Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Emlékszik még? - Ez volt 2008 - július

Dráguló gáz, meggy- és dinnye árháborúk, árvíz - 2008 júliusának fontosabb belföldi hírei.
Dráguló gáz és fűtés, olcsóbb gyógyszerek, elektronikus cégbejegyzés - a júliusi változások
Drágult a gáz és a távhő, olcsóbb lett 406 gyógyszer - így indult 2008 júliusa. A gázért a lakossági fogyasztók 9,9 százalékkal, az ipari felhasználóknak 7,7 százalékkal fizethettek többet a hónap elejétől. A változást elsősorban a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolták. Mivel a távhőt is általában gázfűtéssel állítják elő, emelkedtek a távfűtés árak is.
Szintén július elsejei változás, hogy akkortól már csak elektronikusan lehet cégalapítást és céggel kapcsolatos változást bejegyeztetni Magyarországon.


Alföldi Róbert lett a Nemzeti Színház új főigazgatója
Alföldi Róbert vezeti a Nemzeti Színházat július elsejétől. Az új igazgató Hiller István oktatási és kulturális minisztertől vette át a hivatalos kinevezését. Azt mondta: "olyan színházat szeretne, ahol mindenki megtalálja azt, ami a szája íze szerint való." Alföldi Róbert 2013. július 31-ig igazgatja a Nemzeti Színházat.


Meggy és dinnye árháborúk
Több mint egy mázsa meggyet öntöttek a gazdák július 3-án délután a Parlament előtti parkolóba. Így akarták felhívni a figyelmet arra, hogy a felvásárlók mindössze 50-60 forintot adtak a meggy kilójáért, miközben a boltokban 400-450 forintért árulták a gyümölcsöt. Később a gazdákat képviselő MAGOSZ a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert árkartellt gyanítottak a felvásárlók és feldolgozók között. Július 12-én a soroksári Auchan áruház elé 200 mázsa dinnyét borítottak a gazdák, mert véleményük szerint a hipermarket áron alul érétkesített. Az áruházzal végül megállapodtak a termelők, akik azután a felvásárlókat is blokád alá vették. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálata július végén megállapította, hogy az Auchan valóban a beszerzési árnál olcsóbban kínálta a dinnyét, ezért több tízmilliós bírságra számíthat.


Paczolay Péter az Alkotmánybíróság új elnöke
Hivatalba lépett július 4-én az Alkotmánybíróság (AB) új elnöke és elnökhelyettese. Paczolay Péter az Alkotmánybíróság ötödik elnöke Sólyom László, Németh János, Holló András és Bihari Mihály után. A hároméves elnöki megbízatás lejárta után a törvény szerint újraválasztható erre a tisztségre.


Melegfelvonulás tojás-záporral, összecsapásokkal
Először megtiltotta, majd döntését felülvizsgálva tudomásul vette a rendőrség a július 5-i, budapesti Meleg Méltóság Menet megtartását, amelynek helyszíneihez szinte azonos időben három ellentüntetést is bejelentettek. A felvonulás előtti napokban a szervezők fenyegetéseket kaptak, július 3-án Molotov-koktéllal támadtak meg egy melegek által látogatott szórakozóhelyet, és korábban egy másikat is. Az előzetes információk alapján agresszív ellentüntetőkre számított a rendőrség, a számítások be is igazolódtak. A felvonuláson történtek miatt több politikus tiltakozását fejezte ki, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezután hívta életre a kirekesztés ellen a Magyar Chartát.
Az ombudsman szerint rossz gyakorlat, hogy vélemény-nyilvánításnak veszi az igazságszolgáltatás a tojásdobálást.


Elkészült az euró átállás ütemterve
Az euró hazai bevezetésének céldátumát még nem jelölték ki, de Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök július 7-én bejelentette, hogy elkészült az uniós fizetőeszköz bevezetésének menetrendje. A tervek szerint egy ütemben, az adott év első napján (január 1-jén) vezetnék be itthon a közös európai pénzt, mind a számla-, mind a készpénzes forgalomban. A magyar euróbankjegyek és érmék terveztetését 2009 első felében kezdik el.


Újabb magyar katona halt meg Afganisztánban
Egy 32 éves százados, Nemes Krisztián vesztette életét július 12-én Afganisztánban, miközben egy afgán rendőrrel a terep felmérése közben felderített egy robbanószerkezetet. A tapasztaltnak számító fiatalember annak a katonának a helyét vette át a misszióban, aki nem egészen egy hónappal korábban hasonló körülmények között halt meg. Kovács Gyula akkor egy házilag készített bombát próbált hatástalanítani, amikor a szerkezet felrobbant. Szakértők szerint jól előkészített, nagyobb csapat által végrehajtott merényletek áldozata lett a két tűzszerész. A magyar katonákat a történtek ellenére sem hívták vissza Afganisztánból.


Megint sztrájkoltak a vasutasok
A VDSzSz július 14-én 0 órakor folytatta a február elsején meghirdetett és azóta többször felfüggesztett sztrájkot, mert a szakszervezet és a MÁV nem tudtak megállapodni. A VDSzSz fő követelései: 10 százalékos kiszervezési pótlék 15 ezer munkavállalónak, valamint a MÁV Cargo privatizációjából 250 ezer forint egyszeri kifizetése 35 ezer vasutasnak. A MÁV szerint a vonatok többsége közlekedett a sztrájk idején, az érdekvédők szerint megbénult a vasút. A szakszervezet végül délután egy órakor újra felfüggesztette a sztrájkot.


Elhunyt Kolonics György olimpikon
Edzés közben elhunyt Kolonics György, a 36 éves, éppen ötödik olimpiájára készülő sportoló. Az olimpikon a soroksári Duna-ágon edzett, amikor az utolsó táv utolsó szakaszán rosszul lett. A parton megpróbálták újraéleszteni, de életét már nem tudták megmenteni. A mentőket többen késlekedéssel vádolták, de végül kiderült, hogy ők mindent megtettek a sportolóért.


Szétszakadt egy vidámparki játék
Tökön Széttörött menetközben egy vidámparki játék a Pest megyei Tökön rendezett falunapon, összesen 17 ember sérült meg. A balesetet szerkezeti hiba okozta, a gép egy korábbi hegesztésnél esett szét. Tavasszal ellenőrizték utoljára, akkor minden rendben volt, egy későbbi vizsgálat szerint azonban hibáztak a vizsgálatkor. Az ügyben július 23-án büntetőeljárás indult, mert egy szakértői vélemény szerint szakszerűtlen hegesztés okozta a balesetet.


Egy hetes árvíz július végén
Egy hétig tartott az árvíz július végén Magyarország 15 folyószakaszán. Az árvíz 780 kilométernyi folyószakaszt veszélyeztetett, több helyen a legmagasabb, harmadfokú készültséget kellett elrendelni. A belvíz eddig 4100 hektár területet öntött el. Az árvízi védekezéshez több mint 100 ezer homokzsákot és 5 ezer köbméter homokot használtak fel. Az árvíz kapcsán jelentette be Kóthay László szakállamtitkár, hogy a magyar árvízvédelmi rendszerek fejlesztésére 150 milliárd forintot fordít az állam 2013-ig, ebből 110 milliárdot a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésében a Tisza-völgyre.


Lezuhant egy mentőhelikopter
Meghalt egy ápoló, mikor július utolsó napján Kiskunlacháza közelében lezuhant egy mentőhelikopter. Később a kórházban meghalt a gép pilótája is. A helikopteren szállított kisgyermek és édesanyja könnyebben sérültek. A sérülteket először a maga is súlyosan sérült mentőorvos próbálta menteni, miközben telefonos kapcsolatot tartott a mentésirányítással. Később ő és a mentésirányítók - akik a telefonbeszélgetés ideje alatt sikerrel azonosították a gép helyét - elismerést kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télapó tüzet nyitott - három halott

Hajtóvadászatot indított a kaliforniai rendőrség egy férfi után, aki télapó jelmezbe öltözve… Tovább olvasom