Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Extrém kiállítás élmény és különc tömeg Menyhárt ‘Menyus’ Tamás és Mészáros László közös tárlatán - képgaléria

A Pátria Nyomda szolgált helyszínéül a LOFFICE által szervezett rendhagyó kiállításnak. A nyomdatér új perspektívát kölcsönzött a kihelyezett műalkotásoknak, miközben a két művész eltérő stílusa különös egységet alkotott. Pálfi György, a MOME tanára tartott tárlatvezetést.
Az előre regisztrált – a helyszínen szigorú face kontrollban részesített, a személyi igazolványok felmutatását követően biztonsági őrök gyűrűjében mozgó – mintegy 170 fős közönség komplex kortárs művészeti élményért jött, és valami olyat kapott, ami kicsit idevarázsolta a hetvenes évek keresetlen TriBeCa hangulatát. Indusztriális közeg, zakatoló gépsorok, festmények és hatalmas fotók a legváratlanabb felületeken és módokon rögzítve, ameddig a szem ellát. Szabad csarnok-élmény, valódi tér a munkák számára, de szó szerinti munka-tér is egyben.

Fotók: Extrém kiállítás élmény és különc tömeg Menyhárt ‘Menyus’ Tamás és Mészáros László közös tárlatán - képgaléria
A LOFFICE művészei csütörtök este öt órán át tartották megszállva a Pátria Nyomdát, ahol több ezer négyzetméteren az éjjel-nappali biztonsági nyomda dolgozói között mozgott a tömeg, miközben zajlott a munka. A munka jelenvalósága és kontinuitása volt érezhető Menyhárt 'Menyus' Tamás heves, folyamatszerű alkotásain is, amelyek az utolsó pillanatig zajlottak.

Mészáros László eleven fotói szinte életre keltek a helyszín vibrálásában. A gyilkosság, a részegség, a bujálkodás, az őrült nő és a szívszorító magány a látogatók lelkéig hatolt a festmények és a különleges technikával vászonra nyomtatott fotók láttán.

A nyomdában zavartalanul folytak a napi tevékenységek, így az az érzés kerítette hatalmába a nézelődőket, mintha éppen újabb műalkotás készülne, amelyet hamarosan megcsodálhatnak. Az este minden tekintetben extrém módon zajlott, hiszen a hőség már a megnyitó előtt kimozdította az embereket kényelmi szférájukból, majd a nyomdatérben újra önmagukra találtak, ám ez alkalommal egy teljesen ismeretlen nyugalom telepedett a lelkükre. Az időjárás is a tárlat vibrálását látszott visszaadni, hiszen az esemény vége felé tájfunszerű szél támadt, majd viharos eső tombolt közeli villámlásokkal és falakat rengető mennydörgésekkel.

„Nagy örömömre szolgál e két, látszólag különböző alkotó műveinek egymáshoz közel függesztése, hisz ugyanarról szólnak ezek a munkák: energiák célzatos és ösztönös üzenetbe forgatásáról. Menyhárt és Mészáros, két erősen és pozitív értelemben munkamániás művész, Menyhárthoz védősisakba, Mészároshoz vasalt ingbe legyenek szívesek lelket öltöztetni." - foglalta össze benyomásait Pálfi György, a MOME tanára, aki egyedi tárlatvezetéssel nyitotta meg és vezényelte le a dinamikus művészeti eseményt.

Annak ellenére, hogy a nyomdatér mindössze 5 órára fogadta magába a két művész munkáját, a LOFFICE Bring the Art Home elnevezésű irodai vándorkiállításának színhelyeként, a Pátria Nyomda irodáiban tovább folytatódik a tárlat, melyet augusztus 10-ig lehet előzetes bejelentkezést követően megtekinteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1176-szor kerülte meg a Földet

Irvin Gordon 1966-os Volvoja csak szeli a kilométereket . A kis piros autó már több mint 3,2 millió… Tovább olvasom