Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Eurovíziós Dalfesztivál: svéd győzelem, a Compact Disco 24. lett

Loreen svéd énekesnő nyerte az 57. Eurovíziós Dalfesztivált, a Magyarországot képviselő Compact Disco Sound of Our Hearts című számával 24. lett.
Loreen svéd énekesnő nyerte Euphoria című dalával az 57. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombat este rendezték az azeri fővárosban, Bakuban; a Magyarországot képviselő Compact Disco Sound of Our Hearts című számával 24. lett.

A 28 éves, marokkói berber származású svéd előadó, Loreen (született Lorina Zineb Noka Talhaoui) óriási fölénnyel, 372 ponttal győzött az Eurovíziós Dalfesztivál 26-os döntőjében a bakui Kristálycsarnokban (Crystal Hall). "Teljes szívemből köszönök minden támogatást azoknak, akik hittek bennem, Svédországnak pedig az esélyt, amit megkaptam az indulással" - mondta Loreen a döntőt követő sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, a döntő előtt próbált minél kevesebbet gondolni az előadására.

Egy kérdése válaszolva felidézte, hogy a péntek esti főpróbán a produkció részét képező színpadi hóesésben véletlenül lenyelt egy hópelyhet, ami egy pillanatra gondot okozott számára, egyet köhögnie kellett, ami borzasztó érzés volt, de szerencsére gyorsan túllépett ezen.

Eurovíziós Dalfesztivál: 24. lett a Compact Disco
A vasárnap kora hajnalban kihirdetett végeredmény úgy alakult ki, hogy összeadták az egyes országok által adott kombinált (a nemzeti zsűrik értékelése és a tévénézők szavazatai alapján összeállt) pontszámokat. Az egyes országok által adott három legmagasabb pontszámot (8-10-12) a 42 országból bejelentkező szóvivők ismertették; a 7 ponttól egyesével lefelé következett a többi nemzeti pontszám.

A 2004-ben egy svédországi televíziós tehetségkutatón feltűnt Loreent már napokkal korábban a verseny legnagyobb esélyeseként emlegették, a Euphoria már a svéd és a finn slágerlistán is az első helyre került. Az énekesnő nagy átéléssel adta elő a popszámot, tánccal és performansszal kísérve.

A dalfesztivál történetében ötödször született svéd győzelem, az elsőt 1974-ban a később világhírűvé vált ABBA együttes aratta Waterloo című dalával. Loreen mögött a legnagyobb közönségkedvencnek számító, Oroszország Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski (Buranovói nagyik) és a Party For Everybody lett a második 259 ponttal, a szerb Zeljko Joksimovic pedig a harmadik (Nije ljubav stvar, A szerelem nem egy tárgy) 214 ponttal.

Az azeriek és a német eurovíziós stáb szervezése, a színpad, a látvány, a fény- és a hangtechnika egyaránt professzionális volt. A döntő alatt a zászlókat lobogtató rajongók ellepték a csarnokot, a sajtóközpontot és környékét.

A Magyarországot képviselő négytagú Compact Disco, amely a keddi elődöntőből jutott a fináléba, 19 ponttal a 24. helyen végzett Sound of Our Hearts című dalával. A Compact Disco - Walkó Csaba (ének), Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek), Pál Gábor (billentyűs hangszerek) és Sándor Attila (basszusgitár) - másodikként léptek színpadra, közvetlenül az első előadó, a brit Engelbert Humperdinck után, aki egyébként végül csak 25. lett.

A Sound of Our Hearts (Szíveink dallama) előadásában a színpadon Szakos Krisztián (gitár) és Wéber Helga (vokál) egészítette ki a csapatot. "Amit a színpadon nyújtottunk, az szerintünk hibátlan volt. Úgy érezzük, hogy az itteni próbákon és előadásokon folyamatosan fejlődött a produkció, mindenki láthatta a mi 3 percünket, a teljes műsort és a szavazást is. Köszönjük azt a rengeteg szeretetet, amit Magyarországról kaptunk" - mondta Lotfi Begi és Walkó Csaba az MTI-nek a Compact Disco szerepléséről.

A finálé előtt a kifejezetten az Eurovíziós Dalfesztivál esélyeivel foglalkozó Europrediction 2012 közvéleménykutatása - szintén svéd győzelem mellett - még a kilencedik helyre várta Magyarországot. Wolf Kati tavaly Düsseldorfban 22. lett What About My Dreams (Szerelem, miért múlsz?) című dalával.

Az éjszakai döntő látványos showműsorában több helyi híresség is fellépett, köztük volt például a Düsseldorfban tavaly győzedelmeskedő azeri duó, Ell Ú Nikki (Ell, vagyis Eldar Kasimov egyben a döntő egyik műsorvezetője is volt), és a Kristálycsarnokban vendégként jelen volt Lys Assia, az Eurovíziós Dalfesztivál első, 1956-os svájci győztese is.

A szombati fináléba a keddi és a csütörtöki elődöntőből jutott be tíz-tíz ország, hatan - az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, a rendező Azerbajdzsán, Spanyolország és Németország - automatikusan kerültek a döntőbe.

A helyszínen mintegy 20 ezer néző, világszerte 100-120 millió tévénéző követte az 57. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. Miután az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) által rendezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre, 2013. május 14. és 18. között Svédországban lesz az esemény.

Eddig 26 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké. A dalfesztivál eddigi győztesei között számos akkori vagy későbbi világsztár volt, köztük az olasz Gigliola Cinquetti (1964), a luxemburgi France Gall (1965), az osztrák Udo Jürgens (1966), a brit Lulu (1969), a svéd ABBA (1974), az ír Johnny Logan (1980, 1987), svájci színekben a kanadai Céline Dion (1988), az olasz Toto Cutugno (1990) vagy a brit Katrina and the Waves (1997).

Korábban:

Csúcsot dönthet a Compact Disco

Túlszárnyalná az eddigi legjobb magyar szereplést az Eurovíziós Dalfesztiválon a Magyarországot a szombati döntőben a Sound of Our Hearts című számmal képviselő Compact Disco.

"Az első célunk a döntőbe jutás volt, ezt elértük, most már látjuk a finálé teljes mezőnyét, és a csúcs az lenne számunkra, ha felülmúlnánk az eddigi legjobb magyar eredményt, vagyis harmadikak lennénk" - mondta Lotfi Begi.

Az Eurovíziós Dalfesztiválok eddigi történetében a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el 1994-ben, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet című dallal negyedik lett. Tavaly Wolf Kati Düsseldorfban a döntőben 22. lett What About My Dreams (Szerelem, miért múlsz) című dalával.

Több esélyese van a szombati döntőnek

A várakozások alapján a Svédországot képviselő Loreen Euphoria című dala, az Oroszországból érkezett udmurt nagymamák, a Buranovszkije Babuski Party For Everybody című produkciója, valamint az olasz Nina Zilli Líamore é femmina (Out of Love) című száma a legesélyesebb arra, hogy győzzön az 57. Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti bakui döntőjében, amelynek a magyar Compact Disco zenekar is résztvevője.

Az azeri fővárosban a Kaszpi-tenger partjára épített Kristálycsarnokban (Crystal Hall) mintegy 25 ezer ember, világszerte pedig 100-120 millió tévénéző fogja nyomon követni az 1956 óta minden évben zajló, és ezzel a világ legrégebben folyamatosan működő zenei fesztiválját.

Az első versenyt 1956-ban a svájci Luganóban szervezte meg az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU), akkor a mindössze hét indulóból a vendéglátó országot képviselő Lys Assia győzött Refrain című dalával. Lys Assiát Bakuba is meghívták, ott volt a második elődöntő sajtókonferenciáján. Svájci győzelem idén biztosan nem születik, hiszen az alpesi ország képviselője idén nem jutott a döntőbe, ahol 26 ország és dal versenyez egymással. Bakuban mindent megtesznek a dalfesztivál sikeréért.

Azerbajdzsán és fővárosa - köszönhetően az ország jelentős kőolaj- és földgázmezőiből származó bevételeknek - rohamléptekkel épül, fejlődik: modern városnegyedek, luxusszállodák, irodaházak nőnek ki a földből. Az Európa támogatását kereső, az emberi jogok helyzete ügyében azonban többször bírált azeri vezetés számára a verseny jó lehetőség annak bizonyítására, hogy az ország gond nélkül képes megrendezni egy ilyen nagyszabású eseményt.

A hírek szerint Azerbajdzsán a 2020-as nyári olimpia megrendezését is megpályázza. A fogadóirodák szerint a szombati döntő nagy esélyese a marokkói berber származású svéd énekesnő, Loreen, akinek Euphoria című versenydala igazi európai popsláger, a számot ráadásul a táncra jól felépített produkció kíséri a színpadon.

Szintén győzelmi reményekkel indulhat a döntőben a bakui közönség és az Eurovíziós Dalfesztiválhoz kapcsolódó rajongói klubok nagy kedvence, az Oroszországot képviselő Buranovszkije Babuski (Buranovói nagyik), amely orosz, udmurt és angol nyelven vegyesen adja elő a Party Fo Everybody című dalt.

A hat nagymama Oroszország Udmurt Köztársaságából érkezett Bakuba, az orosz nemzeti döntőben az Eurovíziós Dalfesztivál négy évvel ezelőtti győztesét, Gyima Bilant is megelőzték. A legidősebb közülük 77 éves, a színpadon egy kemence előtt énekelnek, táncolnak és süteményt sütnek. A legesélyesebbek közé tartozik még Nina Zilli olasz énekesnő, akinek Líamore é femmina (Out of Love) című dala mögött egy nemzetközi szerzőcsapat áll.

A négytagú, a bakui produkcióban még egy zenésszel és egy vokalistával kiegészülő Compact Disco nagy népszerűséget vívott ki az azeri fővárosban, nemcsak a Sound of Our Hearts (Szíveink dallama) című modern elektronikus dallal, hanem szimpatikus magatartásával is. Tavaly Wolf Kati és a What About My Dreams (Szerelem, miért múlsz) a 22. helyen végzett a düsseldorfi döntőben, idén a Compact Disco ezt akár felül is múlhatja.

A 42 indulóból a döntő 26-os mezőnye úgy alakult ki, hogy a keddi és a csütörtöki elődöntőből tíz-tíz ország jutott be. Kedden került a fináléba a Compact Disco, akárcsak az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, az orosz Buranovszkije Babuski, a moldovai Pasha Parfeny, valamint az ír ikerpár, a Jedward.

Csütörtökön lett döntős a litván Donny Montell, a bosnyák Maya Sar, az észt Ott Lepland, a norvég Tooji, a svéd Loreen, a török Can Bonomo, a máltai Kurt Calleja, a macedón Kaliopi, a szerb Zeljko Joksimovic és az ukrán Gaitana. Kiemeltként eleve a finálé tagja az Egyesült Királyság (Engelbert Humperdinck Love Will Set You Free című dalával), Franciaország (Anggun Echo - You And I), Olaszország (a már említett Nina Zilli), Azerbajdzsán (Sabina Babayeva - When The Music Dies), Spanyolország (Pastora Soler - Stay With Me) és Németország (Roman Lob - Standing Still). A döntőben fellépő 26 előadóra már a péntek esti főpróba után szavazott az induló 42 ország öt-ötfős szakmai zsűrije, ám ennek eredményét titokban tartják.

A végső pontszámba a zsűriké 50 százalékban számít bele, a másik 50 százalékot a televíziónézők voksai adják: ők a szombat esti élő adásban az utolsó dal elhangzása után 15 percen át szavazhatnak, saját országuk fellépőjére azonban nem.

Az összesített kombinált pontszám úgy alakul ki, hogy a 42 országból bejelentkező egy-egy szóvivő (Magyarországról Novodomszky Éva) ismerteti a nemzeti voksokat: a legmagasabb pontszám a 12, utána 10, 8, majd egyesével lefelé következnek. Aki a legtöbb pontot kapja, az nyeri a dalfesztivált; a győztes a végén újra elénekli dalát. A verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell Ú Nikki nyert Running Scared című dalával. A Magyar Televízió élőben közvetíti a döntőt a helyszínről.

Jön a finálé

Ma rendezik az azeri fővárosban az 57. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, amelyben 26 ország előadója lép színpadra, köztük másodikként a magyar Compact Disco Sound of Our Hearts című dalával.

A fináléban a bakui Kristálycsarnokban (Crystal Hall) elsőként az Egyesült Királyságot képviselő sztár, Engelbert Humperdinck adja elő dalát, utána következik a Compact Disco, amely a keddi elődöntőből került a döntő 26-os mezőnyébe.

A további döntős országok: Albánia, Litvánia, Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Izland, Ciprus, Franciaország, Olaszország, Észtország, Norvégia, Azerbajdzsán, Románia, Dánia, Görögország, Svédország, Törökország, Spanyolország, Németország, Málta, Macedónia, Írország, Szerbia, Ukrajna és Moldova.

A pontszámokat az egyes országok nemzeti zsűrijének szavazata, valamint a tévénézők által az utolsó dal elhangzását követő 15 percben leadott telefonos/sms-es voksok által kombinált eredmény adja ki (saját országra nem lehet szavazni). A verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell Ú Nikki nyert Running Scared című dalával. A Magyar Televízió élőben közvetíti a döntőt a helyszínről.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. calico 2012. június 01. 09:45
  „36. GD 2012.05.28. 18:00
  Ott a pont! Veresegyházi Asszonykórus Reissue, vendégszólistának meghívni Uhrin Benedeket! Egyébiránt
  azt is szeretném hallani, hogyan szól MOST a Compact Disco tangjainak szíve!”
 • 37. Hyppolit 2012. május 28. 21:33
  „A Compact Disco zenekar szerintem eddig elég ismeretlen volt, és a fesztiváltól függetlenül az is marad. Korrábbi kommentem ben azt írtam, meglepődnék, ha az első tízben benne lenne, mivel ez a stílus, amit most erőltetnek, Britanniában már tíz éve lefutott, magyarán ciki. Olyan mint ma itt egy pl. Modern Talking hangzás. Akik bejuttatták őket, azoknak is "gratula". Szomorú, hogy kis hazánkban még mindig nem a teljesítmény alapján döntenek, ezért nincs ma egy valamirevaló sztárunk. Kultúr-celebünk, az igen. De sajnos anno-anno pl. egy Syrius együttes is ezért szorult "háttérbe", őket külföldre ki sem engedték hasonló lehetőségnél. Súlyos, hogy nem változik semmi sem...”
 • 36. GD 2012. május 28. 18:00
  „Az orosz anyókák második helyén felbuzdulva szerintem jövőre indítsuk a Veresegyházi Asszonykórust.”
 • 35. samuelaba 2012. május 28. 11:46
  „Már a magyar kiválasztáson éreztem, nem lesz nagyobb siker mint az előző évi. Néha azokra is jó lenne szavazni akik kiválasztják az idulót/indulókat!”
 • 34. józanparaszt 2012. május 28. 11:41
  „igénytelen tömegtermék mind...”
 • 33. Cloeon_dipterum 2012. május 28. 10:55
  „Simán nyerhettek volna a zenéjükkel. Nincs sok alapja a rangsorolásnak.”
 • 32. bojtár 2012. május 28. 09:10
  „mi az a comapk disco vagy mi a tököm?”
 • 31. cseppek 2012. május 28. 08:04
  „BsBe
  Nem gondolkodsz ezen egy kicsit többet a kelleténél? Azerbajdzsánt annyira imádják világszerte, hogy tavaly ő nyert? Meg pár éve volt ukrán meg orosz győztes is. Na ők sem a nagy európai szimpátia okán nyerhettek. Inkább politika, pénz a döntő.

  Amúgy a jövő generáció miatt nem érdemes aggódni. A fiatalok többsége már rég nincs az országban...akik még itt vannak sem terveznek hosszútávra. Az öregek meg falják csak fel egymást a nagy gyűlöletükkel...”
 • 30. BsBe 2012. május 28. 06:55
  „Idézet és másik cikkből: (nem én írtam, de teljes mértékben egyetértek vele
  "Valamin talán el kellene gondolkodnunk. Lehet, hogy nem a dalokkal van baj. Lehet, hogy velünk, magyarokkal. Nem nagyon rajonganak értünk, ez most már elég nyilvánvaló, noha mi szeretjük abban az illúzióban ringatni magunkat, hogy kiváló kvalitásainkat mindenütt elismerik, barátságos, nyitott "lelkületünk" szimpátiát vált ki világszerte.

  Hát úgy néz ki, ez sajnos nincs így. Meg kellene keresni az okokat és változtatni azokon.

  Sajnos attól tartok, nem ez fog következni. A sértődöttségre nagyobb esélyt látok, s természetesen annak következményei tovább rontják majd a helyzetünket. Nyilvánvaló, hogy egy önértékelés, a kialakult Magyarország-kép megvitatása a hazai közéletben még akkor sem hozna gyors változást, ha konszenzus jönne létre a változás szükségességét illetően. (Nem fog...) Jövőre se mi nyerjük a dalfesztivált - ha ezek után egyáltalán elindulunk azon...

  De ezt a fajta gondolkodást nem lehet megspórolni. Az országban élők jövőjéről van szó, gyermekeink, unokáink életlehetőségeiről az egyre jobban egymásba fonódó európai országok környezetében.”
 • 29. Mankapunka 2012. május 28. 00:13
  „OCC

  Elárulod,mi értelme van mindig más névvel irogatni??? Kíváncsiságból.”
 • 28. amorta 2012. május 27. 20:17
  „Gratulálok a 24-ik helyhez,a tudásotokhoz képest nagyon előkelő helyen végeztetek.”
 • 27. OCC 2012. május 27. 18:11
  „14. ekkenekepen 2012.05.27. 09:28 !

  Jézusom..
  Sok hülyeséget írtak már, de ezzel téged sem lehet felülmúlni vagy 10 évig.
  Wolf Kati??
  Compact Disco-t sem szeretem, de jóval igényesebb zene, tény hogy nem a ruszki nagymamákkal kellett volna egy kalap alá venni, meg egyáltalán Eurovizió dalfesztre sem küldtem volna....”
 • 26. talor 2012. május 27. 17:14
  „*Disconak”
 • 25. talor 2012. május 27. 16:40
  „Primax!

  Így több pontja lett a Compact Disco, viszont a lényegen nem változtat...”
 • 24. Axl.Bundy 2012. május 27. 16:30
  „Ez is csak politika...”
 • 23. TNA85 2012. május 27. 15:22
  „Egyetértek Cseppekkel. Javaslom, hogy aki jövőre magyar színekben indul ezen a "Szavazz a szomszédodra" politikai vetélkedőn, készüljön egy másik dalszöveggel is, amit kizárólag a döntőben adna elő (csak a zene playback, az ének nem). Nem kell nagy balhét csinálni, csak legyen pár utalás arra, hogy bizonyos országok előadhatnak bármilyen zseniális produkciót (nem feltétlenül a Compact Discora gondolok), esélytelen, hogy magas pontszámot érjenek el.”
 • 22. cseppek 2012. május 27. 13:29
  „Az egész mezőnyben egyetlen produkció volt eredeti, a montenegrói euro neuro. Jellemzően az első elődőntőben is majdnem utolsó lett. Ha így vesszük, ebben a versenyben nyerni szégyen, nem utolsónak lenni.

  Kimaradni nem kéne belőle a jövőben, inkább hü..ére kell venni őket és ennek megfelelő produkciót küldeni.

  Amúgy nem volt rossz a CD, csak az volt gáz, hogy úgy sütött belőlük a megfelelési kényszer.”
 • 21. Mankapunka 2012. május 27. 13:02
  „Érdekes,az előző cikknél lehurrogtak párunkat,most meg megy a leszólás a műsorról.

  Ilyenkor hol vannak azok az emberek. Ilyen girhes lenne az ide irogatók többsége,hogy nem meri a felvállalni az előző írásait???

  Ezek nevelnek gyereket is néha napján.”
 • 20. Babybogyo86 2012. május 27. 12:34
  „ekkenekepen! Szerintem tetováld a homlokodra a Wolf Katit, mindenkinek ez lesz a legjobb.”
 • 19. pityus 2012. május 27. 12:30
  „Magyarországról teljesen mindegy,hogy ki indul nem szeretnek bennünket sehol!!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonverette férjét egy bányában, hogy kártérítést kapjon

Csak azért ment férjhez egy nő Kínában, hogy aztán agyonveresse párját egy bányában, és üzemi… Tovább olvasom