Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Fedélnélküli cseh ˝zongorista˝ az új internetszenzáció

A prágai utcai zongorák egyikén Smetana Moldváját játszó hajléktalan cseh férfi lett a YouTube közösségi videomegosztó új szenzációja.
A kissé ittas ember avatott előadása pár nap alatt annyira felkeltette az internetes közönség érdeklődését, hogy eddig már csaknem 120 ezren tekintették meg a felvételt.

Az utcán élő férfire Jiri Trtik, a prágai zenei konzervatórium hallgatója figyelt fel, mert gyakran látta őt a Cseh Filharmonikusok székhelye közelében, a belvárosban felállított zongoránál. Trtik kérésére a közelmúltban eljátszott egy részletet a cseh zene atyjának tekintett Smetana Moldva című darabjából, amit a fiatalember videóra vett és feltett a YouTube-ra.

"Az a legszomorúbb, hogy ez az ember többet tud a cseh zenéről és kultúráról, mint a legtöbb cseh" - írta a videóhoz fűzött kommentjében.
Trtik egy cseh hírportálnak elmondta: elbűvölte őt a tehetséges zongorajáték, és 20 koronát (220 forintot) adott a férfinak.A cseh főváros utcáira más országbeli példákon felbuzdulva Ondrej Kobza kávéház-tulajdonos helyezett el zongorákat tavaly nyáron, hogy a járókelők szabadon játszhassanak rajtuk, és ezzel felpezsdítsék a város hangulatát. Az egyre bővülő kezdeményezés keretében legutóbb január 16-án a Václav Havel Repülőtéren helyeztek el egy zongorát.

Decemberben egy cseh közlekedési rendőr előadására kapta fel a fejét a YouTube közönsége, a testület fiatal tagjának harminc másodperces zongorajátékát, amelyet egy járókelő vett fel és továbbított a videomegosztóra, már közel két és fél millióan töltötték le.

A rendőr egy prágai utcai árkád alatt álló zongorán néhány taktust játszott egy dél-korai szerző River Flows In You című művéből. Mivel a video a This Is Prague, baby! 1 címet kapta, Trtik ennek folytatásaként a This Is Prague, baby! 2 címet adta a hajléktalannal készült felvételének.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan kell enni a habos muffint? - videó

Ha beleharap, az orra habos, ha megfordítja szétkeni. Ha óvatos, soha nem akar elfogyni, egyben… Tovább olvasom