Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Endrei Judit segít ötvenes kortársain

Majdnem tíz éve, hogy Endrei Judit, a Magyar Televízió egyik legismertebb szerkesztő-műsorvezetője elbúcsúzott a képernyőtől, de ma sem mondható unalmasnak az élete.

Könyvet ír és szerkeszt, rendezvényeket vezet, előad – és mellette korosztályát segíti át az élet buktatóin.

Két éve indította el húgával a Kor-határtalanul programot Endrei Judit. Azoknak nyújtanak segítséget az élet buktatóiban, akik betöltötték az ötvenet.

– Mióta a televízióból eljöttem, járom az országot. Sok helyen megfordulok a nagyvárostól a kis faluig. Azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan, amikor ebbe a korba belépnek, lemondóan élik tovább az életüket – erre a kis időre már úgyis mindegy alapon. Úgy gondoltuk, megpróbáljuk megmutatni, hogy ennek az életszakasznak is megvannak a maga szépségei – beszélt az ötletről Endrei Judit, aki úgy véli: érdemes minden örömöt ˝kivenni˝ magunknak, amit az élet tartogat – az utolsó pillanatig. Az Első Szentendrei Női Szalon keretében kezdték el a programot húgával, az életvezetési tanácsadó Kurdics Erikával. A volt televíziós elárulta: nagyon sokat nyomott a latban, hogy ő maga és a húga is a középkorúak életét éli, annak minden szépségével, nyűgével és nehézségével.

Endrei Judit úgy véli: érdemes minden örömöt ˝kivenni˝ magunknak, amit az élet tartogat. Fotó: Frank Yvette
Endrei Judit úgy véli: érdemes minden örömöt ˝kivenni˝ magunknak, amit az élet tartogat. Fotó: Frank Yvette

– Mi azon típusú emberek közé tartozunk, akik próbálják leküzdeni a nehézségeket. Persze mi sem élünk rózsaszín felhőn lebegve, nekünk is megvannak a megoldandó dolgaink – szögezte le. Már huszonhat városban osztották meg tapasztalataikat, tanácsaikat az ötvenes vagy idősebb korosztállyal. A kis csapathoz tartozik rajta és a húgán kívül Miháldy Kinga dietetikus is.

Endrei Judit álma, hogy az országot behálózzák a Kor-határtalanul klubok. Mert az a legfontosabb, hogy ebben az életszakaszban az ember ne zárkózzon be: éljen tevékeny életet, akarjon hasznos lenni. Szentendrei stúdiójában egyébként nem csak az ötvenen felüli korosztálynak tartanak életmódprogramokat. Úgy tapasztalta a saját életében, bizonyos életszakaszokban – ilyen a tinédzserkor, a fiatal felnőttkor, a harmincas-negyvenes évek a párválasztás, a karrierépítés nehézségeivel – mindenkinek szüksége lehet útmutatásra.

– Amikor az ember tinédzser, akkor van a legjobban ˝összekuszálódva˝, ezt már mint anya is tapasztalatból mondom. A kisebbik lányom elsős gimnazista, a nagyobbik most fog érettségizni – amit ők megélnek, az bennem is felébreszti az első szerelem, az első csalódás emlékét. Ez egy jócskán felnőtt embernek, amilyen én is vagyok – pláne tavasszal –, ad egy bizsergető izgalmat – osztotta meg velünk a Magyar Televízió egykor talán legkedveltebb ˝arca˝.

Bár általánosítani nem akart, elmondta, a férfiak és a nők között van különbség a gondok megoldásában, az öregedés megélésében. – A nők sokkal nyitottabbak, aktívabb és egészségtudatosabb életet élnek. Aki párkapcsolatban él, annak nagyon-nagyon figyelni kell a társára. A férfiak a lehető legritkábban tárják fel, hogy gondjaik vannak. Még mindig nagyon erős bennük az a sok százezer évvel ezelőtti érzés, hogy én vagyok az erős, én ejtem el a legnagyobb vadat. Ha egy ötvenéves férfi elveszti az állását, az egy drámával ér fel – magyarázta Endrei Judit, aki Mindörökké nő és Mindörökké férfi címmel mindkét nemről írt könyvet. Egy nő azonban, főleg, ha gyerekei vannak, ösztönből cselekszik. Megy és keresi a megoldásokat.


Életmentő írás

– Akkor kezdtem írni, amikor abbahagytam a televíziózást. Mondhatni, életmentő volt számomra az első könyv megírása, a színes, mozgalmas tévés élet után a könyvek adtak egy olyasfajta örömöt, tevékenységet, amiben kiteljesedtem – mesélt az írásról Endrei Judit: első könyve Anno 2000 – Ezredvégi kaleidoszkóp címmel jelent meg saját könyvkiadójában. – A könyveimbe ugyanazt tettem bele, mintha látnának a képernyőn egy életmód- vagy magazinműsorban, ahol sok színes, értelmes, kulturális dolog van egybefűzve. Szűkebb réteghez jutnak el, de az a réteg jobban ˝ki van élezve˝ a dolgaimra, mintha ott ülne a képernyő előtt egymillió néző, akinek csak egy része rám kíváncsi. A többi engem fogyaszt, mert éppen én vagyok ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meleg volt az Almásy, az angol beteg?

Egy magánlevelezésre utalva cáfolja a grófról kialakult szoknyabolond képet a Der Spiegel: szerintük a Szahara nagy felfedezője, aki a németeknek kémkedett Afrikában, homoszexuális volt. Tovább olvasom