Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Eurovízió - A Dal: ByeAlex súghat a közönségnek - interjú

Szombaton újra indul A Dal az M1-en, a dalválasztó műsor győztese képviselheti hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Dániában. Tavaly ByeAlex a Kedvesemmel az előkelő tizedik helyet szerezte meg Svédországban. Az előadó idén digitális kommentátorként vesz részt a hazai show-ban. Hogy ez pontosan mit jelent, arról is beszélt interjúnkban.

– Idén újra szól A Dal. A tavalyi győzelem, a sikeres eurovíziós szereplés után milyen érzései vannak a műsorral kapcsolatban?
– A dal egy elég fontos történés volt az életemben, az elmúlt évben a műsor összefonódott a nevemmel. Most, hogy számomra nincs tétje a versenynek, teljesen más, sokkal szórakoztatóbb lesz részt venni benne. Digitális kommentátorként az a feladatom, hogy véleményezzem a dalokat, minden adásban lesz bejelentkezésem, az online felületeken kommunikálok a közönséggel. Olyan előadó vagyok, aki egyébként is rendszeresen blogol, használja a Facebookot.

Fotó: Hamarits Zsolt
ByeAlex - Fotó: Hamarits Zsolt

– A korábbi műsorokban a zsűriben kapott helyet az előző évi győztes. Arról nem volt szó, hogy a sorozat idén is folytatódjon?
– Nem is gondolkodtam ezen, tudtam, hogy majd keresnek, valami lesz. Elmondták a kommentátori szerep lényegét, mire időt kértem, pró és kontra mérlegeltem. Pár nap múlva jeleztem, hogy vállalom a feladatot. Jobb is, hogy nem kell pontoznom, nem rajtam múlik a döntés. Legfeljebb csak súghatok a közönségnek, bár ahogyan tavaly tapasztaltam, nem annyira befolyásolhatók. Ha így lenne, valószínűleg nem én nyertem volna.

– Tagja volt az előválogató csapatnak, mire figyelt egy-egy dalnál?
– Félre kellett tennem az ízlésemet. Többféle szempontot mérlegeltem, hiszen egy közel tízmilliós országban sokféle ember sokféle stílust szeret. Nyilvánvalóan alap volt, hogy a dalszöveg ne legyen trágár, ne legyen sértő.

– Dalversenyről beszélünk, de az előadó szerepe is mérhetetlenül fontos, feléjük mi az elvárása?
– Akit a színpadon látok, annak azonosulnia kell a dallal, akkor is, ha nem ő írta a szövegét. Adja el a számot, ne olyan legyen, mintha egy ipari futószalagon termelt dalt énekelne. Őszinte legyen és kell hogy valami megfogjon benne. Nem a profizmus a lényeg, az majd később jön.

– Előzetesen összeállított egy top 10-es listát. Ennek kapcsán több cikk is arról szólt, hogy konfliktusa lett két előadóval, akiknek dalai kimaradtak. Mennyire nevezhetjük ezeket komoly összetűzésnek?
– Nem került a listámra a Belmondó – harminc dalból harmincat nyilván nem tehetek bele. De az énekessel, Czutor Zoltánnal azóta már beszéltem, baráti a kapcsolat. Zolinak van egy olyan szófordulata, hogy „nincs az a nézeteltérés, amit ne lehetne verekedéssel elintézni". Inkább poénról volt itt szó. Gájer Bálint daláról sem mondtam semmi rosszat, csak annyit, hogy nem az én műfajom, így nehezen tudom megítélni az értékeit. Ezt ő zokon vette, a Facebook-oldalán elindult a kommentelés, a pocskondiázásom. Erre reagáltam. Utólag vele is megbeszéltük a történteket, mert mégiscsak egy műsorban szerepelünk majd, a véleményeimet pedig tényleg nem rosszindulatból írom.

Fotó: Hamarits Zsolt
Fotó: Hamarits Zsolt

– Megjelent az első nagylemeze, a Szörpoholista. Milyen volt a fogadtatás, visszhang?
– A média nem nagyon írt róla, két kritikának nevezhető valami jelent meg, amikben azt kifogásolták, hogy több műfaj keveredik a lemezen. Ez a jövőben sem fog megváltozni. Annak idején volt rockzenekarom, de pont azért kezdtem el ByeAlexet, hogy azt játsszam és olyan stílusban, ami eszembe jut. Akik szeretik a zenémet, mondták, hogy tök jó az album és pont az az előnye, hogy nem egyhangú, nem egy hullámon indul el.

– Az „Az én rózsám" című dal számomra kiemelkedik az albumból, népdalos hangzása, szövege egészen különleges. Ebben a stílusban lesz folytatás?
– Lehet, hogy beveszem a koncepcióba. Népdalszerű, modern hangzás, egyfajta siratóéneknek is mondható. Ha idén versenyeznék A dalban, biztosan ezzel pályáztam volna.

– Első könyve tavasszal jelenik majd, miről szól?
– Jelenleg is „íródás alatt" a regény, május a határidő. Szókimondó, pimasz könyv lesz, nem tartok szem előtt tabukat. A főszereplőt Özsébnek hívják, aki úgy ébred fel, hogy ma öngyilkos lesz. A történet az utolsó napjáról szól, teret kap a filozófia, az Istennel való kapcsolat. Sőt, erotikus részletek is lesznek benne, lehet, ki kell majd tenni a 18-as karikát…


A Dal első elődöntője szombaton kezdődik az M1-en, a hat megyei versenyző közül Cserpes Laura, Hien és Marge lép színpadra.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jött be a hálószerű ruha a biciklistának

A Tour bajnoka brutálisan leégett egy edzés közben. Tovább olvasom