Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Emlékszik még? - Ez volt 2008 - június

Meghalt Fejtő Ferenc és Sánta Ferenc is, Fodor Gábor lett az SZDSZ elnöke és bejelentették, hogy Mercedes-gyár épül Kecskeméten - többek között ezek történtek 2008. júniusában.
ELHUNYT FEJTŐ FERENC
Elhunyt Párizsban Fejtő Ferenc. A történész, író, újságíró 98 éves volt. Fejtő Ferencet a kórházban érte a halál, megállt a szíve.


VÁDEMELÉS A MEGATRADE ÜGYBEN
Másfél éves nyomozás után lezárta a Nemzeti Nyomozó Iroda a Mega-cégcsoport ellen 2006-ban indított vizsgálatot. Rossz minőségű áru forgalomba hozatala miatt emelt vádat az ügyészség a cégcsoport külföldi vezetői ellen. A vállalkozás törökbálinti telephelyén 2006-ban tartott ellenőrzést az élelmiszerbiztonsági hatóság, és lejárt szavatosságú élelmiszerek átcímkézésén érték tetten a dolgozókat. A tagcégeknél Heves megyében 80 tonna, a fővárosban 22 tonna lejárt szavatosságú húst foglaltak le egy-egy hűtőházban.


MEGHALT SÁNTA FERENC
Elhunyt Sánta Ferenc Kossuth-díjas író. 81 éves volt. 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is ki tüntették. Legismertebb művei közé tartozott az Ötödik pecsét és a Húsz óra.


SZDSZ-ELNÖKVÁLASZTÁS - FODOR GÁBOR NYERT
Fodor Gábort választotta elnöknek az SZDSZ küldöttgyűlése. Fodor 346 voksot kapott, a másik elnökjelöltet, Kóka Jánost 344 küldött támogatta a tisztújításon. Az párt küldöttei megválasztották a 12 fős ügyvivői testületet is és szavaztak az országos tanács 20-as listájának tagjairól. Az ügyvivői testületbe az alábbi jelöltek kerültek be: Kóka János, Demszky Gábor, Horn Gábor, Gusztos Péter, Wittinghoff Tamás, Gulyás József, Eörsi Mátyás, Szent-Iványi István, Csőzik László, Béki Gabriella, Világosi Gábor és John Emese. A testületnek tagja az SZDSZ mindenkori elnöke, vagyis Fodor Gábor is. Az SZDSZ azután döntött a rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés összehívása mellett, hogy kiderült, szabálytalanságok történtek az egy évvel korábbi elnökválasztáson.


MEGHALT EGY MAGYAR KATONA AFGANISZTÁNBAN
Egy házilag készített bomba hatástalanítása közben halt meg egy magyar katona Afganisztánban. A tűzszerész főtörzsőrmester társaival a szabályok szerint először egy erre a célra kifejlesztett robot segítségével próbálta hatástalanítani a robbanószerkezetet, ám az a súlya miatt meghaladta a robot képességeit. Ezután egy horog segítségével vontatták volna el a bombát, ami azonban felrobbant. Bár a katonán a legkorszerűbb védőruha volt, a detonációt nem élte túl. Az elhunyt Kovács Gyulát a honvédség hősi halottá nyilvánította és Szekeres Imre honvédelmi miniszter posztumusz hadnaggyá léptette elő.


A ZALAEGERSZEGI AZ ÉV POLGÁRMESTERE
Gyimesi Endre, Zalaegerszeg első embere kapta idén az Év Polgármestere díjat. Az elismerést Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke adta át a Városi Polgármesterek Randevúján, amelyet ebben az évben éppen Zalaegerszegen tartottak. A találkozót 1997 óta rendezik meg mindig másik városban, és most fordult elő először, hogy a házigazda polgármester nyert.


ELINDULT A KORMANYSZOVIVO.HU
Elindult a kormanyszovivo.hu internetes oldal, ahol a vidéki újságírók is azonnal híreket kaphatnak a kormányszóvivői tájékoztatókról és kérdéseket tehetnek fel. A honlap elkészítése 200 millió forintba került. A Fidesz szerint a porták túl sokba került. Ezt később informatikus szakemberek is megerősítették.


LEMONDOTT A TŐZSDEELNÖK
Lemondott Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke. Szalay-Berzeviczy 2004. óta volt a tőzsde elnöke. Szalay-Berzeviczy Attila azután döntött a távozás mellett, hogy az UniCredit Bank Hungary Zrt. bejelentette: 25,2 százalék részesedését eladja a bécsi tőzsdének, a Wiener Börsének. A magyar tőzsde 2004 óta egy osztrák konzorcium 68,8 százalékos többségi tulajdonában áll. Szalay-Berzeviczy Attilát az UniCredit jelölte a BÉT élére.


MERCEDES GYÁR KECSKEMÉTEN
A Mecedes-Benz Kecskeméten építi fel új gyárát, ezzel az utóbbi tíz év legnagyobb beruházása valósulhat meg Magyarországon. A körülbelül 200 milliárd forintos beruházás közvetlenül 2500, közvetve pedig további 10 ezer embernek jelenthet munkát. A beruházás 2009-ben indul, és várhatóan 2011-ben gördülnek le az első A és B osztályú Mecedesek a gyártósorokról, kezdetben 100 ezer darabos éves kapacitással.


MEGHALT AZ ELSŐ SZÍVÁLTÜLTETETT GYERMEK
Meghalt az első magyar szívátültetett gyerek. A 9 éves Lőrincz Balázs a szervátültetett gyerekek táborában halt meg Balatonvilágoson. Reggel még kiment az erkélyre fényképezni, majd bement a szobájába meginni egy pohár vizet, amikor rosszul lett. Egy órán át próbálták újraéleszteni, mentőhelikopter is érkezett a helyszínre, de már nem tudták megmenteni. A Somogy megyei Babócsán lakó kisfiún tavaly októberben hajtottak végre szívátültetést, ez volt az első ilyen műtét Magyarországon, amelyet gyereken végeztek.


KÓKA MARADT AZ SZDSZ FRAKCIÓVEZETŐJE
Kóka János maradt az SZDSZ frakcióvezetője, a helyettesi posztot pedig továbbra is Gusztos Péter tölti be. A képviselőcsoport tanácskozását követő sajtótájékoztatón Kóka János elmondta: a személyi kérdések lekerültek a napirendről, a frakció vezetésének megbízatása 2008. december 5-ig van érvényben, a mandátum visszavonására senki nem tett javaslatot. Kóka János a decemberi szavazáson is megismételte győzelmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom mégis Havasinét jelöli főbírónak

Havasiné Orbán Máriát jelöli újra a Legfelsőbb Bíróság elnökének Sólyom László. A köztársasági elnök… Tovább olvasom