Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Én táncolnék veled....

Itt a báli szezon és ilyenkor reflektorfénybe kerül a társastánctudásunk.

Napjainkban újra divat a különböző táncstílusok elsajátítása, gyakorlása és egyre több ember választja szabadidős tevékenységnek a tánciskolák szolgáltatásait.


Hatékony eszköz

A teljesebb élet megvalósításának egyik hatékony eszköze lehet a tánc. Természetesen feloldódhatunk egy-egy táncos előadás nézőjeként is, de vitathatatlan, hogy csinálni még jobb és fontosabb. Hogy miért is? A számtalan érv közül csak néhány: a tánc egyetemes, része minden ismert kultúrának. A ritmus, a mozgás örömét megszületésünk pillanatától ismerjük. Fontos szerepe van érzéseink megismerésében, megélésében és kifejezésében. A tánc az emberi kapcsolatteremtés legközvetlenebb eszköze. A másik megismerésére sajátos lehetőséget ad, melyet a beszéd, a társalgás nem képes megadni. Emberi kapcsolatokra nagy szüksége van mindenkinek, hiszen valakihez tartozni, szeretetet adni és kapni létfontosságú.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Nő és férfi kapcsolata

A társastánc megtanít elnézőnek és türelmesnek lenni, a férfinak lehetőséget ad igazán férfinak lenni, vezetni és óvni, a nő pedig viselkedhet igazán nőként. Míg a páros táncok a férfi és a nő kapcsolatát szolgálják, addig a körtáncok, legyen az a görög, kubai vagy magyar tánckultúra része, a közösséghez kapcsolják az embert. A ritmussal szabályozott közös mozgás az összetartozás élményét adja. Erre az érzésre szintén szüksége van mindenkinek: feladatom van, szerepem van, a többieknek szükségük van rám. Mindezek hiánya egyik oka napjaink népbetegségének, a szorongásnak és további sok betegségnek, hiszen a szorongó ember számtalan fizikai és lelki baj ellen védtelen. A tánc maga a csoda, egy varázslat, hiszen ha bánatosan is érkezel egy táncórára vagy táncestre, derűsebben távozol, mintha valamiféle varázsitalt ittál volna.


Maga a harmónia

Tehát a tánc nem pusztán lépések sora meghatározott ritmusban. A tánc művészet és szépség, önkifejezés, társasági időtöltés és kellemes sport, az egészséges életmód harmonikus kiegészítője, jó kikapcsolódás, baráti közösségek szerveződésének különleges színtere. A tánc maga a harmónia. Mindenkit arra biztatok, hogy használja e varázslatos eszközt élete teljesebbé tételéhez és a csoda nem marad el. (Cikkünk szerzője a Fencing Táncstúdió alapítója, tánctanár.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozi: őket várjuk 2010-ben a legjobban

Kiválogattunk pár ígéretes filmet 2010 első feléből, kifejezetten a férfi főszereplőkre fókuszálva.… Tovább olvasom