Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Esőveszély a trónörökösi esküvő napján

A korábban valószínűsített szép tavaszi idő helyett most már egyre inkább esőt jósolnak a szakértők Vilmos brit trónörökös és menyasszonya, Kate Middleton pénteki esküvőjére.
A fiatal herceg és polgári származású barátnője eljegyzését tavaly novemberben jelentették be, az esküvő április 29-én lesz a londoni Westminster-apátságban.

A keddi előrejelzések felhős, hűvös, szeles időt jósolnak a jeles napra - és 60-70 százalékos eséllyel záporokat is. A brit meteorológiai intézet prognózisa szerint 17 fok körüli csúcshőmérséklet várható pénteken, de a menyegzőt az utcán ünneplő milliók - köztük a hagyományos utcabálok részvevői - ennél jóval hűvösebbet éreznek majd az előrejelzésben szintén szereplő, csípős északkeleti szélben.

Különleges balszerencse lenne, ha a pénteki trónörökösi esküvőt elmosná az eső, mivel Nagy-Britannia egészen eddig nyárias áprilist élvezhetett: a négynapos húsvéti hétvégén, verőfényes napsütésben 30 fokot megközelítő hőmérsékleteket mértek. A statisztikák szerint ez volt az utóbbi 62 év legmelegebb áprilisi hétvégéje.

Tavaly április 29-én, ugyancsak ragyogó napsütésben 19,5 fok volt a napi csúcshőmérséklet a Westminster-apátság környékén, a legutóbbi húsz év átlagában pedig mindössze 2,6 milliméternyi csapadék jellemző erre a napra. A kedden érvényes előrejelzés szerint azonban a dél-angliai országrészeket napok óta meleg nyárias napsütésben fürdető magasnyomású anticiklon péntekre néhány száz kilométerrel északabbra húzódik, és a helyébe hűvös, nedves légtömegek érkeznek a britek által egyébként is hagyományos gyanakvással szemlélt kontinens felől.

Az időjárás a logisztikai tervekbe is beleszólhat. Vilmos és Kate - immár házaspárként - az alapeseti, vagyis szép időre kidolgozott forgatókönyv szerint az 1902-ben gyártott, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtatna az apátságból a Buckingham-palotához. A díszes járművet Viktória királynő fia, VII. Eduárd király koronázási ceremóniájára készítették. Károly walesi herceg - Vilmos édesapja - és Diana hercegnő is ezzel a hintóval távozott a Szent Pál székesegyházból, 1981 júliusában tartott világraszóló esküvőjükről.

Ha azonban valóra válik a rossz időt jósló előrejelzés, Vilmost és feleségét az 1881-ben készült híres - és zárt - üveghintó, a Glass Coach szállítja majd a Westminsterből a királyi család első számú londoni rezidenciájára az esküvői szertartás után. Diana hercegnő - Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja - ezen a hintón érkezett csaknem harminc évvel ezelőtti menyegzőjére a Szent Pál-katedrálishoz.

Vilmos állítólag annak ellenére ragaszkodott a tavaszi esküvőhöz, hogy figyelmeztették: a brit időjárás ilyenkor különösen kiszámíthatatlan, és ha rossz idő lesz, az csak megerősítheti az "esős Nagy-Britanniáról" kialakult közvélekedést. Nem lenne túl jó reklámja a brit turizmusnak, ha a trónörökösi esküvőt elmosná az eső, az események közvetítését ugyanis - óvatos becslések szerint - kétmilliárd tévénéző kíséri majd figyelemmel világszerte.

Vilmos herceg azonban a keddi Daily Mail értesülése szerint azzal érvelt, hogy nagymamája és nagypapája, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg 1953-as esküvőjén is szakadt az eső, jóllehet a nagyszülők egy júniusi napon házasodtak össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királyi családi esküvők Európában az elmúlt évtizedben

Vilmos herceg, brit trónörökös április 29-én Londonban feleségül veszi Kate Middletont. Néhány… Tovább olvasom