Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Érték-e még a szüzesség?

Bizonyos országokban ma is ˝hátraarchoz˝ vezethet, ha kiderül: az ara nem szűz.

A médiából ellenben ömlenek a hírek: melyik sztár mikor veszítette el, a tinik gyakran cikinek érzik, hogy még nem csatlakoztak a szexuálisan beavatottak táborához. Érték-e még a szüzesség? Ennek jártunk utána.

A szüzesség mindig is inkább a női nemnél volt presztízs, ami evolúciós okokra vezethető vissza. A férfi akkor lehet biztos benne, hogy felesége valóban az ő utódját hozza világra, ha párja csakis vele áll szexuális kapcsolatban. Ma is más a lányos és a fiús apukák hozzáállása. A fiúknál a férfivá válás fontos epizódjának tartották – és tartják sokan ma is – az ártatlanság elvesztését. Ha azonban a tinédzser lány érkezik a hírrel, inkább harag vagy pánik a reakció.


Szigorúbban a lánygyermekkel

A szórakozással kapcsolatban is az a tapasztalat, hogy szigorúbban fogják a lánygyermekeket – mégis, manapság olykor még furcsállják is a fiatalok, ha mások nem falják az ellenkező nemet. Serdült Orsolyát is kritizálták, amikor kiderült, hogy egész életében egy férfival volt: első nagy gyerekkori szerelmével.

Serdült Orsolya
Serdült Orsolya

– Nem arról van szó, hogy az ember tartogassa a szüzességét, de szép dolognak tartom, ha megvárja vele az igazit. Akkor veszíti el, amikor fülig szerelmes, és úgy érzi, a nagy ő-vel találkozott – magyarázta a 2009-es Miss World Hungary, amikor feltettük a kérdést: érték-e még a szüzesség? – Ha az ember igazán szerelmes, eltörpül a fájdalom, nem számít, hogy nem tudja pontosan, mit kell tenni.


A szüzesség kincs

Dr. Beliczay Zsuzsa szexológus a szépségkirálynőnek adott igazat: a szüzesség igenis kincs ma is. Nem arról van szó, hogy várni kell a házasságig, ám nemcsak testileg, lelkileg is meg kell érni az első szeretkezéshez. – Ez egyszeri és megismételhetetlen alkalom, nem érdemes azért megtenni, mert a barátok már túlestek rajta. Később szexuális zavar is lehet az elsietett, rossz élmény következménye – világított rá a szakember, aki úgy tapasztalta: ma már elértéktelenedett a szüzesség. ˝Nem olyan nagy cucc˝ elveszíteni 14–15 évesen: a szülők és a tinik között mintha nem egy-, hanem háromgenerációnyi különbség lenne ebből a szempontból.


A nők trükkjei

Azért felesleges azt hinni, mindenki szende szűzként ment férjhez az elmúlt évszázadokban. Már a régi idők nőinek is megvoltak a maguk trükkjei, hogyan hitessék el újdonsült férjükkel: ő volt az első. Ilyen volt a nászágyba rejtett véres hús, a lepedőre öntött csirkevér – ma nőgyógyász ˝stoppolhatja meg˝ a nem létező szűzhártyát.


Hagyománytartó közösségek

Itthon a vallásos családok mellett a hagyományt tartó roma közösségekben fektetnek nagy hangsúlyt a nők szüzességére. – Nyolcan voltunk testvérek, abból öt lány. Édesanyám mindig azt mondta: nagyon szegények vagytok, gyermekeim, egyetlen vagyonotok a tisztességetek! – emlékezett Bangó Margit Kossuth-díjas nótaénekes. Hozzátette: a roma férfinak az a legnagyobb érték, ha tudja, hogy tisztességes lányt vesz el.

Bangó Margit
Bangó Margit

Csak azzal szabad intim kapcsolatba kerülni, akiről tudjuk, hogy elvesz feleségül – a művésznő erre intette saját lányát, unokáit is. – A mai napig tartja magát a hagyomány, hogy a lány érintetlenül menjen férjhez, és én ezt szép dolognak tartom. Úgy gondolom: a szüzesség nemes ajándék a férfinak – véli a neves énekes, aki szerint a mai fiataloknál gyakran nincs szerelem, udvarlás, romantika. Találkoznak a diszkóban, és már viszik is a lányokat, akik később, érett nőként tudják csak felfogni a szüzesség értékét.


Legyen ajándék

A szexológus szakember is úgy tartja: az első alkalom legyen ajándék annak, akit nagyon szeretünk, még akkor is, ha az ˝csak˝ egy tiniszerelem. Persze férjet, feleséget ne feltétlenül az első kapcsolatban keressünk – meg kell tanulni a partnerkapcsolatot is, és ez nem egyéjszakás kalandokat, hetente más fiút jelent.


Szüzességi fogadalom

A szüzességi fogadalom intézményét 1993-ban a Déli Baptista Gyűlés hozta vissza a gyakorlatba az Egyesült Államokban. A konzervatív és/vagy vallásos fiatalok körében népszerű a ˝Maradj tiszta!˝ mozgalom, amelynek lényege, hogy hívei megőrzik szüzességüket leendő házastársuk számára. A mozgalomban részt vevő fiatalok gyűrűt viselnek, amellyel a világ számára is kinyilvánítják szándékukat, a weben pedig számos oldalon támogatják egymást. A szűzies mozgalomhoz sztárok is csatlakoztak, például a Jonas Brothers nevű tinizenekar tagjai.


A szexológus szerint azonban nemcsak egymás lelkét érdemes jól megismerni, hanem a testét, a szexualitását is. A 20 és 60 közötti házaspárokkal készített saját felmérése azt mutatja: a jó szex jelentőségét átlagosan 60 százalékra becsülték a párkapcsolatban.Vadászat szüzekre

A férfiak még ma is ˝vadásznak˝ szűz lányokra, bár nem éppen utódnemzési céllal. A távol-keleti szexturizmus egyik ága arra ˝szakosodott˝, hogy szűz lányokat szerez a gazdag férfiaknak. A szexológus szerint a férfiaknak mindig is vonzó volt, hogy ők lehetnek az elsők egy nőnél, ebben a birtoklási vágy is szerepet játszik. Ma már benne lehet az önbizalomhiány is: ha a nőnek nincs tapasztalata, kisebb a leégés veszélye.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. maradando 2010. február 19. 12:39
  „44.Kinyújtom mindkét kezem . Közelebb kerűltem hozzád ? Egy pici -pacsi erejéig.(nekem a "skandi "piszézés" a legszimpatikusabb közeledési forma.)Olyan meghitt !Csak pici gyermekeknél használjuk hazánkban ,de ezt is öröm látni ahogy a pici gyermek szájak mosolyra görbűlnek.)”
 • 45. maradando 2010. február 17. 01:22
  „44.Avagy úgy !Akkor inkább te vagy, egy kis irgum-burgum "mosómedvécske"? De ne fáraszd nagyon magad.Azt mondják,gondolom te is tudod :senki nem tud kibújni a saját bőréből. Te se akard!
  (Az öszinte hűség nálam eddig bevált!) Igaz elég rég gyakorlom-.”
 • 44. macskaszem 2010. február 16. 18:18
  „Közelebb vagyok hozzád mint gondolnád. Csak ki kell nyújtanom a kezem, na azért ez túlzás volt. Végül is messziről is lehet segíteni egy érző léleknek. Nem is fogadtam hűséget vakságot meg pláne nem . Ez egy hosszú történet majd úgy darabokban az írásaimból ki lehet bogarászni. Morgós inkább én vagyok de leszokóban vagyok róla legalábbis próbálkozom. Így írva biztos nem tűnik fel a változó hangulatom. Legalábbis remélem.”
 • 43. maradando 2010. február 16. 15:33
  „42.Szerencsésnek érezhetem magam,hogy a" napfény városa"a lakhelyem.Most is +6fok van árnyékban!
  Tavasz imádó vagyok,utána következik a listámon az ősz,majd a nyár.A tél nem a kedvencen csak a hegyekben ! (És közeleg a tavasz.Ezt a macskusz közölte velem.) Van egy hófehér barátnője a szomszéd házban és az erkélyen keresztűl szoktak "beszélgetni" a tavaszvárásról.
  A vadászatról az a kép jelent meg előttem,hogy néha a"NYÚl" is viheti a puskát ! Ha másért nem elrettentés képpen. /DE a házi kedvencedet akinek hűséget fogadtál -ne lőd ki-senki kedvéért sem./A kis nyúszó-Múszó medvebocsodat ! (Vagy vén morgos medve ?)”
 • 42. macskaszem 2010. február 15. 11:23
  „A tavaszt még nem igazán érzem fázok mint a kutya. Vagy nem tudom mire gondoltál a kérdéssel. Nem én vagyok a "vadászó" azt meghagyom a másik nemnek.Nem akarom elrontani a férfiakat maradjanak meg a saját szerepükben. Én meg majd menekülök előlük mint egy fürge nyuszi.
  Tényleg várom a jó időt igaz hogy sokkal több dolgom lesz kint meg ugye a tavaszi fáradtság is igencsak elkábít.
  És Te hogy állsz a tavasszal? Gondolom ahogy minden évszakban. :)”
 • 41. maradando 2010. február 15. 01:09
  „39.Te kis buta ! a NAGYKÖNYVBEN is van "egy "széljegyzet" ami emlékeztett,hogy most jőtt el a te időd,csak tudni kell vele élni ! A sorsát már pedig ,a "tudatos"ember maga alakitja.Mégha bukdácsolósan göröngyös is.
  Ha kiegyensúlyozott a lelked:az egészséged is rendben !
  Jutt eszembe a tavasz nálad is jelentkezik? A kilenc életedből van még nyolc úgye ?”
 • 40. maradando 2010. február 15. 00:51
  „38.Jóból rosszból egyaránt tanulni lehett.Mindenben ,mindenkiben a szépet keresem:=és meg is lelem .
  Hogy miért? Mert 100%-os pesszimista vagyok.(Hogy jőn ez ide ?)Nem ér meglepetés !,és villámgyorsan szelektálom a jót és a rosszat. Ezért jó ha van közelűnkben (haver)v, barát.Kinyitjuk a magunk panaszládáját,segitűnk bezárni a mások ládikáját. És kissé megnyugszunk mindketten!
  A repűlés maga a boldogság keresése "szárnyalás" közben. Keresed amit nem sikerűlt még elérned ,vagy megkapnod. (És sajnos előfordul,hogy mással képzeli el az ember a szárnyalást,(és nem azzal amivel ,akivel él.)
  Ez életszerű ! Nem hiba !”
 • 39. macskaszem 2010. február 14. 15:54
  „37. A sorsát meg nem kerülheti el senki. És hiába akarok görcsösen csak azért is mást, nem kapok abból a szeletből ami nincs megírva a nagykönyvben.
  Csak egészség legyen ahogy mondani szokták, a többit meg valahogy majd túléljük.
  A macska meg már tavaszt érez mert a lányok után járkál de neki van igaza és még sok élete is van.”
 • 38. macskaszem 2010. február 14. 15:36
  „36. Hát igen a régi érzéseket már hiába keressük akkor szép volt bár sose lett volna vége. De minden kapcsolatból lehet tanulni formálódni csiszolódni. Egyet nem szabad a múlton keseregni mert az már nem tér vissza. De még lehetnek elsöprő érzések hallani idősek szárnyaló boldogságáról.( Az idősek jelző nem neked szólt)
  Tudod jó a biztonság a mindennapok megszokott üteme de néha épp ez ami elszürkíti az embert vagy az asszonyt. Miért járjak mindig a földön ha van szárnyam amivel repülhetek? Lehet hogy ez így kicsit zavaros de másképp nem tudom megfogalmazni. Valószínűleg én is az érzéseket, ki nem mondott szavakat keresem..”
 • 37. maradando 2010. február 14. 02:09
  „35.A hálófonás inkább hasznos egy állandó ,jó kapcsolatban.Szorosabra fonja a társhoz fűzödő köteléket.
  Én sem vagyok egy "szemtelen légy" aki meg akarja keseriteni a pók kisasszony életét:és annak párjáét.
  Nem hit kérdése a nemek közti barátság .Már fiatal korban kialakul ,és addig tart mig mindkét fél öszintének érzi.(Szakitó próba szokott lenni a házasságnál,pedig értéknek kellene,hogy maradjon).A régi barátok szoktak lenni a legjobb "keresztanyák,keresztapák.(A régi öregek gondoltak rá,hogy történhetnek bajok és a gyermekeik felnevelését bíztos kezekben tudhatták!) Lásd mocskos háborúk!”
 • 36. maradando 2010. február 14. 01:17
  „35.Nem félreérteni amit most irok! (Bár minden nap megismételhetném,amit akkor megtapasztaltam.)
  A rituálé mai napig azonos:de a "miliő":a mindent elsőprő "miliő".-Megismételhetetlen !- Még a válásunk is
  Tűndérmesébe illő volt.(Talán ezért tart azóta is, a női nem tisztelete,mert mindenkiben ezt szeretném felfedezni.)”
 • 35. macskaszem 2010. február 13. 13:12
  „34. Annyira bánod hogy elrontottak? Borzasztó szenvedés lehetett utána is nap mint nap.
  Visszatérve még a látogatásokra. Nyugodtan jöhetnél jó szándékú embereket szívesen látunk a párom is barátságos . Csak azért írom mielőtt azt hinnéd hogy hálókat szövögetek és ártatlan férfiakat akarok behálózni.
  Nem igazán hiszek a férfi- nő barátságban még virtuálisan se mert azért némi huncutság megbújik a sorok között. Nem mintha zavarna mert ugye kettőn áll a vásár. A családod pedig számomra szent és sérthetetlen!
  Így utólag is köszönöm a bizalmat.”
 • 34. maradando 2010. február 13. 02:28
  „(De szeretnék szűz lenni!) Már csak,hogy a témánál maradjak ! Zsenge "ártalmatlan" ifjúságomat juttatja eszembe. (Hogy is volt ?)”
 • 33. maradando 2010. február 09. 13:08
  „32.Akkor mostanában sokat dudorászól? (Netán sok hűl.ével vagy körűl véve?) Mosolyogj sokat :mint egy érett alma !”
 • 32. macskaszem 2010. február 09. 09:55
  „31. Ha lebukok a motyogásommal akkor elkezdek dúdolászni azért az mégiscsak nem olyan égő.
  Nem könnyű normálisnak maradni ebben a világban. De legalább vígan megyünk tönkre. :-)”
 • 31. maradando 2010. február 08. 23:47
  „30.Legyen egy használaton kivűli: akár hibás mobil szett a fűledben ! 20-éve aki magában beszélt =azt mondták "hűlye" mára már "kommunikátor"a neve.(és modern!)
  Nem ide illő de velem történi tegnap előtt. 5 méterröl célirányosan közelit egy 50 körűli férfi :dudol valamit.
  Hozzám érve rázendit,hogy" asszongya"= "Salgovácné túrós búktát sűtőget" ! Mire én :maga az "Gedeon bácsi" ?Válasz: Nem! én vagyok a nők bálványa. Két sarokkal arrább is röhögnöm kellett.
  Vagyis párban is lehett lűkött az ember.!!”
 • 30. macskaszem 2010. február 08. 16:03
  „29. én is jót beszélgetek magammal . Csak az a baj hogy néha még az utcán is hát akkor égek is rendesen.
  Mindegy hogy ártatlan -e mert úgyis kiderül hogy mind egy kaptafára készült. Na jó nem mindegyik azért vannak kivételek csak elrejtőznek a kíváncsi szemek elől. :)”
 • 29. maradando 2010. február 08. 00:40
  „28.Ez egy jó oldala a schizofréniának !Azért nincs mindig teljes egyetértés :magunkkal.
  Csak abban van teljes nézetazonosság,hogy a "jó" nőnek,mindegy van e vagy nincs ártattlansága.
  Holnap megint próbálunk írni róla .”
 • 28. macskaszem 2010. február 07. 13:26
  „27. De jót beszélgetsz. Még jó hogy legalább egyetértetek egymással a témában. :D”
 • 27. maradando 2010. február 03. 01:52
  „Emelkedik a BUX-(a )Index .Arany áron kell a szűzesség most vegyenek !”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg nagymamáját erőszakolta meg

Nyolc éven keresztül, legalább húsz alkalommal erőszakolta meg saját nagyanyját egy amerikai… Tovább olvasom