Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Eredetiségvizsgálatra küldte, elégethetik a gyűjtő festményét

Könnyen lehet, hogy elégetik egy brit gyűjtő két évtizede százezer fontért vásárolt Chagall-festményét, amelyről egy francia szakértői bizottság megállapította, hogy hamisítvány, az ottani törvények értelmében ezért meg kell semmisíteni.
Martin Lang, a brit gyűjtő hétfőn elmondta: a döntés összezavarta, de még mindig reméli, hogy visszaadják neki a képet.

Az üzletember 1992-ben vásárolta a fekvő női aktot ábrázoló akvarellt százezer fontért abban a hitben, hogy a mű Marc Chagall hiteles alkotása, amely 1909-1910 környékén született. Lang fia a közelmúltban egy hamisításokról szóló BBC műsor szakértőit kérte fel, hogy állapítsák meg, autentikus-e a festmény.

A hitelesség megállapítására Párizsba küldték a művet a Chagall Bizottsághoz, amelyet az orosz származású Chagall unokája működtet nagyapja örökségének megőrzésére. A bizottság azonban kijelentette, hogy a festmény hamisítvány, és a francia törvények értelmében meg kell semmisíteni.

Forrás: theguardian.com
Forrás: theguardian.com

Lang szerint az egésznek semmi értelme, olyan, mintha "bosszút akarnának állni". A gyűjtő hangsúlyozta, hogy a mű az ő tulajdona, és nem érti, hogy "a bizottság miért ilyen drákói". Hozzáfűzte: úgy véli, nem a hozzá hasonló művészetszeretőket kellene megbüntetni a hamisításért. "Úgy tűnik csak eltántorítják a becsületes embereket attól, hogy hitelesítsék a birtokukba került műalkotásokat" - mondta.

A BBC műsorvezetője, Fiona Bruce elmondta: a 63 esztendős Langot nem tájékoztatták arról, hogy a festményét megsemmisíthetik, ha hamisnak bizonyul. "Martin csak a Chagall Bizottsággal hitelesíttethette a képét, nem volt más választása. De azt nem tisztázták vele, hogy ha a bizottságnak nem tetszik a festmény, elégethetik. Hogy fordul majd valaki megint a bizottsághoz egy képpel, annak tudatában, hogy így reagálnak?" - tette fel a kérdést Bruce.

Az 1985-ben elhunyt Chagall az egyik legnagyobb hatású modernista festőművész volt, munkái dollármilliókért cserélnek gazdát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regényében gúnyolta ki A szürke ötven árnyalatát - bestseller lett

Isabel Allende chilei írónő új bűnügyi regénye, az El juego de Ripper rögtön bestseller lett… Tovább olvasom