Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

EU-elnökség - Magyar Filmtavasz

A Magyar-Lengyel Barátság Napja hivatalos programjához kapcsolódva szerdán Poznanban ünnepélyesen megnyitják a 9. Magyar Filmtavaszt és elindul a Báthory expressz nevű kulturkamion a 10. születésnapját ünneplő civil alapítvány, a Krakkói Magyar Centrum szervezésében.

Öt magyar játékfilmet és öt animációs alkotást mutatnak be Lengyelország hét nagyvárosában szerdától április 20-ig.

Látható lesz Tóth Barnabás Rózsaszín sajt, Szabó Simon Papírrepülők, Groó Diana Vespa, Dömötör Tamás Czukor Show és Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című műve, valamint öt animációs film - mondta el az MTI-nek Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar Centrum vezetője. A poznani megnyitón a magyar filmesek közül ott lesz Angelusz Iván és Csáky Attila producer, valamint Pálffy Tibor színművész, aki Hajdu Szabolcs filmjében játszik. A Krakkói Magyar Centrum gyűjtést kezdeményezett a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére a lengyel lakosság körében. Az adományokat Poznanban adják át a devecseri polgármesteri hivatal képviselőjének.

Az akciót hasonló magyar társadalmi megmozdulás követte a lengyel kormánygép szmolenszki katasztrófája után, amikor több mint ezer magyar részvétnyilvánító bejegyzést gyűjtöttek össze a krakkói centrum honlapján - emlékezett Pászt Patrícia. Szerdán indul ugyancsak Poznanból a két országot évtizedeken keresztül összekötő nemzetközi gyorsvonat, a Báthory expressz ezúttal mint kulturkamion, hogy öt magyar és tíz lengyel nagyváros érintésével Varsóba érkezzen június 30-ára arra az eseményre, amikor Lengyelország átveszi Magyarországtól az EU soros elnöki tisztét.

A kisteherautó utasai tíz lengyel és öt magyar nagyvárosban a helybéliektől történeteket, fotókat, tárgyakat gyűjtenek. A 30 napos, 2800 kilométer hosszú útról filmet is készítenek, majd az akció végén a szervezők kiállításon mutatják be az emlékeket mindkét országban. Az eseményt az internet közösségi oldalain párhuzamosan zajló webkampány és virtuális művészeti bemutatók kísérik, s ezek a legfiatalabb lengyel és magyar korosztályt célozzák meg, olyan fiatalokat, akiknek nem volt eddig kapcsolata a magyar, illetve a lengyel történelemmel, kultúrával - fejtette ki a Krakkói Magyar Centrum alapító-vezetője. A centrum szervezésében a Liszt-év alkalmából Rostetter Szilveszter, a veszprémi Árpádházi Szent Margit plébániatemplom orgonistája - minden ellenszolgáltatás nélkül - előadja a zeneszerző összes orgonaművét Krakkó, Tyniec és Bytom templomaiban május 8. és június 30. között - tette hozzá Pászt Patrícia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglőtték a népszerű hiphopsztárt!

Meglőtték Wyclef Jeant a vasárnapi haiti elnökválasztás előestéjén - közölte az énekes szóvivőjére… Tovább olvasom