Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Erős volt a filmszemle idei felhozatala

Erős volt az idei filmszemle dokumentumfilmes felhozatala.

Az alkotások kevésbé foglalkoznak a legégetőbb társadalmi problémákkal, inkább az volt a jellemző, hogy sok rendező tekintett vissza az elmúlt évtizedek történelmi eseményeire - hangzott el a 41. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes zsűrijének vasárnapi nyilvános ülésén. A háromtagú zsűri - Erdélyi János zsűrielnök-rendező, Szalay Péter rendező és Varga Balázs filmesztéta - a versenybe került 30 dokumentumfilm közül többet is alkalmasnak tartott arra, hogy moziban, televízióban, külföldi fesztiválokon megállja a helyét.

"Az elmúlt évekkel szemben a szocioportré háttérbe szorult, viszont üde színfolt volt, hogy legalább öt-hat olyan film versenyzett, amely hagyományos, egész estés produkció, és a témája a közelmúlt néhány évtizede, részben a rendszerváltás" - emelte ki értékelésében Varga.

Mint elhangzott, ezek közé tartozik a moziban már sok nézőt hozott Puskás Hungary (Almási Tamás rendezése), a magyarok tömeges Amerikába vándorlását bemutató Hunky Blues (Forgács Péter alkotása), az amerikai magyarság identitáskeresését személyes hangvétellel ábrázoló Inkubátor (Pigniczky Réka filmje), a temesvári forradalom kitörésének történetét krimiszerűen elmesélő Drakula (rendező: Szőczi Árpád), valamint Papp Gábor Zsigmond alkotása, a Kelet-nyugati átjáró, amely azt idézi fel, hogyan szűnt meg a vasfüggöny 1989-ben a magyar-osztrák határon.

Szintén kedvező kritikát kapott a zsűritől az egyház és az ügynökök viszonyáról szóló Hitvallók és ügynökök (rendező: Petényi Katalin), illetve Gulyás Gyula filmje, az ügynöktémát személyes felismerés alapján bemutató Idézés. Szalay Péter az értékes alkotások közé sorolta a miskolci Avas pinceházait és a különös hangulatú környéket bemutató Bádogvárost, a Palimpszeszt című alkotást, amely a sztálini terrornak áldozatul esett filozófusról, Gusztav Spetről és eltüntetett életművéről szól, valamint Mészáros Antónia alkotását, a Megtagadvát, amely Bogdán Árpád filmrendező családkeresését mutatja be.

Bár Pesty László dokumentumfilmje, a 2006. október 23-iki eseményeket ábrázoló Megsebzett ünnep Erdélyi János értékelése szerint a magyar demokrácia egyik legnagyobb szégyenéről szól, a zsűrielnök szerint "a téma ábrázolásának kicsit összetettebb formája jobb lett volna".

A zsűri nyilvános értékelésén felszólalt Durst György rendező-producer, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) újonnan felállt kuratóriumának tagja. Mint mondta, nem tudja elképzelni, az MMKA a jövőben úgy adjon pénzt dokumentumfilmekre, hogy a televíziós sugárzás nincs biztosítva. Ugyanakkor - tette hozzá - a kulturális kormányzatnak is be kell látnia, hogy a sugárzástól jórészt elzárkózó tévék jelenlegi magatartása mellett nem igazán lehet dokumentumfilmet készíteni. Durst egy dokumentumfilmes szakmai tanács létrehozását, illetve az egész műfajt képviselő szakember kijelölését szorgalmazta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiai papagájok telepedtek meg Üzbegisztánban

Hosszú farkú indiai papagájok telepedtek meg a közép-ázsiai Üzbegisztánban. Tovább olvasom