Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Esés és nem ütés okozta a halált

A több mint fél éve Ausztráliában elhunyt Nagy András agysérülése végzetes volt, a világon sehol nem tudták volna megmenteni a sportolót.

Nagy András szülei nemrég kapták meg fiuk halotti iratait és orvosi papírjait – a CT-leletek maradtak számukra, amelyekből nyomon tudják követni a győri bokszoló utolsó napjait. Dr. Skaliczky Zoltán idegsebész főorvos segített értelmezni a felvételeket. Az orvosi leletek arra utalnak, hogy András sérülését nem egy bokszolótárstól kapott ütés okozta, hanem hanyatt vágódott, s így kezdődött a vérzés az agyban. Az egyik verzió szerint a fiatalembert – hiába volt fejvédőben – társa állcsúcson találta, emiatt András teljes eszméletvesztéssel, magatehetetlenül vágódott hanyatt... 

Dr. Skaliczky Zoltán idegsebész Nagy András CT-jével. Fotó: Bertleff András
Dr. Skaliczky Zoltán idegsebész Nagy András CT-jével. Fotó: Bertleff AndrásA közelmúltban érkeztek meg Ausztráliából a fiatal sportoló orvosi felvételei, illetve a halála utáni boncolási jegyzőkönyv. A családnak portálunk kérésére dr. Skaliczky Zoltán, a győri Petz-kórház idegsebészeti osztályának vezető főorvosa segített értelmezni és megérteni, milyen sérülést szenvedett András, s hogyan próbálták az ausztrál orvosok visszafordítani az agyban elinduló végzetes folyamatot.

Amit a legelején le kell szögezni: nyilvánvalóan nem az orvostudomány feladata megállapítani, hogy a bokszoló valóban kiesett-e a ringből, amikor a fejét beverte, vagy a sérülést a köteleken belül szerezte. A halottkém és a boncolást végző ausztrál professzor az agysérülés tényét állapította meg; Skaliczky doktor is ezt tudta elemezni a hozzátartozóknak.

A cikk bővebben a Kisalföld napilapban olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márai Sándor-kiállítás Caracasban

Dél-Amerika negyedik országába, Venezuelába érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Márai Sándor… Tovább olvasom