Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Eurovíziós Dalfesztivál - Önnek melyik magyar produkció a kedvence?

Jövő májusban ismét az m1 közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált; az ezen induló magyar dal kiválasztására 2012 januárjában és februárjában nemzeti dalversenyt rendeznek - jelentette be Cserháti Ágnes szóvivő az MTVA és az MTV Zrt. csütörtöki közös sajtótájékoztatóján Budapesten.
"A dalokat december 20-ig várjuk a szerzőktől. A beérkezett számokból egy kibővített szakmai zsűri tizenhatot választ ki, majd a nemzeti dalverseny két elődöntőjében, majd döntőjében showműsorban dől el, hogy mely dal képviseli Magyarországot a jövő májusi Eurovíziós Dalfesztiválon. A győztesről a zsűri és a közönség szavazatai együttesen határoznak" - mondta Szilágyi Adrienne, az MTVA szórakoztató osztályának főszerkesztő-helyettese.

Az 57. Eurovíziós Dalfesztivált 2012. május 22. és 26. között rendezik az azeri fővárosban, Bakuban. Az idei düsseldorfi versenyen a magyar induló, Wolf Kati a Szerelem, miért múlsz? (What about my dreams?) című dallal a 22. helyen végzett. Az énekesnő személyesen is jelen volt a csütörtöki sajtótájékoztatón, akárcsak a korábbi magyar indulók közül Bayer Friderika és a VIP együttes, de eljött az eseményre Tóth Gabi is.

Mint elhangzott, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a dalfesztivált.

"A magyar közmédia jövőre tizenkettedik alkalommal közvetíti a versenyt a legjobbnak ítélt magyar dallal. Reméljük, a december 20-i határidőig az ország könnyűzenei életének kiemelkedő dalszerzői, valamint a még ismeretlen komponisták egyaránt elküldik számaikat. A közmédia ebben az ügyben is egyesíteni fogja anyagi, szellemi és technikai erejét" - fogalmazott Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettese.

A versenyt az MR2-Petőfi Rádió is támogatja majd, bemutatja a dalokat, azok előadóit. A szerzőknek kiírt pályázati felhívás a www.hirado.hu portálon található meg.

Rákay Philip, az m1 és az m2 intendánsa felidézte: idén tavasszal az utolsó pillanatban dőlt el, hogy a Magyar Televízió dalt tud indítani az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezért nem volt idő a szélesebb körű kiválasztásra, így egy belső folyamat során döntöttek a Wolf Kati által énekelt dal mellett. Hozzátette: az előzmények ellenére jó döntés született, a dalt összefogás kísérte az egész országban.

"Wolf Kati döntőbeli szereplését 1,6 millió ember nézte az m1 képernyőin, egész Európában pedig mintegy 80-100 millió néző követte a verseny eseményeit" - fűzte hozzá Rákay Philip.

A jövő évi, 57. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Azerbajdzsán és a helyi közszolgálati televízió, mert idén egy azeri duó, Ell és Niki győzött Running Scared című dalával Düsseldorfban.

Magyar indulók a fesztiválokon

Először 1993-ban próbálkoztunk részvétellel az Eurovíziós Dalfesztiválon. A magyar versenyzőnek, Szulák Andreának selejtezőn kellett részt vennie, ám onnan nem jutott tovább az Árva reggel című dal.


1994-ben viszont emlékezetes produkcióval rukkolt elő Magyarország. Bayer Friderika a Kinek mondjam el vétkeimet című dalt (Jenei Szilveszter szerzeményét) énekelte el, amellyel negyedik helyen végzett az versenyen.


A sikert kudarc követte 1995-ben, a Szigeti Csaba által előadott Új név a régi ház falán című dal mindössze három pontot kapott, és így Magyarország a 22., utolsó előtti lett.1996-ban - a házigazda Norvégia kivételével - mindegyik országnak részt kellett vennie egy előválogatón. A 29 dalból az első 22 jutott tovább. Delhusa Gjon Fortuna című dalával holtversenyben végzett Finnországgal a 22. helyen, de végül Finnország kapta az utolsó továbbjutó helyet, így Magyarország 1993-hoz hasonlóan nem vehetett részt a nemzetközi döntőn.


A kudarc után a következő próbálkozás 1997-ben történt, a V.I.P. együttes Miért kell, hogy elmenj? című dala a 12. lett. 


A következő évben Charlie a A holnap már nem lesz szomorú ismét kudarcot hozott; 4 ponttal, és az elért 23. helyezéssel (a 25 indulóból) ez eddig Magyarország legrosszabb helyezése a Dalfesztivál döntőinek történetében.


Charlie szereplését követően Magyarország sokáig nem indult a Dalfesztiválon, egészen a NOX 2005-ös nevezéséig. Ők Forogj, világ! című dalukkal az első indulók voltak, akiknek a 2004-ben bevezetett elődöntőben is meg kellett küzdeniük a közönség kegyeiért a döntőbe jutáshoz. A döntőbe az elődöntőből 167 ponttal, 5.-ként jutottak tovább, a döntőben 97 ponttal ismét a 12. pozíciót hozták el Magyarországnak.


2006-ban nem volt magyar induló, pénzügyi okok miatt. 2007-ben, mint az Év Felfedezettje kategória győztese a Fonogram Díjátadón Rúzsa Magdi képviselte Magyarországot a Helsinkiben tartott Dalversenyen. Rúzsa Magdi a korábbi magyar fellépőkkel ellentétben angolul adta elő dalát. Az Unsubstantial Blues (magyarul Aprócska Blues) című dala az elődöntőből 224 ponttal, a későbbi győztes Szerbia mögött másodikként jutott tovább, a döntőben 128 ponttal a 9. helyet érte el.2008-ban a Magyar Televízió nemzeti döntő keretében választotta ki az országot képviselő énekest, és ebbe telefonos szavazással a nézőket is bevonta. A győztes Csézy lett, egy addig kevésbé ismert énekesnő, Szívverés című dalával. A dal szerzője Rakonczai Viktor maga is részt vett már Eurovízión, a V.I.P. együttes tagjaként. Csézy a második elődöntőben szerepelt, de nem sikerült továbbjutnia a döntőbe.


2009-ben Ádok Zoltán volt a magyar tévé jelöltje, Dance with Me dalával nem sikerült kivívnia a továbbjutást.2011-ben hazánkat Wolf Kati képviselte a What About My Dreams? című dallal, és a döntőben a 22. helyet szerezte meg.


A jövő évi bakui fesztiválon olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok hossza legfeljebb három perc lehet.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg. A versenyen, amelyet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervez, idén 43 ország képviselői vettek részt. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stevie Wonder táncversenyen indul

Az amerikai Dancing with the Stars című műsorban vállalt szerepet a lengendás vak zenész. Tovább olvasom