meg: a nyolcvanöt lőfegyver nagy része egy perc alatt visszaalakítható éles lőfegyverré, így a World War Z stábját akár fegyvercsempészettel vagy terrorcselekmény előkészületével is vádolhatták volna. Többek között a People, a US Weekly, a Reuters hírügynökség, a Daily Mail és a Bild internetes portáljai is címlapon közölte a történteket, úgy emlegetve azt, hogy a TEK hatalmas hibát követett el azzal, hogy eltúlozták az akciót, és ráadásul az ország hírnevének is ártottak. A Népszava úgy értesült, hogy a TEK önállóan nem, csak az illetékes kormányszervekkel egyeztetve hozhatott volna ilyen döntést. Végül kiderült, hogy a fegyverek a brit törvényeknek megfelelően alakították át.”
 • 16. anyádafatelepen 2011. október 12. 09:36
  „ez a balhé kifejezetten használ ennek az ország sose létezett hírnevének.”
 • 15. BsBe 2011. október 12. 09:13
  „A TEK munkatársai titkos adatgyűjtés eredményeként foglalták le. Hatalmas titok övezhette, a rendőrségi engedéllyel behozott fegyvereket. Elárulja valaki mibe került a titkos adatgyűjtés, és a lefoglalást megelőző "szervezés´, majd annak a végrehajtása Legalább lássuk, hova is folyik a pénzünk.....
  Ha már titkos adatgyűjtés: a nagy titkosság mellett miért nem gyűjtöttek adatot arról is, hogy rendőrségi engedéllyel hozzák a fegyvereket, hogy már felkértek egy igazságügyi fegyverszakértőt, hogy ha megérkeznek a fegyverek, vizsgálja meg, megfelelnek-e a magyar szabályozásnak. (mivel azok eddig még csak az angol jognak megfelelően lettek átalakítva)
  Vagy az egész nem is szól másról csak valaki valakinek keresztbe akart tenni, ezért időt, pénzt nem kímélve elindított egy lavinát, melyben természetesen halló fülekre talált. Lehet Gajdos úrnak olyan ellensége van aki irigyelte a ezt a megbízást?”
 • 14. FeketeLamour 2011. október 12. 08:41
  „Úgyis a zombiknak drukkolok. :D Old meg kaszával Brad!”
 • 13. adamvok 2011. október 12. 08:29
  „az angol jognak megfeleloen volt atalakitva, nem a magyarnak. Arra pedig senki nem adott engedelyt, hogy 2 perc alatt visszaalakithato eles fegyverrel arasszak el az orszagot. Kivancsi vagyok az itt okoskodok mit szolnanak, ha eltunne egy ilyen fegyver a forgatasrol es 1 hetre ra valaki lemeszarolná a vasarlo-kozonseget a Mamut 2-ben...

  arra is kivancsi lennek, hogy az angolok mit leptek volna, ha az o szabalayiknak nem felel meg egy magyar szallitmany... nem kell kapasbol a sajat orszagodat fikazni...”
 • 12. mitzekatze 2011. október 12. 07:28
  „lehet hogy a fülke forradalmat akarták leverni ....
  ebből is látszik mennyire fontos a tek..
  ebből is látszik mennyire félnek...
  de egy szemetes vödör sokkal veszélyesebb .......( bármi lehez benne )”
 • 11. Star-Spangled 2011. október 11. 23:05
  „Magyar PARANOJA!!!!!!!!!! Szakadt gepkarabelyok!!!!”
 • 10. Star-Spangled 2011. október 11. 22:59
  „Pintiiir megint rendet tett!!!!! Egunk mint a Reichstag!!!!”
 • 9. zoltania2 2011. október 11. 20:37
  „A vezír pribékjei úgy vélem árnyékra vetődtek és kiröhögtetik magukat a világ előtt is.”
 • 8. Vallaloid 2011. október 11. 20:17
  „Egyszerű, valaki nem kapott elég kenőpénzt, így lefoglalták a fegyvereket!”
 • 7. mir 2011. október 11. 20:03
  „Az egyik hatóság engedélyezte a másik meg lefoglalta. Tudják ezek egyáltalán, hogy mit csinál a másik? Jól lecsaptak a filmes kellékekre :) Az amcsi filmesek sem mostanában jönnek erre.”
 • 6. Vapera 2011. október 11. 19:26
  „Ez volt az okt. 23-i főpróba:)”
 • 5. astra1 2011. október 11. 18:04
  „Jaj mekkorát fogtak. Mellé...”
 • 4. ombi 2011. október 11. 17:56
  „Ez majdnem akkora baki, mint amikor a sünök leteperték, megverték a hazafelé igyekvő nyugdíjas házaspárt.
  Jogilag még (éppen csak) megmagyarázható, de józan ésszel sose.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen támogatják, mint ahányan ellenzik a meleg párok házasságkötését

A University of Chicago felmérése szerint a nyolcvanas évek vége óta csökken folyamatosan a meleg… Tovább olvasom